Sterrenbeelden: alles over de 12 tekens van de dierenriem

Wat is jouw sterrenbeeld? Er zijn twaalf tekens in de dierenriem. Dit zijn de sterrenbeelden zoals wij ze kennen. Dit zijn (op volgorde van de dierenriem): Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen. Ieder sterrenbeeld heeft zo haar eigen kenmerken.

De tekens in de elementen

Alle sterrenbeelden zijn ingedeeld in de vier elementen: de Vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter), de Aardetekens (Stier, Maagd en Steenbok), de Luchttekens (Tweelingen, Weegschaal en Waterman) en de Watertekens (Kreeft, Schorpioen en Vissen).

In tarot heeft elk element een eigen symbool. Ook heeft elk sterrenbeeld een eigen tarot kaart. Lees hier welke tarot kaart bij jouw sterrenbeeld hoort.

ElementSterrenbeeldSymbool
VuurRam, Leeuw en BoogschutterStaven (Wands)
AardeStier, Maagd en SteenbokPentakels (Pentacles)
LuchtTweelingen, Weegschaal en WatermanZwaarden (Swords)
WaterKreeft, Schorpioen en VissenBekers (Cups)

De twaalf tekens uit de dierenriem: van Ram tot en met Vissen

Ram (21 maart – 19 april) ♈

SymboolRam
Periode21 maart – 19 april
HeerPlaneet Mars
ElementVuur
KleurRood
PolariteitPositief
LichaamsdelenHoofd, hersenen, ogen en bijnieren
KernwaardeInitiatief nemen

Sterrenbeeld Ram loopt van 21 maart tot 19 april. De Ram is avontuurlijk en zelfverzekerd, maar ook zelfgericht en impulsief. Het is het eerste teken van de dierenriem en brengt – op z’n Rams – altijd een energiek begin. Rammen – een vuurteken – zijn geboren leiders. Ze zijn moedig, optimistisch, gepassioneerd en uitgesproken. Sterrenbeeld Ram handelt voordat ze denken – impulsief, jep! Ze zijn flexibel, snel, competitief en willen altijd nummer één staan, bijvoorbeeld bij wedstrijden of activiteiten.

Rammen vechten voor onrecht en uiten graag hun mening en gedachten. Ze zijn charmant en charismatisch en kunnen andere mensen moeiteloos overtuigen en verleiden. Dat, in combinatie met hun lef en de risico’s die ze nemen, maakt de Ram vaak de held. Een rol die ze prima past.

Lees ook:

  • 10 kenmerken van sterrenbeeld Ram

Stier (20 april – 20 mei) ♉

SymboolStier
Periode20 april – 21 mei
HeerVenus
ElementAarde
KleurGroen
PolariteitNegatief
Lichaamsdelen Nek, keel, strottenhoofd, stembanden en schildklier
KernwaardeVoeden

Sterrenbeeld Stier loopt van 20 april tot 21 mei. Stieren zijn standvastig, geduldig en bedachtzaam. Ze nemen de tijd en blijven bij hun standpunt. Niet voor niets, want aardeteken Stier wordt gedreven door sterke instincten en koppigheid. Voelt een Stier zich veilig, dan wordt de omgeving beloond met trouw en liefde. En veel ook!

Stabiliteit is voor dit teken erg belangrijk en veranderingen kunnen dan ook lastig zijn voor de Stier. Gelukkig kan een Stier de koppigheid voorbij gaan en zal het plaatsmaken voor hartelijkheid en warmte.

Lees ook:

  • 10 kenmerken van sterrenbeeld Stier

Tweelingen (21 mei – 20 juni) ♊

SymboolTweelingen
Periode21 mei – 20 juni
HeerMercurius
ElementLucht
KleurGeel
PolariteitPositief
LichaamsdelenSchouders, armen, handen en ademhalingsorganen
KernwaardeBegrijpen

Sterrenbeeld Tweelingen loopt van 21 mei tot 20 juni. Tweelingen zijn veelzijdig, nieuwsgierig en gevat. Ze zijn communicatief ontzettend vaardig en hebben altijd wel een praatje klaar. Maar, zoals een echte Tweelingen kan zijn, zijn ze ook snel wispelturig. Dualiteit is het woord dat één-op-één te matchen valt met dit sterrenbeeld.

