Gratis geboortehoroscoop bereken & uitleg

Een geboortehoroscoop is een blauwdruk van de mogelijkheden die jij als persoon in je hebt. Lees hier hoe een geboortehoroscoop werkt, hoe je voor jezelf een gratis geboortehoroscoop kunt bereken en hoe je je geboortehoroscoop kunt uitlezen!

Je berekent je geboortehoroscoop aan de hand van je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. De stand van de planeten op dat exacte moment en op die exacte plek bepalen wie jij bent, hoe jij reflecteert op de wereld en hoe de wereld jou ziet. ✨ Een geboortehoroscoop is uniek. Er zijn geen twee mensen met dezelfde opmaak. Zelfs bij tweelingen niet, want de stand van de planeten verandert namelijk met de minuut. Een geboortehoroscoop is jouw persoonlijke blauwdruk.

Een geboortehoroscoop is jouw persoonlijke blauwdruk ✨

Het is erg fijn om je geboortehoroscoop te kennen, want het geeft je inzichten in waarom jij bent wie je bent en waarom jij doet hoe je doet. Dat maakt het dus ook makkelijker om dingen los te kunnen laten, te veranderen of om zelfs een carrièrepad te kiezen. Thema’s zoals liefde, werk en familie komen hierin terug. Ook kun je je levenslessen uit een geboortehoroscoop halen.

Wat er globaal in je geboortehoroscoop staat? In je geboortehoroscoop vind je planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten. Deze vier pijlers worden gebruikt om een geboortehoroscoop uit te lezen. Scroll verder naar beneden om een gratis geboortehoroscoop te maken, inclusief uitleg!

Optie 1) Maak hier je gratis geboortehoroscoop via Astro-Charts

Vul in onderstaand formulier je naam, plaatsnaam, geboortedatum (let op: vul eerst de maand in, dan de dag en tot slot het jaartal) en je geboortetijd. AM betekent in de nacht en de ochtend (de eerste helft van de dag). PM betekent in de middag en de avond (de tweede helft van de dag).

Klik vervolgens op ‘Create your chart’ en jouw geboortehoroscoop verschijnt. Wil je een downloadbare variant, ga dan naar de tweede optie hieronder (een geboortehoroscoop maken via Astro.com).

Optie 2) Maak direct je gratis geboortehoroscoop via Astro.com

Maak op Astro.com je eigen geboortehoroscoop. Kies in het menu voor ‘Free horoscopes’, ‘Horoscope Drawings & Data’ en dan ‘Chart Drawing, Ascendant’.

Bekijk de video hieronder hoe je hier komt. Let op: de route is iets gewijzigd. De stap ‘Horoscope Drawings & Data’ is er tussen gekomen.

Gegevens invoeren op Astro.com

Vul je gegevens in. Je voornaam, achternaam (optioneel), geslacht, geboortedatum, geboortetijd, land en geboorteplaats. Let op: het is echt belangrijk dat je de juiste gegevens invoert! Als je je tijd van geboorte niet weet, zet deze dan op ‘Unknown’ (onbekend). In dit geval kun je je rising sign (ascendant) niet berekenen, maar heb je wel de verdere informatie vanuit je geboortehoroscoop.

Geboortehoroscoop invoervelden

Druk nu op ‘Continue’. Je ziet nu je geboortehoroscoop! Download de afbeelding of bekijk de afbeelding in je scherm. Je ziet links een overzicht van planeten en tekens, en rechts zie je een ronde geboortegrafiek met tekens erin verwerkt. Dit zijn de ’12 huizen’ in astrologie.

📱 Tip: je kunt ook gratis apps downloaden die jouw geboortehoroscoop voor jou berekenen. Handig daarbij is dat je dagelijks tips krijgt om met de energie van dat moment om te gaan. Lees hier onze top 3 gratis astrologie apps.

