Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Welke maanfasen zijn er en wat is de betekenis per maanfase?
1
Maan

Welke maanfasen zijn er en wat is de betekenis per maanfase?

Welke maanfasen zijn er en wat is de betekenis per maanfase?

Een reguliere maancyclus kent zo’n 28 dagen. Deze cyclus kent acht maanfasen, die elk hun eigen energie meebrengen. Je leest hier over iedere maanfase, inclusief betekenis!

🌑 🌒 🌓 🌔 🌕 🌖 🌗 🌘

De maan gaat over emoties en gevoelens. Het is hoe jij reageert op de wereld om je heen. Je intuïtie, je (innerlijke) reactie en wat je erbij merkt. De maan gaat diep, net als het gevoel dat daarbij hoort. De maan schijnt op donkere gebieden en onthult geheimen.

Wil jij leven met de maan? Volg dan de maan en haar acht fasen en gebruik die energie in je voordeel!

🌑 🌒 🌓 🌔 🌕 🌖 🌗 🌘

De acht maanfasen zijn…

  • 🌑 Nieuwe maan
  • 🌒 Jonge maansikkel
  • 🌓 Eerste kwartier
  • 🌔 Wassende maan (Gibbous maan)
  • 🌕 Volle maan
  • 🌖 Afnemende maan
  • 🌗 Laatste kwartier
  • 🌘 Asgrauwe maan (Balsamic maan)
MaanfaseBetekenisSleutelwoordenEmoji
Nieuwe maanIntenties zettenEen schone lei, potentie, dromen🌑
Jonge maansikkelOnderzoek je dromenMoed, vooruitgang, geloof🌒
Eerste kwartierTijd om ervoor te gaanUitdaging, vertrouwen, betrokkenheid🌓
Wassende maan (Gibbous maan)Blijf koers houdenAanpakken, verbeteren, aanpassen🌔
Volle maanAlles-of-niets-faseResultaat, vergeving, dankbaarheid🌕
Afnemende maanA d e mCyclus, ontspanning, aanvaarding, hergroeperen🌖
Laatste kwartierWat weet je nu?Herwaardering, evenwicht, vertrouwen🌗
Asgrauwe maan (Balsamic maan)LoslatenGenezing, verzachting, overgave🌘
Tabel met overzicht maanfasen, betekenis, sleutelwoorden en maan-emoji

De betekenis van de nieuwe maanfase

Intenties zetten

Een nieuwe maan is de start van een nieuwe maanfase. Een schone lei, een nieuw begin. Dit staat vrijwel altijd voor het einde van het één, en het begin van het ander.

Gebruik de energie van de nieuwe maan dan ook in je voordeel: laat los wat niet meer bij je past en maak plannen om iets nieuws te starten.

Tijdens nieuwe maan plant je namelijk de zaadjes voor het werken aan je dromen. Dit is qua maanfase dé ideale tijd voor het zetten van je intenties. Je hebt nu alle potentie! Link je intenties aan de energie van het teken waar de nieuwe maan op dat moment in staat. Staat de nieuwe maan bijvoorbeeld in Leeuw, dan zet je je intenties rondom creativiteit, zelfvertrouwen en charisma.

Bekijk onze nieuwe maan kalender 2022 om te weten wanneer de nieuwe maan in welk teken staat. Ook vind je hier per nieuwe maan het tijdstip én tips voor welke intenties je kunt zetten.

Lees ook:

De betekenis van de jonge maansikkel (wassende maanfase)

Onderzoek je dromen

De jonge maansikkel (wassende maanfase) is tussen de 3 tot 7 dagen na de nieuwe maanfase. De dromen, doelen en wensen die je tijdens de nieuwe maan hebt gezet, kun je nu tot bloei laten komen. Dit is de fase waarin je gelooft dat je iets kunt bereiken en vooruitgang boekt. Je hebt de moed om de eerste stappen te zetten in de richting van je uiteindelijke doel.

Visualiseer je dromen (bijvoorbeeld met een moodboard), schrijf ze op in je bullet journal of begin aan een dankbaarheidsdagboek.

De betekenis van de eerste kwartierfase

Tijd om ervoor te gaan

De eerste kwartierfase is de volgende maanfase. Deze is tussen de 7 tot 10 dagen na de nieuwe maan. Tijdens deze fase kun je ineens gaan twijfelen over je dromen en doelen.

Deze dagen kunnen dan ook voelen als uitdaging. Kun je ‘t wel? Wil je niet teveel? Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen.

Heb je ‘t gevoel ‘dat je maar wat doet’ en ‘ieder ander dit ook kan’ of zelfs ‘beter kan’? Onzin! Jij doet en kunt precies wat in jouw kracht zit. Ken je ‘t Imposter Syndrom? Zo heet dit. En daar hoef je helemaal geen last van te hebben! Zoek eventueel vrienden, familie of likeminded people om je wensen mee te delen. Betrokkenheid van anderen kan nét dat zetje geven dat je nodig hebt! Wees niet bang om je verhaal te delen.

De betekenis van de wassende maanfase (Gibbous maan)

Blijf koers houden

De wassende maanfase (Gibbous maan) is tussen 10 en 15 dagen na de nieuwe maan. Deze fase heet in het Engels dus ‘Gibbous’, en dat betekent ‘bult’ of ‘uitpuiling’. Het is deze periode belangrijk om koers te blijven houden. Je hebt je uithoudingsvermorgen nodig. Laat je ego, angst en meningen van anderen niet je plannen tegenhouden.