Waar luchtteken Tweelingen de ene dag nog vol lof is over iets of iemand, kan het de volgende dag volledig zijn omgeslagen. Tweelingen hebben duidelijk twee kanten en daarom is variatie zo belangrijk voor dit sterrenbeeld. Een omgeving die veranderlijk is, werk dat varieert en een avontuurlijk (privé)leven is iets dat ze absoluut nodig hebben.

Lees ook:

  • 10 kenmerken van sterrenbeeld Tweelingen

Kreeft (21 juni – 22 juli) ♋

SymboolKreeft
Periode21 juni – 22 juli
HeerMaan
ElementWater
KleurZilver
PolariteitNegatief
LichaamsdelenBorst, spijsverteringsstelsel en borstbeen
KernwaardeBeschermen

Sterrenbeeld Kreeft loopt van 21 juni tot 22 juli. Als Kreeft ben je hard van buiten, maar zacht van binnen. Kreeften zijn beschermend en worden vaak gezien als ‘de moeder’ (of je het nu wil, of niet). Je bent als Kreeft ‘de moeder’ van je vriendengroep en van je sociale kring. Jij zorgt ervoor dat iedereen veilig en wel thuis komt na een avondje uit en jij zorgt ervoor dat iedereen het goed heeft.

Waterteken Kreeft is gevoelig, fantasierijk en intuïtief. Dat maakt veel Kreeften tot een waanzinnige artiest of entertainer, in welke vorm dan ook.

Lees ook:

Leeuw (23 juli – 22 augustus) ♌

SymboolLeeuw
Periode23 juli – 22 augustus
HeerZon
KwaliteitVast
ElementVuur
EdelstenenSaffier (geel)
Geluksgetallen1 en 4
GeluksdagZondag
KleurGoud
PolariteitPositief
Tegenovergesteld tekenWaterman
LichaamsdelenHart, wervelkolom en bovenrug
KernwaardeEnergie

Sterrenbeeld Leeuw loopt van 23 juli tot 22 augustus. Leeuwen zijn zelfverzekerd, oprecht en gul. Ook zijn ze optimistisch en spontaan, waardoor ze vaak geliefd zijn. De keerzijde van de Leeuw is dat ze hooghartig, lui en dominant kunnen zijn. Maar dat maakt de Leeuw ook een Leeuw, en ‘stiekem’ zijn ze van binnen gewoon onzeker en willen ze graag erkenning en waardering ontvangen van anderen.

Vuurteken Leeuw is flirterig, maar ontzettend trouw. Vanwege hun open karakter maken ze gauw connecties en met hun natuurlijke passie en hartstocht voor dingen nemen ze met gemak anderen mee in hun verhaal.

Lees ook:

Maagd (23 augustus – 22 september) ♍

SymboolMaagd
Periode23 augustus – 22 september
HeerMercurius
ElementAarde
KleurBruin
PolariteitNegatief
LichaamsdelenIngewanden en buik
KernwaardeAnalyseren

Sterrenbeeld Maagd loopt van 23 augustus tot 22 september. Aardeteken Maagd staat voor betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en ijverigheid. Een teken dat graag alles op orde heeft.

Lees ook:

Weegschaal (23 september – 22 oktober) ♎

SymboolWeegschaal
Periode23 september – 22 oktober
HeerVenus
ElementLucht
KleurAlle pasteltinten
PolariteitPositief
LichaamsdelenBillen, nieren en klieren
KernwaardeEvenwicht brengen

Sterrenbeeld Weegschaal loopt van 23 september tot 22 oktober. Luchtteken Weegschaal draait om ‘t vinden van balans, het zoeken naar de middenweg en om zaken van beide kanten bekijken. Weegschaal heeft de gave om het evenwicht te behouden, zodat iedereen het gevoel heeft dat ze hun deel krijgen. En duik je er dieper in, dan draait Weegschaal om samenwerking. Het gaat over werken in harmonie met anderen, met de natuur en met al het leven. Het gaat over het zien van zowel de eenheid als de dualiteit.