Gefeliciteerd, je hebt je geboortehoroscoop gemaakt! Lees hieronder uit hoe je de informatie uit je geboortehoroscoop kan verwerken en interpreteren. ⬇️

Een geboortehoroscoop uitlezen: uitgebreide uitleg van de planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten

In je geboortehoroscoop vind je planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten. Deze vier pijlers worden gebruikt om een geboortehoroscoop uit

1) Geboortehoroscoop: Planeten

Astrologie kent tien planeten. Goed om te weten: de zon en de maan – beiden officieel geen planeet – worden in de astrologie wel zo genoemd. Iedere planeet vertegenwoordigd een bepaalde energie. Planeet Venus staat bijvoorbeeld symbool voor harmonie, liefde en evenwicht en planeet Uranus staat bijvoorbeeld voor (plotselinge) verandering en revolutie.

De planeten in de astrologie zijn Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Daarnaast vind je ook vaak komeet Chiron in je geboortehoroscoop. Chiron is de ‘gewonde genezer’, en hierin vind je je levensles.

Planeten gaan ook weleens in retrograde, zoals Mercurius. Bekijk hier alle retrograde planeten van 2021.

Betekenis van de planeten in de astrologie

 • Je zon is de planeet van jezelf, je ego en je uitstraling
 • Je rising sign (ascendant) is hoe de wereld jou ziet
 • Je maan is je hart en je emotie
 • Je Mercurius is hoe je denkt en communiceert
 • Je Venus is hoe je liefhebt en waar jij schoonheid in ziet
 • Je Mars is hoe strijdlustig en vastberaden je bent
 • Je Jupiter gaat om geluk
 • Je Saturnus gaat over je discipline en verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je Neptunus gaat over je droomwereld en je verbeelding
 • Je Pluto gaat om verandering en transformatie
 • Je Chiron is de ‘gewonde heler’ en je levensles

Waar staan jouw planeten in?

Astro.com geboortehoroscoop - planeten en plaatsingen - VolleMaanKalender.nl

Bekijk in je geboortehoroscoop waar je planeten in staan. Dat zie je in het overzicht links. Astro.com gebruikt Engelstalige termen voor alles, dus zowel de sterrenbeelden als de planeten staan in het Engels. Heb je je Venus in Tweelingen (Venus in Gemini)? Dan kun je vervolgens via Google opzoeken wat het betekent als je dat hebt. Er zijn tientallen sites te vinden met informatie over deze plaatsing.

Soms staat een planeet tijdelijk in ‘jouw’ teken. De energie van die planeet en die plaatsing, kan dan net wat meer doorwerken op jou. Over zulke transits (transities) lees je hier op VolleMaanKalender.nl, bijvoorbeeld deze:

 • Venus in Tweelingen 2021
  Liefdesplaneet Venus staat dit jaar van mei tot begin juni in Tweelingen. Dit is de betekenis van Venus in Tweelingen 2021!
 • Venus in Waterman 2021
  Maandag 1 februari 2021 gaat liefdesplaneet Venus over naar Waterman. Stel je tijdens deze transit open op voor nieuwe connecties.
 • Mars in Stier 2021
  Vanaf woensdag 6 januari 2021 verschuift Mars in Stier. 𝘛𝘪𝘮𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘭𝘰𝘸 𝘥𝘰𝘸𝘯! Dit is de energie van Mars in Stier 2021.

2) Geboortehoroscoop: Sterrenbeelden

Er zijn twaalf tekens in de dierenriem. Dit zijn de sterrenbeelden zoals wij ze kennen. Dit zijn (op volgorde van de dierenriem): Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

De sterrenbeelden zijn weer ingedeeld in elementen: de Vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter), de Aardetekens (Stier, Maagd en Steenbok), de Luchttekens (Tweelingen, Weegschaal en Waterman) en de Watertekens (Kreeft, Schorpioen en Vissen). In tarot heeft ieder element een eigen symbool.

ElementSterrenbeeldSymbool
VuurRam, Leeuw en BoogschutterStaven (Wands)
AardeStier, Maagd en SteenbokPentakels (Pentacles)
LuchtTweelingen, Weegschaal en WatermanZwaarden (Swords)
WaterKreeft, Schorpioen en VissenBekers (Cups)

Ieder sterrenbeeld heeft bepaalde kenmerken die hen uniek maken. Zo zijn Vissen bijvoorbeeld dromerig en is een Ram heel vurig en vooral vaak in ‘actiemodus’. Daarover lees je meer op de pagina over sterrenbeelden of bekijk de tabel hieronder.

