Chakra's - VolleMaanKalender.nl

Chakra’s, wat zijn dat? Chakra’s zijn punten in je lichaam waar energie door stroomt. Lees hier wat chakra’s zijn en hoe je er mee kan werken!

Alles over chakra’s

Duik diep in de wereld van spiritualiteit en je zult een systeem van energiecentra ontdekken, diep verborgen in je lichaam. Deze energiecentra, bekend als chakra’s, zijn de draaiende wielen van energie die je innerlijke balans en harmonie reguleren. De zeven primaire chakrapunten in je lichaam vormen een rechtlijnig pad dat zich uitstrekt van de basis van je ruggengraat tot de kroon van je hoofd. Elk chakra heeft zijn unieke eigenschappen die verband houden met een specifiek deel van je leven. Door een beter begrip van je chakra’s kun je dieper inzicht krijgen in je persoonlijke kracht, hoe je deze kunt benutten en uiteindelijk hoe je een harmonieuzer en vervullender leven kunt leiden.

Zeven hoofdchakra’s

Je hebt tientallen chakra’s in en rond je lichaam, maar er wordt altijd gesproken over zeven hoofdchakra’s. Elk chakra wordt geassocieerd met een specifiek deel van het lichaam en een bepaald aspect van de menselijke ervaring. Dit zijn van onder naar boven:

 • Wortelchakra (ook wel Basischakra, Root chakra of Muladhara genoemd)
 • Sacraalchakra (ook wel Sacral chakra of Svadhishthana genoemd)
 • Zonnevlechtchakra (ook wel Solar Plexus of Manipura genoemd)
 • Hartchakra (ook wel Heart Chakra of Anahata genoemd)
 • Keelchakra (ook wel Throat Chakra of Vishuddha genoemd)
 • Derde oog-chakra (ook wel Third Eye of Ajna genoemd)
 • Kruinchakra (ook wel Crown Chakra of Sahasrara genoemd)

Wortelchakra: wortels en fundament

Beginnend bij de basis van de ruggengraat, vind je het basischakra, ook bekend als het wortelchakra. Dit chakra is je spirituele ankerpunt, het symbool van je basisbehoeften, stabiliteit, veiligheid en overlevingsinstinct. Het is verbonden met het element aarde en is essentieel voor je gevoel van geaardheid. Als dit chakra geblokkeerd is, kun je je onzeker, angstig of rusteloos voelen. Door je basischakra in balans te brengen, vind je innerlijke stabiliteit en voel je je veiliger en zekerder in je leven.

Sacraalchakra: creativiteit en passie

Het sacraal chakra, gelegen in je onderbuik, vertegenwoordigt je passie, creativiteit, seksualiteit en emoties. Het is verbonden met het element water, wat vloeibaarheid en beweging symboliseert. Wanneer dit chakra uit balans is, kunnen gevoelens van schuld, schaamte of emotionele verstoringen optreden. Door je sacraal chakra in balans te brengen, kun je de vrije stroom van je emoties, creativiteit en passie bevorderen.

Zonnevlechtchakra: wilskracht en persoonlijke kracht

Het zonnevlechtchakra, ook bekend als de solar plexus, ligt in je bovenbuik, net onder je borstbeen. Het staat symbool voor je persoonlijke kracht, zelfvertrouwen en wilskracht. Het is verbonden met het element vuur, een symbool van transformatie en verandering. Wanneer dit chakra uit balans is, kun je te maken krijgen met problemen zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, moeite met het stellen van grenzen of het gevoel niet in controle te zijn over je leven. Het in balans brengen van je zonnevlechtchakra zal je helpen je innerlijke kracht te vinden en je zelfvertrouwen te versterken.

Hartchakra: liefde en mededogen

Het hartchakra, gelegen in het midden van je borst, is het centrum van liefde, mededogen en vriendelijkheid. Dit chakra is verbonden met het element lucht, dat de vrijheid en lichtheid van het zijn symboliseert. Wanneer je hartchakra uit balans is, kun je problemen ervaren zoals het vasthouden aan oude wrok, een gebrek aan empathie of problemen met het geven of ontvangen van liefde. Door je hartchakra in balans te brengen, bevorder je liefde, vergeving, empathie en harmonie in je relaties met anderen en met jezelf.

Keelchakra: communicatie en zelfexpressie

Het keelchakra bevindt zich in je keel en vertegenwoordigt communicatie, zelfexpressie en waarheid. Het is verbonden met het element ether of ruimte, wat oneindige mogelijkheden symboliseert. Wanneer je keelchakra uit balans is, kun je moeite hebben met het uitdrukken van je gedachten en gevoelens, of je kunt je ongehoord of misbegrepen voelen. Het in evenwicht brengen van je keelchakra helpt je om je waarheid te spreken, helder te communiceren en je zelfexpressie te verbeteren.

Derde oog-chakra: intuïtie en inzicht

Het derde oog-chakra ligt in het midden van je voorhoofd, net boven je ogen. Het staat symbool voor intuïtie, inzicht, verbeelding en wijsheid. Het is niet verbonden met een fysiek element, maar eerder met het spirituele element van licht, dat inzicht en bewustzijn symboliseert. Wanneer je derde oog-chakra uit balans is, kun je problemen ondervinden zoals een gebrek aan focus, een verstoorde intuïtie of een gebrek aan inzicht. Door je derde oog-chakra in balans te brengen, kun je je intuïtieve vermogens versterken en je inzichten verbeteren.

Kruinchakra: spiritualiteit en verlichting

Het kruinchakra bevindt zich aan de bovenkant van je hoofd en vertegenwoordigt spiritualiteit, verlichting en universeel bewustzijn. Het is niet verbonden met een fysiek element, maar met het spirituele element van het goddelijke bewustzijn. Wanneer je kruinchakra uit balans is, kun je je losgekoppeld voelen van de wereld om je heen, een gebrek aan doel of richting ervaren of worstelen met een zinvolle spirituele verbinding. Het in balans brengen van je kruinchakra helpt je om je te verbinden met je hogere zelf en je gevoel van eenheid met het universum te versterken.

Chakra Meditaties

Wil je Chakra meditaties volgen? Wij hebben voor elk chakra een speciale meditatie gemaakt van 11:11 minuten lang, onder begeleiding van een fijne 528 Hz toon.

Chakra’s uit balans (en hoe je ze weer in balans brengt)

Chakra’s kunnen uit balans raken of geblokkeerd raken. Dit is iets dat kan leiden tot fysieke, emotionele of spirituele problemen. Om balans en harmonie te behouden kun je je chakra’s openen/activeren door middel van bijvoorbeeld meditatie, yoga en energiewerk (healing). Ook aromatherapie en edelstenen dragen hier positief aan bij.

Soms is het lastig om te herkennen wanneer een chakra uit balans is, bijvoorbeeld omdat het al heel lang zo is of omdat het sluimert. Daarom geven we je graag wat voorbeelden.

 • Wortelchakra uit balans
 • Sacraalchakra uit balans
 • Zonnevlechtchakra uit balans
 • Hartchakra uit balans
 • Keelchakra uit balans
 • Derde oog-chakra uit balans
 • Kruinchakra uit balans

Bekijk ook: Chakra kruidenzeep

Shop Chakra items

Lees meer over Chakra’s