Lees ook:

Schorpioen (23 oktober – 21 november) ♏

SymboolSchorpioen
Periode23 oktober – 21 november
HeerPluto, co-heerser Mars
ElementWater
KleurKastanjebruin
PolariteitNegatief
LichaamsdelenSeksorganen, blaas en urinewegen, prostaat
KernwaardeTransformeren

Sterrenbeeld Schorpioen loopt van 23 oktober tot 21 november. Waterteken Schorpioen het teken is van transformatie, vastbeslotenheid en mysterie. ♏Het is een pittig teken, dat je het beste kunt beschrijven als strategisch (lees: geheimzinnig), gepassioneerd (lees: controlerend) en doorzettend (lees: obsessief) ;-).

Lees ook:

Boogschutter (22 november – 21 december) ♐

SymboolCentaur
Periode22 november – 21 december
HeerJupiter
ElementVuur
KleurPaars, donkerblauw
PolariteitPositief
LichaamsdelenHeupen, dijen, bekken en lever
KernwaardeZin geven

Sterrenbeeld Boogschutter loopt van 22 november tot 21 december. Boogschutters zijn avontuurlijk, filosofisch en ambitieus. Zoals ‘t teken – de Centaur – al doet vermoeden, zijn Boogschutters dualistisch van aard. Enerzijds zijn zij menselijk en snappen ze hoe en wat er moet gebeuren, anderzijds zijn ze mythisch en kunnen ze verdrinken in avontuurlijke (en soms onrealistische) ideeën.

Lees ook:

Steenbok (22 december – 19 januari) ♑

SymboolSteenbok
Periode22 december – 19 januari
HeerSaturnus
ElementAarde
KleurDonkergrijs, zwart
PolariteitNegatief
LichaamsdelenBotten, knieën en huid
KernwaardePresteren

Sterrenbeeld Steenbok loopt van 22 december tot 19 januari. Een Steenbok is een waar aardeteken: geduldig, volhardend en hard werkend. Ze zijn betrouwbaar, ondernemend en constructief. Aanpakken is hun motto! Een valkuil van een Steenbok is dat ze soms wat pessimistisch kunnen zijn. Ze snappen heel goed dat je hard moet werken, en zien daardoor niet altijd alle kansen en mogelijkheden.

Lees ook:

Waterman (20 januari – 18 februari) ♒

SymboolWaterdrager
Periodecirca 19 januari – 18 februari
HeerUranus
ElementLucht
KleurBlauw
PolariteitPositief
LichaamsdelenOnderbenen, enkels en bloedsomloop
KernwaardeVerlichten

Sterrenbeeld Waterman loopt van 20 januari tot 18 februari. Een Waterman is progressief en disruptief en houdt van verandering. Een gewoonte houden? Dingen laten zoals ze zijn? Nope, dat is niet weggelegd voor de Waterman! Daarnaast zijn ze rationaal en excentriek, en dat maakt hen soms ook grillig, immoreel en onevenwichtig.

Lees ook:

  • 10 kenmerken van sterrenbeeld Waterman

Vissen (19 februari – 20 maart) ♓

SymboolVissen
Periode19 februari – 20 maart
HeerNeptunes
ElementWater
KleurBlauwgroen
PolariteitNegatief
LichaamsdelenVoeten en tenen
KernwaardeOverstijgen

Sterrenbeeld Vissen loopt van 19 februari tot 20 maart. Vissen is het laatste sterrenbeeld uit de dierenriem. Het zijn watertekens. Ze zijn dromerig, meelevend en inlevend. Bij Vissen is het gezegde ‘stille wateren, diepe gronden’ helemaal in hun straatje. Dat maakt hen soms verward of te emotioneel. Ze kunnen anderen aanvoelen en weten dan niet of de gevoelens bij zichzelf horen of niet.

Lees ook:

  • 10 kenmerken van sterrenbeeld Vissen

Meer sterrenbeeld lezen? Check dan de 10 nieuwste artikelen