Volle maan 2023: een compleet overzicht

De volle maan… Wat is ze prachtig als je haar ziet, maar wat kan ze toch intens zijn. Wil je weten wanneer het volle maan is in 2023? In dit overzicht vind je een volle maan kalender. Met informatie over de data en het tijdstip van de volle maan, in welk sterrenbeeld de volle maan staat en wat de energie is.

Een nieuwe start maken? Je kunt élke dag beginnen. Haal jouw dagelijkse motivatie, bemoediging, coaching en inspiratie in huis met de NLP scheurkalender: 365 dagen persoonlijke groei. Tijdelijke actie: alléén via deze verborgen link €6,00 vriendenkorting & gratis verzending!

Welke datum is het volle maan 2023?

Wanneer is de volle maan 2023? Bekijk de volle maan kalender hieronder. Op welke datum staat de volle maan in jouw zonneteken, maanteken of ascendant? Op die avond zal de energie voor jou heviger kunnen zijn. De volle maan raakt jou dan nóg meer, met name rondom de onderwerpen die bij het corresponderende sterrenbeeld horen. De maan staat voor emoties, dus verwacht tijdens volle maan emoties en ‘zaken die belicht worden’ of ‘aan het licht komen’.

Al vanaf twee dagen vóór de volle maan tot en met twee dagen ná de volle maan is de energie merkbaar. En die energie, die verschilt per keer. Afhankelijk van het teken waar de volle maan in staat, maar ook de aspecten die de maan op dat moment maakt ten opzichte van andere planeten.

Op VolleMaanKalender.nl lees je bij iedere volle maan een uitgebreide uitleg over de energie ervan. Daarnaast berichten we ook over de invloed van de volle maan op Tweelingzielen.

Volle maan 2023 bijnamen

Volle Wolfmaan in Kreeft 7 januari 2023

De eerste volle maan van 2023 is de volle Wolfmaan in Kreeft, op zaterdag 7 januari om 00.07 uur. Kreeft is het teken dat hoort bij de maan. Dit is het zorgzame teken van ‘huis en thuis’. Ook is het een waterteken, waardoor emoties en onderstromen kunnen opspelen. Daarom zal de eerste volle maan van het jaar emotioneel en gevoelig zijn. 

De volle maan in Kreeft staat recht tegenover de zon in Steenbok. Steenbok is het teken van hard werken, ambitie en structuur.

Met deze twee tekens lijnrecht tegenover elkaar wil je na gaan denken over hoeveel tijd en energie je in je werkleven stopt versus dat wat je in je thuissituatie stopt. En ook: wat krijg je er eigenlijk uit? Steenbok is een carrièretijger. Het kan zo zijn dat je hard werkt, maar dat het een uiting van vluchten is. Je stopt iets weg of verbloemt dit door keihard te werken. Of daardoor ‘druk’ of ‘afwezig’ te zijn. Deze volle maan in Kreeft nodigt je uit niet meer weg te rennen maar het probleem onder ogen te zien. Anders blijft het opspelen. 

Kortom: je werk-privé balans (en daarmee je mentale gezondheid) wordt uitgelicht onder de stralende kracht van de volle maan van januari 2023.  

Lees meer: Zaterdag 7 januari 2023 staat de volle maan om 00:07 uur in Kreeft

Volle Sneeuwmaan in Leeuw 5 februari 2023

De volle maan van zondag 5 februari 2023 staat om 19:28 uur in Leeuw.

Leeuw zorgt voor leven in de brouwerij en tijdens deze koude, winterse dagen kunnen we allemaal wel wat van deze warme energie gebruiken. Stap op het podium en deel wat je te zeggen hebt. Je kunt van anderen niet verwachten dat ze jou kennen. Of dat ze weten wie jij bent en wat jij doet. Nee. Je moet het zelf actief uitdragen. Daarnaast kan Leeuw een flapuit zijn. Je mond is soms sneller dan je verstand. Dit kan een breuk in vriendschappen/relaties opleveren. Toch is het goed om (op een vriendelijke manier en vanuit eerlijkheid en oprechtheid) je hart te luchten. 

De maan in Leeuw staat recht tegenover de zon in Waterman. Waar Waterman een teken is dat meer vanuit het hoofd (rationeel) leeft, is Leeuw juist iemand van het hart (emotioneel). En dat kan clashen deze volle maan. Hoofd versus hart. Misschien ben je gek op iemand, maar verzaakt deze het op werkgebied, op financieel vlak of als partner. Je hoofd zegt dan ‘tot ziens’, maar je hart schreeuwt ‘ik help je’. 