 • ♈︎ Ram: moedig en gepassioneerd
 • ♓︎ Stier: betrouwbaar en stabiel
 • ♊︎ Tweelingen: nieuwsgierig en flexibel
 • ♋︎ Kreeft: emotioneel en vasthoudend
 • ♌︎ Leeuw: creatief en genereus
 • ♍︎ Maagd: loyaal en hardwerkend
 • ♎︎ Weegschaal: sociaal en gracieus
 • ♏︎ Schorpioen: koppig en vindingrijk
 • ♐︎ Boogschutter: genereus en sympathiek
 • ♑︎ Steenbok: verantwoordelijk en gedisciplineerd
 • ♒︎ Waterman: origineel, inventief en onafhankelijk
 • ♓︎ Vissen: dromerig, wijs en artistiek

3) Geboortehoroscoop: Huizen

Iedere geboortehoroscoop bestaat uit twaalf huizen. Hier worden geen fysieke gebouw mee bedoelt, maar terreinen in je leven waar alle activiteiten van jouw planeten zich mogelijk kunnen uiten. Het eerste huis gaat over ‘jou’ en het zevende huis gaat bijvoorbeeld over partnerschap en relaties.

Betekenis van de huizen in de astrologie

 • Huis 1 is het huis van het zelf, van ‘jou’
 • Huis 2 is het huis van waarde en waardering
 • Huis 3 is het huis van communicatie
 • Huis 4 is het huis van je thuis, je gezin en je familie
 • Huis 5 is het huis van plezier
 • Huis 6 is het huis van gezondheid en werk
 • Huis 7 is het huis van partners en relaties
 • Huis 8 is het huis van dood en wedergeboorte
 • Huis 9 is het huis van reizen en filosofie
 • Huis 10 is het huis van ambities en (sociale) status
 • Huis 11 is het huis van vriendschappen en groepen (communities)
 • Huis 12 is het huis van het onbewuste en spirituele
Huizen in Astrologie - Geboortehoroscoop - VolleMaanKalender.nl / bron: astrostyle
Bron: astrostyle.com

Bekijk in je geboortehoroscoop aan de rechterkant (als je de afbeelding van Astro.com gebruikt) het ‘wiel’. Je ziet hier de getallen 1 tot en met 12. Die staan gelijk aan bovenstaande huizen. Een huis kan leeg zijn (er zit geen teken in), je kan in een huis één teken hebben of je kan meerdere tekens in een huis hebben. Vervolgens kun je op internet – bij voorkeur in het Engels, daar zijn wat meer resultaten – zoeken naar de betekenis van die plaatsing, bijvoorbeeld ‘Sun in 2nd house’. Er zijn ook hier tientallen sites die jou kunnen uitleggen wat de plaatsing betekent.

4) Geboortehoroscoop: Aspecten

Aspecten zijn de hoeken die de planeten met elkaar maken (gezien vanaf de aarde). Deze aspecten duiden je geboortehoroscoop. Je hebt majeure aspecten, namelijk: conjunctie, oppositie, vierkant, driehoek, sextiel en onconjunctie. Daarnaast zijn er ook nog mineure aspecten, namelijk halfsextiel, anderhalfvierkant en halfvierkant. Behoorlijk wat termen die je nu waarschijnlijk nog niks of weinig zeggen. Ik ga alle aspecten in het kort even langs:

 • Conjunctie is wanneer twee planeten samen (conjunct) staan, bijvoorbeeld Saturnus en Pluto in januari 2020. De krachten van de planeten worden dan gebundeld. De invloed is sterker en in elkaar verweven.
 • Oppositie is wanneer planeten tegenover elkaar staan. Dat kan een gevoel van conflict geven – push & pull – en besluiteloosheid opleveren.

Volg VolleMaanKalender via social media

Je kunt VolleMaanKalender volgen via Instagram en Facebook! Hier worden meer updates en tips gedeeld, bijvoorbeeld over de energie van de maanfases tussen de volle maan en de nieuwe maan.

Misschien vind je deze items ook leuk?

Nieuwsbrief: meld je nu aan voor astro-updates in je inbox!

Bezig…
Yay, gelukt! Je staat op de lijst.