Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is Kundalini? Een uitleg
0
Chakra's Spiritualiteit

Wat is Kundalini? Een uitleg

Wat is Kundalini? Een korte uitleg

Kundalini betekent in het Sanskriet letterlijk ‘de opgerolde’ of ‘opgerolde slang’. Kundalini-energie geeft je levenskracht en zorgt voor creatie en heling, maar wat is Kundalini eigenlijk? Kundalini is lastig te duiden. Er zijn diverse meningen en ideeën over. In dit artikel vind je een korte uitleg, die jou hopelijk meer duidelijkheid geeft.

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Kundalini mag je – letterlijk zoals de betekenis uit het Sanskriet – zien als een opgerolde slang (in de vorm van een Nautische schelp) in je energetische lichaam, ten hoogte van je heiligbeen. De header-afbeelding van dit artikel geeft weer wat bedoeld wordt. Het wordt in oud-Indiase geschriften ook wel de oer-energie genoemd. De bron van creatie en levenskracht. Deze oer-energie is altijd aanwezig, maar kan sterker aangewakkerd worden, vooral bij een ingrijpende positieve levenservaring of bij een ingrijpende negatieve levenservaring.

Kundalini is het belangrijkste kanaal waardoor prana, je levensenergie, vervoerd wordt door je lichaam. Kundalini bestaat uit hoofdkanaal Sushumna-nadi en twee kleinere kanalen: Pingala-nadi en Ida-nadi. Pingala-nadi is mannelijke energie en Ida-nadi is vrouwelijke energie. Beiden horen in balans te zijn (yin-yang).

Heb je een ingrijpende, positieve levenservaring, dan zal dit via je energiebanen door je lichaam, ziel en geest stromen. Zo’n ervaring kan je verlichten. Het kan een extase geven, een Kundalini ontwaking of nog meer levenskracht. Zie het als een innerlijk vuur dat ineens heel sterk gaat branden.

Het tegengestelde werkt echter ook.

Heb je een ingrijpende, negatieve levenservaring (zoals langdurige stress, een burn-out of een trauma), dan zal dit je energie uit balans brengen en blokkeren. Dit zorgt ervoor dat lichaam, ziel en geest niet meer met elkaar in de pas lopen. Hierdoor kun je allerlei (vage) klachten krijgen. Ook weggestopt oud zeer kan op deze manier keer op keer blijven opspelen.

Caduceus-teken

Kundalini is onlosmakelijk verbonden met het Caduceus-teken, zie de afbeelding hieronder. Het Caduceus-teken is als een staf met vleugels, waarbij vanaf de onderkant twee slangen zich al kronkelend (rondom je zeven chakra’s) omheen werken tot bovenaan. Dit geeft de stroom van Kundalini-energie weer. Vanuit hier gaat het langs je chakra’s.

De staf staat voor je ruggengraat. Het is hierbij belangrijk om te noemen dat Kundalini-energie van onder naar boven stroomt, van je heiligbeen tot je kruin. Het loopt steeds breder uit en dat staat symbool voor het verruimen van je bewustzijn. Kundalini-energie stroomt ook van boven naar onder, zodat je altijd weer kunt aarden. Zo blijf je met lichaam, geest en ziel in het hier en nu.

Caduceus-teken

Kundalini-energie

Er wordt gezegd dat je Kundalini-energie kunt ervaren als al je chakra’s in balans zijn en openstaan. Zijn er chakra’s geblokkeerd, ook al is het er ‘maar eentje’, dan stroomt het niet door. Het is niet 100% duidelijk wanneer je een Kundalini ontwaking kunt krijgen. De één ervaart het plotseling, de ander ervaart dit na jaren toewijding (in de vorm van bijvoorbeeld meditatie en yoga). Er zijn ook genoeg mensen die dit helemaal niet (bewust) meemaken.

Hoe weet je nu of jouw Kundalini-energie stroomt of dat je een Kundalini ontwaking hebt? Hier zijn een aantal tekens waar je op kunt letten.

  • Je voelt je vrij van het ego en van het materiële bezit.
  • Je voelt je euforisch met alles wat je momenteel hebt, je hebt vrede met het hier en nu.
  • Je begrijpt dat je je eigen realiteit creëert.
  • Je voelt licht, liefde een compassie voor alles wat is.
  • Je geest kent rust, je hebt een betere focus (je kunt langdurig op één taak gericht zijn).
  • Je hebt nieuwe inzichten, ‘het licht zien’.
  • Trauma’s en oud zeer beheersen niet meer wie jij bent.

Natuurlijk zijn deze tekens slechts een klein deel van de kenmerken van een stromende Kundalini-energie.

Ik hoop dat je met dit artikel wat wijzer bent geworden over Kundalini. Wil je er meer over weten, lees dan Kundalini van Denish Dutrieux.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.