Tsja, een antwoord hebben wij natuurlijk niet voor je (behalve dat zelfliefde heel belangrijk is). Ga het voelen en ervaren, deze volle maan in Leeuw. 

Deze maan heeft de bijnaam Sneeuwmaan. Februari is/was een tijd van zware sneeuwval, vandaar dat de volle maan van februari Sneeuwmaan (Snow Moon) wordt genoemd. Deze naam komt uit Noord-Amerika, dus dit zal niet voor ieder continent gelden.

Lees meer: Zondag 5 februari 2023 staat de volle maan om 19:28 uur in Leeuw

Volle Wormmaan in Maagd 7 maart 2023

De volle maan van dinsdag 7 maart 2023 staat om 13:40 uur in Maagd. Maagd is het teken van orde, netheid en structuur. Wanneer de volle maan haar licht schijnt met de energie van dit teken, krijgen we allemaal wat meer overzicht in ons leven. Je ziet de wereld (en alles waar jij je mee bezig houdt) veel duidelijker). Superfijn, deze maan! Dit versterkt jouw gevoel van zekerheid, omdat je een duidelijk pad ziet. 

Tegenover de maan in Maagd staat de zon in Vissen. Vissen is een dromerig teken, erg fantasierijk en vaak met z’n hoofd in een andere wereld. Daarnaast is Vissen een waterteken, dus emoties kunnen hoog oplopen. Maan in Maagd versus zon in Vissen nodigt jou uit te kijken naar jouw eigen realiteit, jouw werkelijkheid. Hoe is het met je mentale gezondheid? En hoe zit het met jouw spiritualiteit? Als je normaal een ‘aards’ persoon bent (Maagd is een aardeteken!), dan kan het maar zo zijn dat je tijdens deze volle maan een ‘spirituele ontwaking’ ervaart. Je ziet dat er méér is dan wat je dacht te kennen. 

Daarnaast zul je tijdens deze derde volle maan van 2023 flink de bezem overal doorheen halen. Het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Je huis, je hoofd, je telefoon, je computer… wat eigenlijk niet? Opruimen maar. En dat gaat heel goed dankzij de energie van Maagd. Marie Kondo, iemand? 

De bijnaam van deze volle maan is de Volle Wormmaan. Deze naam is vernoemd naar de regenwormen die in de opwarmende lentegrond naar boven komen.

Lees meer: Volle maan maart 2023 in Maagd

Volle Roze Maan in Weegschaal 6 april 2023

Donderdag 6 april 2023 staat de volle maan om 06:34 in Weegschaal. Dit is de eerste volle maan van de lente. Weegschaal is een communicatief teken, maar wel eentje die keuzes maken lastig vindt. Ook doet Weegschaal niet aan oppervlakkigheid. Verwacht deze volle maan dan ook diepe gesprekken over filosofische onderwerpen.

De maan in Weegschaal staat recht tegenover de zon in Ram. Je kunt je impulsief voelen en je staat misschien wel te popelen om iets nieuws te starten. Hoewel wij altijd voorstander zijn van het starten van iets nieuws, is het goed om deze maan wat dieper na te denken over de betekenis van dit nieuwe project voor jou. Kijk eerst even de kat uit de boom, voor je er met beide benen inspringt en het gat dieper is dan je denkt.

Liefdesplaneet Venus hoort bij Weegschaal. Dat betekent dat deze volle maan er eentje is van liefde en samenzijn. Die diepe gesprekken die voer je bij voorkeur met je zielsconnectie. Je ware liefde. Je partner. Dat zal jullie relatie verdiepen, want je leert elkaar weer wat beter kennen. Ook nog na al die jaren (als dat laatste het geval is). Ben je single, dan kan het maar zo zijn dat je rondom deze volle maan iemand tegenkomt die wel jouw type is. En het gekke is; dat zal niet het type zijn waar je normaal gesproken op valt. Iemand met veel diepgang komt in jouw leven. Je verwacht het niet, maar het is wel iets heel moois. Sta open voor nieuwe connecties.

Daarnaast staat Venus voor schoonheid. Daar waar jij eerst misschien ergens het mooie niet van kon inzien, zal de maan deze zaken nu voor jou belichten.

