Wat is de actuele maanstand? Bekijk de stand van de maan van vandaag

Wil je weten wat de actuele maanstand is? Waar staat de maan nu in en in welk sterrenbeeld staat de maan? Bekijk dan hier wat de huidige stand van de maan van vandaag is.

De maan gaat over emoties en gevoelens. Het is hoe jij reageert op de wereld om je heen. Je intuïtie, je (innerlijke) reactie en wat je erbij merkt. De maan gaat diep, net als het gevoel dat daarbij hoort. De maan schijnt op donkere gebieden en onthult geheimen.

Wil jij leven met de maan? Volg dan de maan en haar fasen en gebruik die energie in je voordeel! Je vindt hieronder de actuele maanstand, evenals het teken (sterrenbeeld) waar de maan in staat. Scroll naar onderen om te lezen over de maanstand en de betekenis van de tekens. Zo lees je meteen wat het effect van de stand van de maan op jou heeft. Bekijk hier alle maanstanden van 2023.

Maanstand vandaag

Maanstanden

🌑 Nieuwe maan
🌓 Eerste kwartier
🌕 Volle maan
🌗 Laatste kwartier

Nieuwe maan

Intenties zetten

Een nieuwe maan is de start van een nieuwe maanfase. Een schone lei, een nieuw begin. Dit staat vrijwel altijd voor het einde van het één, en het begin van het ander.

Gebruik de energie van de nieuwe maan dan ook in je voordeel: laat los wat niet meer bij je past en maak plannen om iets nieuws te starten.

Tijdens nieuwe maan plant je namelijk de zaadjes voor het werken aan je dromen. Dit is qua maanfase dé ideale tijd voor het zetten van je intenties. Je hebt nu alle potentie! Link je intenties aan de energie van het teken waar de nieuwe maan op dat moment in staat. Staat de nieuwe maan bijvoorbeeld in Leeuw, dan zet je je intenties rondom creativiteit, zelfvertrouwen en charisma.

Bekijk onze nieuwe maan kalender 2022 om te weten wanneer de nieuwe maan in welk teken staat. Ook vind je hier per nieuwe maan het tijdstip én tips voor welke intenties je kunt zetten.

Lees ook:

Eerste kwartier maanstand

Tijd om ervoor te gaan

De eerste kwartierfase is de volgende maanfase. Deze is tussen de 7 tot 10 dagen na de nieuwe maan. Tijdens deze fase kun je ineens gaan twijfelen over je dromen en doelen.

Deze dagen kunnen dan ook voelen als uitdagingKun je ‘t wel? Wil je niet teveel? Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen.

Heb je ‘t gevoel ‘dat je maar wat doet’ en ‘ieder ander dit ook kan’ of zelfs ‘beter kan’? Onzin! Jij doet en kunt precies wat in jouw kracht zit. Ken je ‘t Imposter Syndrom? Zo heet dit. En daar hoef je helemaal geen last van te hebben! Zoek eventueel vrienden, familie of likeminded people om je wensen mee te delen. Betrokkenheid van anderen kan nét dat zetje geven dat je nodig hebt! Wees niet bang om je verhaal te delen.

Volle maan

Alles-of-niets-fase

De volle maanfase is 15 tot 18,5 dag na de nieuwe maan. Dit is het toppunt van de maancyclus: de maan is nu helemaal vol en dat is zichtbaar én voelbaar.

Tijdens de vollemaanfase kun je merken dat wensen, dromen en doelen op het punt staan om uit te komen. Je kunt ook tekens van het universum ontvangen dat je op het juiste pad bent. Als je gevoelig bent voor de energie van de maan, kun je je opgewonden voelen. Het push & pull-effect van de maan is op z’n sterkst.

Vergeving is een belangrijk onderwerp tijdens de volle maan. Heeft iemand kritiek op jou gehad? Zit je in een argument of heb je ruzie? Dit is niet de tijd voor kritiek. Dit is ook niet de tijd om opnieuw een discussie aan te gaan. Vergeven, vergeven, vergeven… Dit zorgt ervoor dat jij een ‘last’ achter je laat. Het bevrijd je van de (negatieve) energie en geeft ruimte voor je eigen welzijn. Het ontgift en zuivert. Je hoeft écht niet te vergeten, maar vergiffenis is wel belangrijk. Dit maakt je ook sterker!

Bedenk tijdens de volle maan ook waar je dankbaar voor bent en schrijf dit bijvoorbeeld op in een dankbaarheidsjournal. Het kunnen kleine dingen zijn waar je dankbaar voor bent, zoals de geur van verse was, je geliefde(n) om je heen of het fijne kopje koffie. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor de (kleine) stappen die je maakt om je droom, doel of wens tot bloei te laten komen.

Lees ook:

Laatste kwartier maanstand

Wat weet je nu?

De laatste kwartierfase begint 7 tot 10,5 dagen na de vollemaanfase. Centraal tijdens deze maanfase staan herwaardering, evenwicht en vertrouwen.

Kijk terug op de afgelopen maanfasen en geef jezelf credits voor het gedane werk. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt! Ervaar je conflicten? Lukt het niet om verder te komen? Dan is dit de tijd om stil te staan bij de kern van het conflict. Wat is het dat je dit ervaart? Welke les zit er in? Wat mag anders? Misschien mag je je manier van kijken herzien? Werk aan jezelf.

We komen bijna aan bij de laatste maanfase, dus het is niet alleen maar terugkijken en verder werken; het is ook vooruit kijken. Je mag tijdens deze laatste kwartierfase nadenken over welke lessen je mee wilt nemen naar de volgende maancyclus.

Wil je meer lezen over de energie van de maan? Lees dan ‘Welke maanfasen zijn er en wat is de betekenis per maanfase?

Maan in de tekens

Maan in sterrenbeeld Ram

Met de maan in Ram heb je de neiging gehaast te reageren. Ook heb je een vurig temperament (dat snel uitbrandt) en werk je ‘t beste in een prestatiegerichte omgeving. Op gezag reageer je slecht.

Maan in sterrenbeeld Stier

Met de maan in Stier ben je een emotioneel stabiel persoon. Je bent loyaal, soms tot op het koppige af. Je hecht je makkelijk aan vaste gewoonten en je reageert daardoor slecht op verandering.

Maan in sterrenbeeld Tweelingen

Met de maan in Tweelingen ben je ruimdenkend en soepel. Daarnaast ben je vatbaar voor plotselinge stemmingswijzigingen (hallo, Tweelingen!) en heb je de neiging om zware emoties licht te benaderen. Je reageert slecht op beperkende gewoontes.

Maan in sterrenbeeld Kreeft

Met de maan in Kreeft heb je een grote emotionele kracht in je. Je bent hoogst ontvankelijk voor de stemming van anderen. Niet alleen individueel, maar ook in groepsverband voel je de sfeer aan. Je voelt je veilig bij familie en goede vrienden en je gaat diepe banden met hen aan. Je reageert slecht op ontworteling.

Maan in sterrenbeeld Leeuw

Met de maan in sterrenbeeld Leeuw ben je ‘speels’ en vrij. Je hebt sterke, maar stabiele emoties en je bent trouw. Soms neig je tot egocentrisme of bazigheid. Je reageert slecht op het verlies van waardigheid.

Maan in sterrenbeeld Maagd

Met de maan in Maagd heb je een gevoelige, verzorgende aard. Je maakt je graag nuttig, toont je emoties niet snel en bent wat sneller bang voor het onbekende. Je stelt hoge eisen (aan jezelf en aan anderen) en reageert slecht op onderwaardering.

Maan in sterrenbeeld Weegschaal

Met de maan in Weegschaal ben je goedaardig. Je vindt ‘t moeilijk om emotioneel eerlijk te zijn of – anders gezegd – je doet je best, maar het komt je niet vanzelf aanwaaien. Hierdoor heb je de neiging om je eigen behoeften te verwaarlozen om de lieve vrede en de rust te bewaren. Je reageert slecht op confrontaties.

Maan in sterrenbeeld Schorpioen

Met de maan in sterrenbeeld Schorpioen ben je van de ‘alles-of-niets’ reacties. Je kan diepe wrok koesteren bij tegenwerking, bent je bewust van de zwaktes in anderen en je reageert slecht op ontmaskering.

Maan in sterrenbeeld Boogschutter

Met de maan in Boogschutter heb je een krachtige, instinctieve aard en ben je enthousiast over alles dat maar avontuurlijk is. Wat je lastig vindt, is afmaken waar je aan begonnen bent. Je reageert slecht op in het nauw gedreven worden.

Maan in sterrenbeeld Steenbok

Met de maan in Steenbok ben je onafhankelijk en plichtsgetrouw. Je voelt je ‘t beste als je alles onder controle hebt en je verbergt je gevoelens van onzekerheid maar al te graag. Diepe intimiteit kan lastig zijn. Je wil graag doelen stellen om zo ergens naartoe te werken.

Maan in sterrenbeeld Waterman

Met de maan in Waterman ben je vatbaar voor onvoorspelbare stemmingsveranderingen. Je houdt meer van vriendschappen dan van diepe betrokkenheid en hechte relaties. Je reageert slecht op bezitterigheid.

Maan in sterrenbeeld Vissen

Met de maan in sterrenbeeld Vissen ben je gevoelig voor (emotionele) onderstromingen in situaties. Je hebt een enorm inlevingsvermogen en een rijke fantasie, maar je reageert slecht op kritiek.

Hieronder vind je ‘t meest recente maan-artikel over de volle maan en nieuwe maan.

Maan Kalender 2023

Wil je weten hoe je in 2023 van dag tot dag kan leven in harmonie met de maan? Bestel dan nu de Moon Calendar 2023, een prachtige (en praktische!) scheurkalender vol weetjes en tips rondom iedere maanfase.