Mercurius

Planeet Mercurius vertegenwoordigt in astrologie communicatie en intellect. Het weerspiegelt wat het je denkt, hoe je denkt en hoe dit jou persoonlijkheid beïnvloedt. Lees hier over Mercurius in astrologie.

Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat, dus vaak staat Mercurius in je geboortehoroscoop in hetzelfde teken als je zonneteken (je reguliere sterrenbeeld). Ook is het de kleinste en snelste planeet van ons zonnestelsel. Het vertegenwoordigt, zoals hierboven al kort benoemd, hoe wij kennis opdoen, inzetten en waarnemen. Hoe wij dingen interpreteren en voor onszelf logisch maken.

Dit is ook meteen de reden dat Mercurius retrograde zo intens merkbaar is: Mercurius draait om communicatie en kennis, staat dichtbij de zon en is vaak gelijk aan je zonneteken.

  • Mercurius gaat over alle vormen van communicatie: van spreken en schrijven tot lezen. Zowel offline als online. Ook je ‘gezonde verstand’ valt hieronder.
  • Ook logistiek, infrastructuur en reizen vallen onder de invloed van Mercurius.
  • Mercurius heerst over de sterrenbeelden Tweelingen en Maagd. Heb je Mercurius in één van die tekens, dan heb je een natuurlijke affiniteit met communicatie en een analytisch inzicht.
  • Mercurius voelt zich ‘t minst thuis in sterrenbeelden Boogschutter en Vissen. Zowel Boogschutter als Vissen heersen over geluksplaneet Jupiter, en dat maakt ‘t voor een planeet als Mercurius te ongestructureerd.
  • Mercurius retrograde is een ‘populaire’ retrograde. Deze retrograde is namelijk 3 à 4 keer per jaar en de invloed hiervan is goed te merken. Check hier wanneer Mercurius retrograde 2024 is.

Symbool van Mercurius

Mercurius wordt in de astrologie gezien als de planeet van communicatie, verstand en intelligentie. Het symbool van Mercurius lijk op de caduceus, wat staat voor het vermogen om conflicten op te lossen en wijsheid te brengen. Dit wordt weerspiegeld in de associatie van het symbool met geneeskunde en andere beroepen die betrekking hebben op het verstand en de geest.

Mercurius in je geboortehoroscoop

De plaatsing van Mercurius in je geboortehoroscoop bepaalt hoe je communiceert en interacteert met anderen. Sommige mensen kunnen vloeiend en overtuigend zijn in hun spreken, terwijl anderen misschien meer bedachtzaam en analytisch zijn. Dit heeft alles te maken met de positie van Mercurius in de verschillende sterrenbeelden. Mercurius beïnvloedt ook hoe je informatie opneemt en verwerkt. Het kan aangeven of je snel nieuwe ideeën oppikt of de voorkeur geeft aan een meer methodische benadering van leren. Het heeft ook invloed op je nieuwsgierigheid, aandacht voor detail en het vermogen om kritisch te denken.

Mercurius in de tekens

Mercurius wordt beschouwd als sterk in Tweelingen en Maagd, omdat deze tekens een natuurlijke affiniteit hebben met communicatie en analyse. Aan de andere kant wordt Mercurius gezien als zwak in Boogschutter en Vissen, omdat deze tekens grillig en ongestructureerd kunnen zijn. Waar staat Mercurius in jouw geboortehoroscoop? Ontdek hier de uitgebreide betekenis per plaatsing!

Lees hier meer artikelen over Mercurius in astrologie

Yasmin Boland, auteur van het boek Leven met de Maan en het boek Leven met de sterren, heeft ook een boek geschreven over Mercurius Retrograde (en what to do in die periode):