De maan van april 2023 heet ook wel de Roze Maan, vernoemd naar het verschijnen van een roze bloem in de lente; de Vlambloem (Flox). Helaas geen roze maan, dus.

Lees meer: Volle maan april 2023 in Weegschaal

Volle Bloemenmaan in Schorpioen 5 mei 2023

Vrijdag 5 mei 2023 staat de volle maan in Schorpioen. Een volle maan op Bevrijdingsdag! Volle maan in Schorpioen is een intense plaatsing en bevrijding kan hier misschien wel in bredere context worden gezien. Deze maan leidt jou ertoe om naar binnen te gaan en te kijken in delen van je psyche waar je je normaal niet mee geconfronteerd wil worden. Verborgen verlangens, passies of duistere gedachten. Schorpioen prikt overal doorheen. Ook kan het zo zijn dat je onder het licht van deze volle maan achter bepaalde geheimen komt.

Gelukkig staat deze (heftige!) maan in Schorpioen recht tegenover de zon in Stier. Stier is praktisch en aards. Het zet zich in voor een iets nieuws (beters), maar niet voordat er grondig onderzoek is gedaan. Dus waar je met de Schorpioen de diepten van je brein wil onderzoeken, houdt Stier je wel geaard.

De naam van de volle maan van mei 2023 is Bloemenmaan. Waarom? In mei bloeien er volop bloemen.

Lees meer: Volle maan mei 2023 in Schorpioen

Volle Aardbeienmaan in Boogschutter 4 juni 2023

De volle maan van zondag 4 juni 2023 zorgt voor een avontuurlijke en vrije energie. Boogschutter zit namelijk nooit stil en is altijd in the mood om meer te ontdekken en meer te proberen. Het is een positieve maan, waarbij je een open houding aan kunt nemen om je wereld te vergroten.

De maan in Boogschutter staat recht tegenover de zon in Tweelingen. Dit zorgt voor het verlangen naar intellectuele vrijheid, reizen, avontuur en andere vormen van opwinding. Je voelt je openhartig en eerlijk, leert en praat graag en staat non-stop in de hoogste versnelling. Wat een wervelwind, die volle maan in Boogschutter van juni 2023!

De naam van de volle maan van juni 2023 is Aardbeiennaam. Vroeger leefde men op ‘een andere manier’ met de maan dan wij nu doen. Elke maan heeft daarom een naam die past bij wat er rond die periode belangrijk is. De naam Aardbeienmaan betekent niet dat de maan roze of rood is, maar wel dat dit (van vroeger uit) dé tijd om rijpe aardbeien te plukken.

Lees meer: Volle maan juni 2023 in Boogschutter

Volle Buckmaan in Steenbok 3 juli 2023

De volle maan van maandag 3 juli 2023 staat in aardeteken Steenbok. De maan in Steenbok benadrukt de aantrekkingskracht tussen gezien worden en verborgen zijn, zowel voor het collectief als individueel. Ook staat deze volle maan voor afhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Steenbok laat je nadenken over waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat.

De maan in Steenbok staat recht tegenover de zon in Kreeft. Kreeft is zorgzaam en Steenbok is ‘hard’, een doorzetter. Dit zijn twee tegenpolen. Het kan zijn dat je je twijfelachtig voelt of dat je niet zeker bent of je je intuïtie kunt vertrouwen. Je kunt echt vertrouwen op dat onderbuikgevoel. Je móet zelfs. Dit ‘onbehagen’ is een groot verlangen om erachter te komen wat je echt wilt. Omarm deze mix van warmte en standvastigheid en voel hoe dit voor jou kan werken.

De volle maan van juli 2023 heet de Buckmaan. In de maand juli is het gewei van een bok (mannelijk hert) volgroeit, vandaar dat de naam Buckmaan (Buck Moon) is meegegeven.

Lees meer: Volle maan juli 2023 in Steenbok

Volle Steurmaan in Waterman 1 augustus 2023

De maan in Waterman staat recht tegenover de zon in Leeuw.

De naam van de eerste volle maan van augustus 2023 is Steurmaan. Rondom de volle maan van deze zomermaand zou de Steur, een zoetwatervis, het gemakkelijkst worden gevangen.

Lees meer: Volle maan 1 augustus 2023 in Waterman

Volle Blauwe Maan in Vissen 31 augustus 2023

De maan in Vissen staat recht tegenover de zon in Maagd. Lees hier alles over de energie van de volle blauwe supermaan van 31 augustus 2023.

