Gratis geboortehoroscoop bereken & uitgebreide uitleg

Een geboortehoroscoop is een blauwdruk van de mogelijkheden die jij als persoon in je hebt. Lees hier hoe een geboortehoroscoop werkt, hoe je voor jezelf een gratis geboortehoroscoop kunt bereken en hoe je je geboortehoroscoop kunt uitlezen met uitgebreide uitleg.

Een geboortehoroscoop is uniek. Er zijn geen twee mensen met dezelfde opmaak. Zelfs bij tweelingen niet, want de stand van de planeten verandert namelijk met de minuut. Een geboortehoroscoop is jouw persoonlijke blauwdruk.

Het is erg fijn om je geboortehoroscoop te kennen, want het geeft je inzichten in waarom jij bent wie je bent en waarom jij doet hoe je doet. Dat maakt het dus ook makkelijker om dingen los te kunnen laten, te veranderen of om zelfs een carrièrepad te kiezen. Thema’s zoals liefde, werk en familie komen hierin terug. Ook kun je je levenslessen uit een geboortehoroscoop halen.

Wat heb je nodig om je geboortehoroscoop te maken?

Je berekent je geboortehoroscoop aan de hand van je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. De stand van de planeten op dat exacte moment en op die exacte plek bepalen wie jij bent, hoe jij reflecteert op de wereld en hoe de wereld jou ziet. Dus vraag je ouders of zoek je geboortekaartje op en noteer voor jezelf:

 • Je geboortedatum
 • Je geboortetijd
 • Je geboorteplaats

Wat vind je in een geboortehoroscoop?

Wat er globaal in je geboortehoroscoop staat? In je geboortehoroscoop vind je planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten. Deze vier pijlers worden gebruikt om een geboortehoroscoop uit te lezen.

Scroll verder naar beneden om een gratis geboortehoroscoop te maken, inclusief uitgebreide uitleg!

Gratis geboortehoroscoop maken

Heb je je geboortehoroscoop gemaakt? Mooi! Lees hieronder uit hoe je de informatie uit je geboortehoroscoop kan verwerken en interpreteren. Een uitgebreide uitleg! ⬇️

Een geboortehoroscoop uitlezen: uitgebreide uitleg van de planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten

In je geboortehoroscoop vind je planeten, sterrenbeelden, huizen en aspecten. Deze vier pijlers worden dus gebruikt om een geboortehoroscoop uit

Geboortehoroscoop: Planeten

Astrologie kent planeten en hemellichamen. Deze staan in jouw blauwdruk op één lijn in een bepaald sterrenbeeld. Je werkt met de energie hiervan. Goed om te weten: de zon, de maan, Chiron en je rising sign zijn geen planeten, maar worden in de astrologie wel zo genoemd.

Iedere planeet vertegenwoordigd een bepaalde energie. Planeet Venus staat bijvoorbeeld symbool voor harmonie, liefde en evenwicht en planeet Uranus staat bijvoorbeeld voor (plotselinge) verandering en revolutie.

De planeten in de astrologie zijn Zon, Maan, rising sign Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Daarnaast vind je ook komeet Chiron in je geboortehoroscoop. Chiron is de ‘gewonde genezer’ en hierin vind je je levensles.

Planeten gaan ook weleens in retrograde, zoals Mercurius. Bekijk hier alle retrograde planeten van 2022.

Betekenis van de planeten in de astrologie

 • Zon in astrologie gaat over jezelf, je ego en je uitstraling
 • Maan in astrologie gaat over je hart en je emotie
 • Rising sign is hoe de wereld jou ziet en wat jouw spontane, eerste reactie is op dingen
 • Mercurius in astrologie is hoe je denkt en communiceert
 • Venus in astrologie is hoe je liefhebt, waar je waarde aan hecht
 • Mars in astrologie is hoe strijdlustig en vastberaden je bent
 • Jupiter in astrologie gaat om geluk en overvloed
 • Saturnus in astrologie gaat over je discipline en verantwoordelijkheidsgevoel
 • Uranus in astrologie gaat over transformatie
 • Neptunus in astrologie gaat over je droomwereld en je verbeelding
 • Pluto in astrologie gaat om verandering en wedergeboorte
 • Chiron in astrologie is de gewonde heler en je levensles

Waar staan jouw planeten in?

