HSP

HSP, hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid… Wat hebben hoogsensitiviteit en spiritualiteit met elkaar te maken? Lees ‘t hier!

HSP staat voor Highly Sensitive Person, oftewel een hoog sensitief persoon. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor prikkels en energie van anderen? Dan kan het maar zo zijn dat je hooggevoelig bent. Zo’n 15% tot 20% van de bevolking is in meer of mindere mate hooggevoelig.

Een hoogsensitief persoon zijn betekent dat je je bewust bent van subtiliteiten in je omgeving. Geluid, licht, geur. Het komt bij jou sterker binnen dan iemand die niet hooggevoelig is. Er is helaas niet altijd begrip voor, maar dat begint wel steeds meer te komen. Iets dat in bepaalde situaties goed van pas komt, maar wat ook z’n weerslag op je kan hebben. Oververmoeid, overprikkelt en overweldigt… Het lijkt wel of je zenuwstelsel uitgeput is na een dag vol ontmoetingen.

Daarnaast ben je als HSP’er in staat om informatie dieper en sneller te verwerken. Als je wil, kun je reeksen (zoals telefoonnummers en kentenplaten) gemakkelijk onthouden. Je koppelt zaken automatisch aan elkaar en maakt daarmee in je hoofd een bruggetje om niets te vergeten. Ook ben je van de details. Je werkt zorgvuldig en slaat informatie in je hoofd op alsof je een datacenter beheert. Je signaleert fouten snel.

In de basis kun je je als HSP’er goed concentreren, maar dan moet er geen afleiding zijn. Je bent in staat om te leren zonder dat je je ervan bewust bent dat je leert. Het gaat automatisch bij je.

Empathie is een grote kracht van hooggevoelige personen. Als HSP’er voel je de situatie aan. Je voelt aan hoe mensen zich voelen en hoe dieren zich voelen. Je kunt je gemakkelijk inleven. Soms is het wel zwaar; zoveel energie en emoties van anderen voelen. Maar omdat dit ook je kracht is, weet je het (mits je geleerd hebt je eigen grenzen te bewaken) positief in te zetten.

Artikelen over HSP en hooggevoeligheid