De tweede volle maan van augustus 2023 heet Blauwe Maan. Waarom? Als er twee volle manen in één maand zijn, dan noem je de tweede volle maan van die maand een blauwe maan. Lees hier meer over het fenomeen blauwe maan.

Volle Oogstmaan in Ram 29 september 2023

De maan in Ram staat recht tegenover de zon in Weegschaal.

De volle maan van september 2023 wordt de Oogstmaan genoemd. Deze naam krijgt ze omdat het de volle maan is die het dichtst bij de herfstequinox op 23 september 2023 valt. Tijd om te oogsten! Lees hier meer over de spirituele betekenis van de Oogstmaan.

Lees meer: Volle maan 29 september 2023 in Ram

Volle Jagersmaan in Stier 28 oktober 2023

De maan in Stier staat recht tegenover de zon in Schorpioen.

De volle maan van oktober 2023 heet de Jagersmaan. Dit was traditioneel gezien de maand om te jagen en een voorraad proviand in te slaan voor de lange (winter)maanden die voor ons liggen. 

Lees meer: Volle maan 28 oktober 2023 in Stier

Volle Bevermaan in Tweelingen 27 november 2023

De maan in Tweelingen staat recht tegenover de zon in Boogschutter.

De volle maan van november 2023 heet de Bevermaan. November is namelijk de maand waarin de bevers klaar zijn met de voorbereidingen voor de winter en zich terugtrekken in hun eigen omgeving. Daar kunnen wij mensen nog wel wat van leren ;-).

Lees meer: Volle maan 27 november 2023 in Tweelingen

Volle Koude Maan in Kreeft 27 december 2023

De maan in Kreeft staat recht tegenover de zon in Steenbok.

De volle maan van december 2023 heet de Koude Maan. Er is een simpele verklaring voor de naam van deze laatste volle maan van 2023: dit is namelijk de maand waarin de winterkou zijn greep krijgt en de nachten lang, koud en donker zijn.

Lees meer: Volle maan 27 december 2023 in Kreeft

Leven met de maan

Leven met de maan

Hoe zit dat eigenlijk; leven met de volle maan? Wat kun je ‘t beste wel doen en wat niet?

De volle maanfase is 15 tot 18,5 dag na de nieuwe maan. Dit is het toppunt van de maancyclus: de maan is nu helemaal vol en dat is zichtbaar én voelbaar. Naast dat je haar in al haar glorie aan de nachtelijke hemel ziet, zul je veel kunnen merken van haar kracht. Slapeloosheid, woelen, piekeren en hoofdpijn. Dit zijn zomaar vier symptomen die je kunt ervaren.

De volle maan staat in de spirituele maancyclus voor de alles-of-niets-fase. Sleutelwoorden hierbij zijn resultaatvergeving en dankbaarheid.

Vergeving

Vergeving is een belangrijk onderwerp tijdens de volle maan. Heeft iemand kritiek op jou gehad? Zit je in een argument of heb je ruzie? Dit is niet de tijd voor kritiek. Dit is ook niet de tijd om opnieuw een discussie aan te gaan. Vergeven, vergeven, vergeven… Dit zorgt ervoor dat jij een ‘last’ achter je laat. Het bevrijd je van de (negatieve) energie en geeft ruimte voor je eigen welzijn. Het ontgift en zuivert. Je hoeft écht niet te vergeten, maar vergiffenis is wel belangrijk. Dit maakt je ook sterker!

Dankbaarheid

Bedenk tijdens de volle maan ook waar je dankbaar voor bent en schrijf dit bijvoorbeeld op in een dankbaarheidsdagboek. Het kunnen kleine dingen zijn waar je dankbaar voor bent, zoals de geur van verse was, je geliefde(n) om je heen of het fijne kopje koffie. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor de (kleine) stappen die je maakt om je droom, doel of wens tot bloei te laten komen.

Resultaten

Tijdens de vollemaanfase kun je merken dat wensen, dromen en doelen op het punt staan om uit te komen. Je kunt ook tekens van het universum ontvangen dat je op het juiste pad bent. Als je gevoelig bent voor de energie van de maan, kun je je opgewonden voelen. Het push & pull-effect van de maan is op z’n sterkst.

Rituelen en meer

Tijdens de volle maan 2023 kun je je volle maan rituelen uitvoeren. Pluk de vruchten van je eerder gemaakte intenties en sta stil bij je successen. Inspiratie nodig? Je leest hier tips voor volle maan affirmaties.

Lees ook: