Leven met de maan

Merk je dat ook? Dat je tijdens een volle maan veel onrustiger slaapt? Daar ben je niet alleen in. Het is een bekend fenomeen. De maan heeft niet alleen invloed op onze getijden (eb en vloed) en dieren, maar ook op ons als mens.

Leven met de maan kent vele voordelen. Lees hier over leven met de maan, de maanfases, rituelen en affirmaties en gebruik de energie om er elke dag (en nacht!) weer het beste uit te halen! ✨

Maanfasen betekenis

 • 🌑 Nieuwe maan
 • 🌒 Jonge maansikkel
 • 🌓 Eerste kwartier
 • 🌔 Wassende maan (Gibbous maan)
 • 🌕 Volle maan
 • 🌖 Afnemende maan
 • 🌗 Laatste kwartier
 • 🌘 Asgrauwe maan (Balsamic maan)

Een reguliere maancyclus kent 28 dagen. Niet geheel toevallig is dit ook de gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus. De maan kent zoals acht maanfasen. Deze maanfasen – en de energie die daarbij past – zijn als volgt:

 1. De maancyclus begint bij de Nieuwe maan. Dit is de periode van reflectie en rust. Hier start je een nieuwe cyclus. Het is tijd om je innerlijke werk te doen. Doe bijvoorbeeld aan (bullet) journaling, ga mediteren of wandelen. Een nieuwe maan staat ook voor een nieuw begin. Welk dromen, doelen of wensen heb je? Zet je intenties! Tip: nieuwe maan rituelen.
 2. De tweede maanfase is de Jonge maansikkel. Hierin onderzoek je je dromen. Het is belangrijk om te geloven dat alles mogelijk is en om op zoek te gaan naar de stappen die gezet moeten worden. Maak het concreet voor jezelf.
 3. De volgende maanfase is Eerste Kwartier. Deze dagen kunnen voelen als uitdaging. Kun je ‘t wel? Wil je niet teveel? Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen.
 4. Hierna gaan we naar de wassende maan. Blijf koers houden! Je uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld, maar… je kunt het! Écht.
 5. Het is tijd voor de Volle maan. De volle maan is de beste periode om actie te ondernemen, te communiceren en je te uiten naar de buitenwereld. Het zaadje dat je tijdens de nieuwe maan geplant hebt, is tot bloei gekomen. Je hebt tijdens de voorgaande maanfasen alle benodigde kennis en informatie opgedaan en nu pluk je daar de vruchten van. Creativity blooms! Wees dankbaar tijdens deze periode. Tip: volle maan rituelen en een dankbaarheidsdagboek bijhouden.
 6. Daarna komt de afnemende maan. Ontspanning en aanvaarding zijn sleutelwoorden tijdens de afnemende maan. Lessen worden geleerd en die wijsheid mag je delen. Doe verder geen nieuwe dingen en laat alles even zoals het is.
 7. Vervolgens is het Laatste Kwartier. Conflicten verdienen nu jouw aandacht en aanpassingen zijn vereist. Ga je de volgende maancyclus in met dezelfde lessen of berust je je in het geleerde?
 8. Als laatste is de Asgrauwe maan. Je hebt de cyclus nu volbracht. Hierna is het opnieuw tijd voor een nieuwe maan.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de acht maanfasen en hun betekenis.

Nieuwe maan

Een nieuwe maan, ook wel de start van een nieuwe maanfase, staat vrijwel altijd voor het einde van het één, en het begin van het ander. Gebruik deze kracht dan ook in je voordeel: laat los wat niet meer bij je past of start iets nieuws.

Nieuwe maan rituelen

De nieuwe maan is een geschikte tijd om intenties te zetten. Wat wil je de komende zes maanden – tot aan de bijpassende volle maan – bereiken? Met de nieuwe maan krijg je nieuwe energie om projecten aan te pakken, zaken af te ronden en op te schonen. Lees hier nieuwe maan rituelen.

Volle maan

Sinds de oudheid al staat de maan symbolisch voor het onderbewustzijn, emoties, intuïtie en de cyclus van leven en dood. Het is dus niet zo gek dat we zoveel merken van de invloed van de maan, met name als het om een volle maan gaat. In de astrologie is de volle maan een piek van energie. Het is ook een tijd van oogsten (of oogsten wat je hebt gezaaid, bijvoorbeeld tijdens een nieuwe maan).

Wat is een volle maan?

De volle maan is de maanfase waarbij de maan volledig verlicht lijkt (vanuit ons perspectief vanaf de aarde). Dit gebeurt wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De volle maan komt ongeveer eenmaal per maand voor. Tussen de volle manen in vind je nieuwe manen. Deze twee zijn met elkaar verbonden: vanuit de nieuwe maan zet je je intenties. Bij de bijbehorende volle maan (zes maanden later) kijk je terug op je gezette intenties. Is het je gelukt? Of kan je nog ergens bijsturen?

Volle maan rituelen

De volle maan is een goede tijd om je dankbaar te uiten. Je plukt de vruchten van de intenties die je dus met de nieuwe maan hebt gezet. Het draait bij een volle maan allemaal om voltooiingen. Een volle maan ritueel kan je helpen om in de juiste energie te komen. Lees hier praktische volle maan rituelen om meteen uit te voeren.

Lees meer over de maan