Je mag deze periode wel kritisch kijken naar je plannen. Moet je wat herzien? Overdenk het goed, maar stop je plannen dus vooral niet weg. Aanpassen kan in deze periode prima. Het is soms zelfs noodzakelijk om tot goede resultaten te komen.

Probeer ook niet ongeduldig te worden. We bouwen tijdens de wassende maanfase nog op naar de volle maan, dus je zit echt nog steeds in de fase van het ‘beginnen’.

De betekenis van de volle maanfase

Alles-of-niets-fase

De volle maanfase is 15 tot 18,5 dag na de nieuwe maan. Dit is het toppunt van de maancyclus: de maan is nu helemaal vol en dat is zichtbaar én voelbaar.

Tijdens de vollemaanfase kun je merken dat wensen, dromen en doelen op het punt staan om uit te komen. Je kunt ook tekens van het universum ontvangen dat je op het juiste pad bent. Als je gevoelig bent voor de energie van de maan, kun je je opgewonden voelen. Het push & pull-effect van de maan is op z’n sterkst.

Vergeving is een belangrijk onderwerp tijdens de volle maan. Heeft iemand kritiek op jou gehad? Zit je in een argument of heb je ruzie? Dit is niet de tijd voor kritiek. Dit is ook niet de tijd om opnieuw een discussie aan te gaan. Vergeven, vergeven, vergeven… Dit zorgt ervoor dat jij een ‘last’ achter je laat. Het bevrijd je van de (negatieve) energie en geeft ruimte voor je eigen welzijn. Het ontgift en zuivert. Je hoeft écht niet te vergeten, maar vergiffenis is wel belangrijk. Dit maakt je ook sterker!

Bedenk tijdens de volle maan ook waar je dankbaar voor bent en schrijf dit bijvoorbeeld op in een dankbaarheidsjournal. Het kunnen kleine dingen zijn waar je dankbaar voor bent, zoals de geur van verse was, je geliefde(n) om je heen of het fijne kopje koffie. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor de (kleine) stappen die je maakt om je droom, doel of wens tot bloei te laten komen.

Lees ook:

De betekenis van de afnemende maanfase

A d e m

De afnemende maanfase begint 3,5 tot 7 dagen na de vollemaanfase. Na de intensiteit van de volle maan kun je geneigd zijn om terug te vallen. Even hergroeperen, maar ook ontspannen. What a ride!

De afnemende maanfase is dé tijd om te ontspannen. Je hebt al een hoop energie gegeven, dus dit is niet de tijd om aan iets nieuws te beginnen.

Wat wel goed is tijdens deze maanfase is om jouw (nieuw opgedane) wijsheid en kennis met anderen te delen. Welke lessen heb jij geleerd?

De betekenis van de laatste kwartierfase

Wat weet je nu?

De laatste kwartierfase begint 7 tot 10,5 dagen na de vollemaanfase. Centraal tijdens deze maanfase staan herwaardering, evenwicht en vertrouwen.

Kijk terug op de afgelopen maanfasen en geef jezelf credits voor het gedane werk. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt! Ervaar je conflicten? Lukt het niet om verder te komen? Dan is dit de tijd om stil te staan bij de kern van het conflict. Wat is het dat je dit ervaart? Welke les zit er in? Wat mag anders? Misschien mag je je manier van kijken herzien? Werk aan jezelf.

We komen bijna aan bij de laatste maanfase, dus het is niet alleen maar terugkijken en verder werken; het is ook vooruit kijken. Je mag tijdens deze laatste kwartierfase nadenken over welke lessen je mee wilt nemen naar de volgende maancyclus.

De betekenis van de asgrauwe maanfase (Balsamic maan)

Loslaten

De asgrauwe maanfase begint zo’n 10,5 dag na de volle maan. Deze fase loopt door tot aan de nieuwe maan. Dan start de maancyclus weer opnieuw.

De naam ‘Balsamic’ (van Balsamic moon of Balsamic maan) komt van ‘verzachtend geneesmiddel’. En dat is ook meteen de energie voor deze maanfase. Wil je bewust leven met de maan, dan is dit de periode om te rusten. Om dingen voor jou te laten werken, in plaats van zelf actief te werken. Loslaten is hierbij het sleutelwoord.

Wees zacht en lief voor jezelf. In het boek ‘Leven met de maan’ wordt getipt om tijdens deze maanfase te werken met het zingen/prevelen/chanten van het mantra ‘Om Namo Narayani’. Dat is Sanskriet voor ‘Ik geef mij over aan het goddelijke’.

Waar de naam ‘asgrauwe maanfase’ vandaan komt? Nou, soms is (net vóór of ná nieuwe maan) de ronding van de hele maan te zien, terwijl deze niet verlicht wordt. Het lijkt gezichtsbedrog maar dat is het niet. Het is het licht van de aarde dat voor een deel naar de maan wordt weerkaatst. Dit wordt het asgrauwe licht genoemd.

🌑 🌒 🌓 🌔 🌕 🌖 🌗 🌘

🌑 🌒 🌓 🌔 🌕 🌖 🌗 🌘

Leven met de maan

Vind je de informatie op deze pagina interessant? Dan wil je het boek ‘Leven met de maan‘ van Yasmin Boland absoluut lezen. De informatie van deze pagina is (deels) gebaseerd op de inhoud van het boek, echter… in het boek vind je nog veel meer tips & tricks om de energie van de maan optimaal te benutten.

🌑 🌒 🌓 🌔 🌕 🌖 🌗 🌘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