Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Slecht slapen tijdens de nieuwe maan? Zo zit het!
0
Maan

Slecht slapen tijdens de nieuwe maan? Zo zit het!

Slecht slapen tijdens de nieuwe maan? Zo zit het!

We hebben allemaal wel eens nachten waarin we moeite hebben met in slaap vallen of onrustig slapen. Sommige mensen beweren dat ze tijdens de nieuwe maan slechter slapen dan normaal. Maar is er echt een verband tussen de maanstanden en je slaapkwaliteit? In dit artikel lees je over dit vraagstuk en ontdek je de mogelijke redenen achter slecht slapen tijdens nieuwe maan.

De invloed van de maan op je slaap

Het idee dat de maan invloed heeft op je slaap is al eeuwenoud. Vroeger wist men het al, tegenwoordig is het bewezen. Zo suggereren sommige studies bijvoorbeeld dat de maanfasen van invloed kunnen zijn op de duur van onze slaap. Dat je tijdens volle maan slecht kunt slapen, is vrij bekend.

Maar het kan ook voorkomen met nieuwe maan.

Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, wees uit dat deelnemers gemiddeld vijf minuten korter sliepen tijdens de nieuwe maan in vergelijking met andere maanfasen. Dit verschil, hoewel klein, suggereert dus dat dat er een verband kan zijn tussen de nieuwe maan en de duur van je slaap.

Verstoorde slaap tijdens de nieuwe maan

Naast de mogelijke invloed op de slaapduur, beweren sommige mensen dat ze tijdens de nieuwe maan slechter slapen. Ze ervaren moeilijkheden met inslapen, woelen in bed en worden vaak wakker gedurende de nacht. Hoewel er geen sluitend bewijs is om deze claims te ondersteunen, zijn er enkele verklaringen voor dit fenomeen.

Een mogelijke reden voor het slechte slapen tijdens de nieuwe maan is de verandering in de helderheid van de nachtelijke hemel. Tijdens de nieuwe maan is het donkerder buiten, waardoor kleine lichtbronnen meer opvallen. Dit kan leiden tot verstoring van de slaapomgeving, vooral als je gevoelig bent voor licht tijdens het slapen. Het is bekend dat blootstelling aan licht de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, kan onderdrukken en je slaap zo kan verstoren.

Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met je biologische klok. Je interne klok wordt afgestemd op externe factoren, zoals licht en donker. Het is mogelijk dat de verandering in de maanstand invloed heeft op je biologische klok, waardoor een verstoring in je slaap-waakcyclus. Dit kan leiden tot problemen met inslapen en het behouden van een diepe slaap gedurende de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