Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Oogstmaan spirituele betekenis en uitleg
0
Maan

Oogstmaan spirituele betekenis en uitleg

Oogstmaan - VolleMaanKalender.nl

De Oogstmaan: je leest er veel over nu de volle maan van deze maand een Oogstmaan is. Maar wat is de spirituele betekenis van de Oogstmaan eigenlijk? Wanneer mag je een volle maan een Oogstmaan noemen? Dit én meer lees je in dit artikel!

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie.

De Oogstmaan wordt als naam meegegeven aan de volle maan die het dichtst bij de herfst-equinox valt. De naam hoort dus niet bij een volle maan in een specifieke maand. De ene keer valt de Oogstmaan in september, de andere keer valt de Oogstmaan in oktober.

In 2023 valt de Oogstmaan op vrijdag 29 september 2023.

Waarom wordt het de Oogstmaan genoemd?

Misschien valt het je op: de avonden richting de volle Oogstmaan zijn meteen na zonsondergang al ontzettend helder dankzij het maanlicht. Dit werd vroeger als ‘extra werktijd’ gebruikt door de boeren, die hun zomergewassen oogstten onder het licht van de (volle) maan. Hoe dit kan? Normaal komt de maan gemiddeld 50 minuten later op dan dat de zon onder gaat. In de periode van de Oogstmaan is dit veel minder. De maan komt soms al wel na 10 minuten op (afhankelijk van waar je op de wereld woont, in Nederland kan dit 30 minuten zijn), waardoor het buiten erg lang helder verlicht blijft.

Spirituele betekenis van de Oogstmaan

Naast de geschiedenis van waarom deze volle maan de Oogstmaan wordt genoemd, hangt er ook nog een mooie spirituele betekenis aan. Het draait tijdens de Oogstmaan om bewustwording van wat de natuur ons geeft, hoe belangrijk een levenscyclus is en hoe investeren en zorg dragen leidt tot gewassen – en daarna weer een nieuwe oogst met behulp van die zaadjes. Daarnaast is dankbaarheid iets waar je tijdens de Oogstmaan bij stil mag staan.

Oogstmaan 2023

De volle maan in Ram van 29 september 2023 wordt de Oogstmaan genoemd. Deze naam krijgt ze omdat het de volle maan is die het dichtst bij de herfstequinox op 23 september 2023 valt. Tijd om te oogsten!

Oogstmaan appel

Volle Oogstmaan ritueel met appel

De boom die bij de Oogstmaan hoort is de Appelboom. De appel zelf hoort ook bij de Oogstmaan.

Wil je een ritueel doen tijdens de Oogstmaan, gebruik dan een appel. Die hoef je niet uit eigen tuin te halen.

  1. Snijd de appel door midden.
  2. Haal uit de ene helft één of meer zaadjes (waar je maar bij kunt).
  3. Sta stil bij dankbaarheid voor deze oogst (de appel staat hier symbool voor).
  4. Geef een intentie mee terwijl je de zaadjes in je hand vasthebt. Wat wil jij volgend jaar oogsten?
  5. Duw de zaadjes nu in de andere helft van de appel. Dit proces staat symbool voor het oogsten en het zaaien. Voor de levenscyclus van de natuur.
  6. Eet de appel hierna op of gebruik ‘m bijvoorbeeld om iets mee te bakken.

Wil je een kaars branden tijdens dit ritueel (vuur staat symbool voor ‘actie’ – het aanwakkeren van een vlam, idee of project), gebruik dan een oranje kaars, bruine kaars of gele kaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