Chinese sterrenbeelden

De Chinese sterrenbeelden zijn anders dan de Westerse sterrenbeelden zoals we deze in Nederland voornamelijk gebruiken. Wil je weten wat jouw Chinese horoscoop is en hoe Chinese astrologie werkt, lees dan verder!

Chinese astrologie

De geschiedenis van de Chinese astrologie gaat meer dan duizenden jaren terug in de tijd en is – voor zover we weten – veel ouder dan de Westerse astrologie zoals we ‘m hier in Nederland gebruiken. Met Chinese astrologie bedoelen we de Chinese sterrenbeelden, de vijf elementen en Yin en Yang. ☯️ Yang is de zon en Yin vertegenwoordigt de maan. En als je kijkt naar de jaartallen, dan zijn even jaartallen Yang en oneven jaartallen Yin.

Vijf elementen in de Chinese astrologie

Er zijn dus vijf verschillende elementen in de Chinese astrologie. Naast een Chinees sterrenbeeld uit de dierenriem heb je ook een element dat bij je hoort. De vijf elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Een element is gekoppeld aan een seizoen, maar geldt voor een heel geboortejaar.

ElementSeizoen
HoutLente
VuurZomer
AardeNazomer
MetaalHerfst
WaterWinter

Chinese sterrenbeelden

De Chinese sterrenbeelden zijn, net als ‘bij ons’, te vatten in een dierenriem. Er zijn twaalf sterrenbeelden. Ook dat is hetzelfde zoals wij het kennen. Het grote verschil zit ‘m echter in wanneer een sterrenbeeld geldig is. Waar ‘bij ons’ zo’n beetje iedere maand een ander sterrenbeeld aan de beurt is, geldt een Chinees dierenteken voor een heel jaar. Dus pas na 12 jaar zijn alle tekens uit de Chinese dierenriem aan de beurt geweest.

Dit zijn de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem, op de juiste volgorde:

 1. Rat
 2. Os
 3. Tijger
 4. Konijn
 5. Draak
 6. Slang
 7. Paard
 8. Schaap/geit
 9. Aap
 10. Haan
 11. Hond
 12. Varken

Welk Chinees sterrenbeeld heb ik?

Om te weten bij welk Chinees sterrenbeeld jij hoort, moet je je geboortejaar weten. Je geboortejaar staat gelijk aan welk Chinees horoscoop jij hebt.

Volg VolleMaanKalender via social media

Je kunt VolleMaanKalender volgen via Instagram en Facebook! Hier worden meer updates en tips gedeeld, bijvoorbeeld over de energie van de maanfases tussen de volle maan en de nieuwe maan.