Bekijk in je geboortehoroscoop waar je planeten in staan. Als je ze in het Engels ziet staan (grote kans ;-)), moet je ze zelf even vertalen. Bijvoorbeeld:

Heb je je Venus in Ram (Venus in Aries)? Dan kun je vervolgens op VolleMaanKalender.nl opzoeken wat het betekent als je dat hebt.

Soms staat een planeet tijdelijk in ‘jouw’ teken. De energie van die planeet en die plaatsing, kan dan net wat meer doorwerken op jou. Bijvoorbeeld als de volle maan in jouw teken staat, of als Mercurius retrograde is in jouw teken.

Geboortehoroscoop: sterrenbeelden en elementen

Er zijn twaalf tekens in de dierenriem. Dit zijn de sterrenbeelden zoals wij ze kennen. Dit zijn (op volgorde van de dierenriem): Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

De sterrenbeelden zijn weer ingedeeld in elementen: de Vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter), de Aardetekens (Stier, Maagd en Steenbok), de Luchttekens (Tweelingen, Weegschaal en Waterman) en de Watertekens (Kreeft, Schorpioen en Vissen). In tarot heeft ieder element een eigen symbool.

ElementSterrenbeeldSymbool
VuurRam, Leeuw en BoogschutterStaven (Wands)
AardeStier, Maagd en SteenbokPentakels (Pentacles)
LuchtTweelingen, Weegschaal en WatermanZwaarden (Swords)
WaterKreeft, Schorpioen en VissenBekers (Cups)

Ieder sterrenbeeld heeft bepaalde kenmerken die hen uniek maken. Zo zijn Vissen bijvoorbeeld dromerig en is een Ram heel vurig en vooral vaak in ‘actiemodus’. Daarover lees je meer op de pagina over sterrenbeelden of bekijk de tabel hieronder.

 • ♈︎ Ram: moedig en gepassioneerd
 • ♓︎ Stier: betrouwbaar en stabiel
 • ♊︎ Tweelingen: nieuwsgierig en flexibel
 • ♋︎ Kreeft: emotioneel en vasthoudend
 • ♌︎ Leeuw: creatief en genereus
 • ♍︎ Maagd: loyaal en hardwerkend
 • ♎︎ Weegschaal: sociaal en gracieus
 • ♏︎ Schorpioen: koppig en vindingrijk
 • ♐︎ Boogschutter: genereus en sympathiek
 • ♑︎ Steenbok: verantwoordelijk en gedisciplineerd
 • ♒︎ Waterman: origineel, inventief en onafhankelijk
 • ♓︎ Vissen: dromerig, wijs en artistiek

Geboortehoroscoop: Huizen

Iedere geboortehoroscoop bestaat uit twaalf huizen. Hier worden geen fysieke gebouw mee bedoelt, maar terreinen in je leven waar alle activiteiten van jouw planeten zich mogelijk kunnen uiten. Het eerste huis gaat over ‘jou’ en het zevende huis gaat bijvoorbeeld over partnerschap en relaties.

De eerste zes huizen staan bekend als de ‘persoonlijke huizen’. De laatste zes huizen staan bekend als de ‘interpersoonlijke huizen’. We gaan ze stuk voor stuk langs.

De twaalf huizen in astrologie hebben allemaal een universele betekenis; die lees je hieronder. Maar om te weten wat het voor jou betekent, zul je dus moeten kijken naar je persoonlijke geboortehoroscoop.

