Volle Maan Kalender
Je leest nu...
Wat is een bloedmaan?
0
Maan

Wat is een bloedmaan?

Wat is een bloedmaan?

Een bloedmaan is een totale maansverduistering. De maan staat dan volledig in de schaduw van de aarde en dat geeft een rode gloed.

Je zou verwachten dat bij een totale maansverduistering de maan uit het zicht zou verdwijnen, maar dit is niet het geval. De atmosfeer van de aarde werkt namelijk als een lens en breekt (of buigt) het licht van de zon om. De anders wit/geel-getinte maan krijgt dan een rode gloed, en dat noemen we dus een bloedmaan. De website timeanddate.com legt ‘t goed uit aan de hand van een plaatje:

Wat is een bloedmaan? Uitleg door timeanddate.com

💡 De term bloedmaan wordt ook weleens gebruikt om vier totale maansverduisteringen die op een rij voorkomen te benoemen. Dit was in 2020 het geval.

Wanneer is er een bloedmaan in 2021?

In 2021 is er een volledige maansverduistering op woensdag 26 mei. Deze is vanuit Nederland niet te zien. Later in 2021 is er op 18-19 november een gedeeltelijke maansverduistering. Deze is wél te zien. Lees hier wanneer er in 2021 een (gedeeltelijke) maansverduistering is: volle maan in Stier.

Wanneer is er een bloedmaan in 2022?

In 2022 is er een volledige volle maansverduistering op maandag 16 mei en op dinsdag 8 november. Lees hier meer over de bloedmaan in 2022.

Nieuwsbrief: meld je nu aan voor astro-updates in je inbox!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Shop ✨