Wat je moet weten over ademwerk

Wat is ademwerk en hoe kun je dit toepassen in je leven? Lees hier artikelen over ademwerk. Met praktische tips en how-to’s!

Je adem is je directe verbinding met leven, energie en bewustzijn. Ademwerk is dan ook een krachtige en helende toepassing die gebruik maakt van je ademhaling. Je kunt het inzetten om persoonlijke groei, emotionele zuivering, psychologische inzicht en spiritueel ontwaken te bevorderen.

Wat gebeurt er bij ademwerk?

Bij ademwerk wordt er veelal gebruik gemaakt van gecontroleerde, ritmische ademhalingstechnieken om een staat van diepe ontspanning te bereiken. In deze staat kun je emotionele blokkades die in het lichaam vastzitten loslaten. Door bewust te ademen, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat de rust- en herstelmodus van je lichaam is. Dit kan fysieke, emotionele en mentale ontspanning bevorderen, evenals het loslaten van stress en spanning.

Wat zijn ademhalingstechnieken?

Ademhalingstechnieken zijn specifieke manieren van ademhalen die zijn ontworpen om een bepaald resultaat te bereiken. Dit kan variëren van het verminderen van stress en angst tot het verhogen van focus en energie. Voorbeelden van ademhalingstechnieken die in ademwerk worden gebruikt zijn onder meer holotropische ademhaling, pranayama (uit de yogatraditie) en de Wim Hof methode.

Wanneer (en waarvoor) is ademwerk geschikt?

Ademwerk is geschikt voor vrijwel iedereen die op zoek is naar persoonlijke groei, heling en zelfinzicht. Het kan nuttig zijn voor mensen die last hebben van stress, angst, depressie, trauma’s, chronische pijn en een scala aan andere fysieke of emotionele problemen. Ook als je op zoek bent naar een diepere spirituele verbinding of ontwaken, kan ademwerk een waardevolle keuze zijn.

Het verschil (en de overeenkomsten) tussen ademwerk en meditatie

Ademwerk en meditatie delen veel overeenkomsten: beide zijn eeuwenoude praktijken gericht op bewustzijn, heling en spirituele groei. Ze gebruiken allebei het lichaam en de geest om een diepere verbinding met het zelf te creëren. Het grootste verschil ligt in de aanpak. In meditatie richt je je vaak op het kalmeren van de geest en het lichaam, terwijl bij ademwerk de focus ligt op het actief gebruiken van de adem om te helen en te ontwaken.

Wat voel je na een ademwerk ademsessie?

Na een ademwerksessie kun je je verfrist, helder en geaard voelen. Veel mensen rapporteren ook diepe gevoelens van vreugde, liefde en verbondenheid. Je kunt ook een vrijgave van oude emoties of trauma’s ervaren, wat soms gepaard gaat met tranen, lachen of andere emotionele reacties. Op de lange termijn kan regelmatig ademwerk leiden tot verbeterde mentale helderheid, emotionele stabiliteit en fysieke gezondheid.

Is ademwerk gevaarlijk?

Ademwerk is over het algemeen veilig, maar net als bij elke andere krachtige zelfverbeteringspraktijk, is het belangrijk om het op een verantwoorde manier te benaderen. Zorg ervoor dat je in een veilige omgeving bent en indien mogelijk, werk met een gekwalificeerde ademwerkbeoefenaar, vooral in het begin. Als je gezondheidsproblemen hebt, vooral met betrekking tot het hart of de ademhaling, raadpleeg dan eerst je arts.

Box Breathing ademwerk oefening

Box Breathing is ontworpen om je lichaam en geest tot rust te brengen en stress en angst te verminderen. Zo doe je dat:

  1. Vind een comfortabele plek. Zoek een rustige, comfortabele plek om te zitten of liggen. Probeer te ontspannen en laat alle stress en spanning los. Sluit je ogen om je te helpen focussen.
  2. Adem uit. Begin door volledig uit te ademen door je mond, waarbij je al de lucht uit je longen blaast.
  3. Adem in. Adem diep in door je neus terwijl je tot vier telt in je hoofd.
  4. Houd je adem in. Houd je adem in en tel opnieuw tot vier. Probeer geen spanning op te bouwen; houd je adem gewoon op een comfortabele manier vast.
  5. Adem uit. Adem langzaam uit door je mond terwijl je weer tot vier telt. Probeer alle lucht uit je longen te laten stromen.
  6. Houd je adem in. Houd je adem opnieuw in, dit keer na de uitademing, en tel opnieuw tot vier.

Herhaal deze cyclus voor een paar minuten, of zo lang als comfortabel voor je is. Probeer je te concentreren op de tel en je adem en laat alle andere gedachten komen en gaan zonder er aandacht aan te besteden.

Deze oefening kan op elk moment van de dag worden gedaan om je te helpen ontspannen en je bewust te blijven van je adem. Het is een laagdrempelige manier om ademwerk in je dagelijkse leven te integreren.

Lees meer over ademwerk

Tot slot

Begin rustig met ademwerk. Probeer niet te forceren of te hard te pushen. De kracht van ademwerk ligt in het toestaan en loslaten, niet in het forceren. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf toestemming om het proces op je eigen tempo te ervaren. Het is een prachtige manier om diepere lagen van jezelf te ontdekken en te helen.