Betekenis van de huizen in de astrologie

 • Huis 1 is het huis van het zelf
  Huis 1 in je geboortehoroscoop is het huis van het zelf, van ‘jou’. Het is je sociale masker en de manier waarop je overkomt, zowel qua uiterlijk als qua energie. Bij het eerste huis in je geboortehoroscoop gaat het om de indruk die jij achterlaat als mensen jou ontmoeten. Je imago. Je eerste huis staat daarom ook altijd in hetzelfde teken als je opkomende teken (rising sign/ascendant).
 • Huis 2 is het huis van geld, bezit en waardering
  Huis 2 in astrologie is het huis van geld, bezit en waardering: dit gaat over waar jij waarde aan hecht. Het is de directe energetische verbinding tussen je zelfwaardering en geld. Hoe schat jij jezelf, jouw talenten en diensten in? Afhankelijk van welk teken dit huis regeert en welke planeten er in staan, kan je ontdekken hoe jouw relatie is met bezittingen, waardering en financiën.
 • Huis 3 is het huis van communicatie, broers en zussen
  Huis 3 in astrologie is primair het huis van communicatie. Het gaat om hoe je praat, luistert en denkt. Het is ook hoe jij overkomt als jij praat, afhankelijk van in welk teken dit huis bij jou staat. Naast communicatie gaat dit huis ook over je dagelijks leven en mensen in je omgeving, zoals broers en zussen en buren. En hoe je met hen omgaat en communiceert. Ben je iemand die graag een kopje koffie doet bij de buren, of liever niet?
 • Huis 4 is het huis van je thuis en je gezin
  Huis 4 in astrologie is het huis van je thuis en je gezin. Waar voel jij je thuis? Wie is jouw familie? Daarnaast staat dit huis volgens het boek Leven met de Sterren symbool voor de baarmoeder: de ‘bergruimte’ van je geboortehoroscoop. Het gaat namelijk in dit huis ook om je verleden, de mensen in je verleden en wat je hebt weggestopt. Ook vertegenwoordigt dit huis je ouders.
 • Huis 5 is het huis van plezier
  Huis 5 in astrologie is het huis van romantiek, creativiteit en kinderen. Dus in het kort: het huis van plezier. Het is een luchtig en vrolijk huis. Hobby’s en genot vallen hier onder. Het is ook het huis van de flirts en liefdesaffaires. Let op: huis 7 in astrologie gaat over (levens)partners. Dat is dit dus niet! Dit huis gaat over de jacht, het verleiden en het plezier wat daarmee gepaard gaat.
 • Huis 6 is het huis van gezondheid en werk
  Huis 6 in astrologie gaat over dagelijkse werk, gezondheid en gewoonten. Dit is het huis van werk. Dat waar jij je geld mee verdient. Ook gaat dit huis over gewoonten: je dagdagelijkse ‘rituelen’, hoe jij je dingen doet. Daarnaast vallen huisdieren, zelfzorg (selfcare) en alternatieve gezondheid (zoals bijvoorbeeld Reiki) ook onder dit huis.
 • Huis 7 is het huis van partners en relaties
  Huis 7 in astrologie is het huis van geliefden, maar ook van vijanden. Dit is hét huis van liefde. In dit huis bevindt zich je descendant (liefdeslijn). Hier draait het om de ander. Om de belangrijke mensen in je leven. Dit huis draait om verhoudingen en balans: jij en ik.
 • Huis 8 is het huis van dood en wedergeboorte
  Huis 8 in astrologie is het huis van dood, wedergeboorte en seks. Maar ook van taboes en zaken waar je niet graag over praat. Het werd vroeger gezien als een wat ‘sinister’ huis, maar juist als je begrijpt dat wedergeboorte belangrijk is, valt het sinistere grotendeels weg.
 • Huis 9 is het huis van reizen en filosofie
  Huis 9 in astrologie is het huis van reizen, studie en filosofie. Het is volgens het boek Leven met de Sterren jouw ‘avonturenland’. En daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Dit huis gaat over nieuwe inzichten verkrijgen, al dan niet door reizen, filosofie of je ‘inner journey’.
 • Huis 10 is het huis van ambities en (sociale) status
  Huis 10 in astrologie gaat over ambitie, carrière en (sociale) status. Dit huis vertelt jou over wat je in de wereld voor elkaar wil krijgen en hoe je dat denkt te gaan doen. Hoe je jouw sporen en ‘legacy’ wil achterlaten, maar ook welke reputatie je hebt. Heb je het gevoel dat je op aarde bent om iets te verrichten of om verandering teweeg te brengen? Check dan vooral in je geboortehoroscoop hoe jouw tiende huis in elkaar zit.
 • Huis 11 is het huis van vriendschappen en groepen (communities)
  Huis 11 in astrologie gaat over vrienden, sociale kringen en netwerken. Het is het huis van communities. Dit huis draait om de sociale kringen (jouw netwerk) waar jij onderdeel van bent. Heb jij een netwerk dat jou inspireert of kost het je energie? Daarnaast regeert dit huis ook over jouw idealen, de dingen waar jij naar streeft en dat wat jij wenst.
 • Huis 12 is het huis van het onbewuste en spirituele
  Huis 12 in astrologie is het huis van het onbewuste, maar ook je angsten en je spirituele leven. Het is de plek van rust; de plek van terugtrekken en bijtanken. De planeet/planeten in jouw twaalfde huis geven aan hoe je dit doet. Het is je meest spirituele huis: de poort naar andere dimensies en hoe jij dit ziet/ervaart. In dit huis zit ook een sterke (persoonlijke) levensles. Het twaalfde huis in astrologie is namelijk ook het huis van zelfondermijning: waarmee schiet jij jezelf in de voet? Als je dit eenmaal weet, kun je het (h)erkennen en dit omdraaien naar iets positiefs. Naar jouw kracht.
Huizen in Astrologie - Geboortehoroscoop - VolleMaanKalender.nl / bron: astrostyle
Bron: astrostyle.com

