Planeten in astrologie

In astrologie heb je een aantal hemellichamen waar je mee werkt. Je leert hier over de astrologie basics van deze planeten!

In astrologie worden planeten gezien als symbolen voor verschillende aspecten van je persoonlijkheid en je ervaringen in het leven. Liefdesplaneet Venus is één van de bekendere planeten. Zij wordt geassocieerd met harmonie en relaties en kan laten zien hoe je omgaat met liefde en verbinding.

Goed om te weten: het begrip ‘planeten’ in astrologie wordt ook gebruikt voor andere hemellichamen zoals Zon en Maan. De zon en de maan zijn beiden officieel geen planeet, maar worden dus in de astrologie wel zo genoemd. Ook ‘rising sign’ (of ascendant, opkomend teken) is geen een planeet, evenals Chiron (dit is een komeet). Deze staan vanuit de astrologie gezien wél in dit overzicht.

Planeten in astrologie en hun betekenis

Bekijk hieronder per planeet wat de (spirituele) betekenis en de symboliek is.

Persoonlijke planeten, sociale planeten en generatieplaneten

In astrologie worden planeten onderverdeeld in persoonlijke planeten, sociale planeten en generatieplaneten.

Persoonlijke planeten, zoals Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars, staan relatief korte tijd in elk teken en worden geassocieerd met de drijfveren en impulsen die specifiek zijn voor jou als individu.

Sociale planeten, zoals Jupiter en Saturnus, hebben een tragere omloop en worden daarom gezien als achtergrondinvloeden die je verwachtingen in het leven vormen.

Buitenplaneten, zoals Uranus, Neptunus en Pluto, bewegen zo traag door elk teken dat ze worden gezien als generatieplaneten. Echter, wanneer een van deze planeten prominent aanwezig is in een geboortehoroscoop, kan de energie wel op persoonlijke manier tot uiting komen.

Retrograde

Planeten gaan ook weleens in retrograde, zoals Mercurius (wellicht de bekendste retrograde-variant). Lees hier over de meest actuele retrogrades:

Transits

Planeten verschuiven in cyclussen van teken naar teken. De ene planeet doet dit wat sneller dan de ander. Lees in deze items over de meest actuele transits in astrologie en de energie die dit met zich meebrengt:

 • Zon en Pluto in Waterman 2024
  Dit weekend is er een grote vibe shift… Zowel de zon als Pluto staan samen in Steenbok, om vervolgens na een dag in Waterman te gaan.
 • Neptunus direct in Vissen 2023
  Woensdag 6 december 2023 gaat Neptunus direct in Vissen. Er vindt dan een merkbare verschuiving plaats… Lees hier wat dit betekent!
 • Mars in Boogschutter 2023: dit is de energie
  Vrijdag 24 november 2023 gaat actieplaneet Mars in Boogschutter. Wat betekent dit voor jou? Dat lees je in dit artikel!
 • Venus in Weegschaal 2023
  Venus in Weegschaal 2023, wat is de energie? Woensdag 8 november 2023 gaat liefdesplaneet Venus in Weegschaal. Dít betekent het voor jou.
 • Mercurius in Kreeft 2023
  Maandag 26 juni 2023 gaat Mercurius in Kreeft. Dit geeft een nostalgische energie. Wat betekent deze transit voor jou? Je leest ‘t in dit artikel!
 • Pallas in Kreeft 2023
  Vanaf 16 februari 2023 gaat Pallas in Kreeft. Wat betekent dit voor jou en hoe kun je dit ervaren? Dat lees je in dit artikel!
 • Mercurius in Waterman 2023
  Zaterdag 11 februari 2023 gaat Mercurius in Waterman. Wat betekent deze transit? Je leest ‘t in dit artikel!
 • Saturnus in Vissen 2023 – 2025: tijd om je dromen waar te maken
  Saturnus in Vissen zal je in contact laten komen met meer lagen van jezelf. Lees hier over de energie van Saturnus in Vissen 2023 – 2025!
 • Venus in Vissen 2023
  Donderdag 26 januari 2023 maakt Venus een transit: van Waterman naar Vissen. Lees hier over de energie van Venus in Vissen 2023.
 • Uranus in Stier 2023: dit is de energie
  Zondag 22 januari 2023 gaat Uranus ‘direct’ in Stier. Lees hier alles over de energie van Uranus in Stier 2023.