De huizen in jouw geboortehoroscoop duiden

Bekijk in je geboortehoroscoop het ‘wiel’. Je ziet hier de getallen 1 tot en met 12. Die staan gelijk aan bovenstaande huizen. Een huis kan leeg zijn (er zit geen teken in), je kan in een huis één teken hebben of je kan meerdere tekens in een huis hebben. Bij drie tekens of meer in één huis noem je dat een stellium.

Vervolgens kun je op internet – bij voorkeur in het Engels, daar zijn wat meer resultaten – zoeken naar de betekenis van die plaatsing, bijvoorbeeld ‘Sun in 2nd house’. Er zijn hier tientallen sites die jou kunnen uitleggen wat de plaatsing betekent.

Geboortehoroscoop: Aspecten

Aspecten zijn de hoeken die de planeten met elkaar maken (gezien vanaf de aarde).

Je hebt majeure aspecten, namelijk: conjunctie, oppositie, vierkant, driehoek, sextiel en onconjunctie. Daarnaast zijn er ook nog mineure aspecten, namelijk halfsextiel, anderhalfvierkant en halfvierkant. Behoorlijk wat termen die je nu waarschijnlijk nog niks of weinig zeggen. Je hoeft ze ook niet allemaal te kennen, dat scheelt weer.

Ik ga de belangrijkste vijf aspecten en hun betekenis in het kort even langs:

SymboolNaamBetekenis
Conjunctie symboolConjunctieConjunctie is wanneer twee of meer planeten samen (conjunct) staan op dezelfde graad (of binnen 5º van elkaar). De krachten van de planeten worden dan gebundeld. De invloed is sterker en in elkaar verweven. Planeten in conjunctie zijn doorgaans gescheiden tussen de 0º met een maximum van 5º.
Sextiel SymboolSextielSextiel is wanneer planeten door 60º gescheiden zijn. Dit zijn gemakkelijke aspecten, de energie stroomt.
Vierkant SymboolVierkantVierkant is wanneer planeten door 90º gescheiden zijn. Vierkanten zijn uitdagende aspecten, die een botsing tussen betrokken planeten aanduiden. Deze wrijving brengt verandering teweeg.
Driehoek symboolDriehoekDriehoek is wanneer planeten door 120º gescheiden zijn. Dit zijn gemakkelijke, vloeiende aspecten en de betrokken planeten zijn in harmonie.
Oppositie symboolOppositieOppositie is wanneer planeten tegenover elkaar staan. Dat kan een gevoel van conflict geven – push & pull – en besluiteloosheid opleveren. Oppositie is op 180º.

Credit afbeeldingen aspect-symbolen: Lucis