Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Spirituele betekenis Divali
0
Oosterse spiritualiteit & astrologie Spiritualiteit

Spirituele betekenis Divali

Spirituele betekenis Divali - VolleMaanKalender.nl

Vandaag is het Divali, het lichtjesfeest. Divali, ook bekend als Deepavali, Diwali of Deevali, is veel meer dan alleen een feestdag. Het is een bijzondere gelegenheid die diepgeworteld is in de rijke tradities van het Hindoeïsme en zijn oorsprong vindt in India. Wat is de betekenis van Divali? Hoe moet je Divali vieren? Dat én meer lees je in dit artikel.

Een nieuwe start maken? Je kunt élke dag beginnen. Haal jouw dagelijkse motivatie, bemoediging, coaching en inspiratie in huis met de NLP scheurkalender: 365 dagen persoonlijke groei. Tijdelijke actie: alléén via deze verborgen link €6,00 vriendenkorting & gratis verzending!

Oorsprong en (spirituele) betekenis van Divali

Divali is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Deepavali’, wat ‘rij lichtjes’ betekent. Tijdens Divali worden huizen, tempels en openbare ruimtes verlicht met diya’s, kleine Indiase olielampjes, die symbool staan voor de overwinning van licht op duisternis, goed op kwaad en kennis op onwetendheid. Het is een dag waarop Hindoes over de hele wereld hun huizen schoonmaken en versieren, nieuwe kleren dragen, elkaar cadeaus geven en speciale gerechten bereiden.

Hoewel Divali een van oorsprong Hindoeïstisch feest is, wordt het inmiddels gevierd door mensen van verschillende achtergronden.

Hoe vier je lichtjesfeest Divali?

Divali is meer dan alleen het aansteken van lampjes; het is een moment van spirituele vernieuwing en zelfreflectie. Veel Hindoes beginnen de dag met een ritueel bad, gevolgd door gebeden en offerandes aan de goden en godinnen. Vooral aan Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed. Het aansteken van de diya’s in de avond is een belangrijk ritueel, omdat het licht de duisternis verdrijft en de aanwezigheid van Lakshmi in huis verwelkomt.

Divali is ook een moment van samenzijn. Families en vrienden komen bij elkaar om te genieten van heerlijke maaltijden, zoetigheden uit te wisselen en vuurwerk af te steken. Het is een dag vol vergeving en het vernieuwen van relaties. Het uitwisselen van cadeaus en het deelnemen aan liefdadigheidswerk zijn ook gebruikelijk tijdens Divali, als teken van dankbaarheid en het delen van geluk met anderen.

De vijf dagen van Divali

Divali wordt niet alleen op één dag gevierd, maar beslaat een periode van vijf dagen, elk met zijn eigen betekenis en gebruiken:

 1. Dhanteras
  Op Dhanteras, ook bekend als ‘Dhantryaodashi’, worden huizen schoongemaakt en versierd, en wordt er traditioneel een diya-lampje bij de Tulsi-plant (heilige basilicum) aangestoken. Deze dag is gewijd aan Lord Dhanwantari, die wordt geassocieerd met Ayurveda en genezing​​.
 2. Narak Chaturdasi
  Deze dag viert de overwinning van Lord Krishna op de demon Narakasur. Huizen worden schoongehouden en versierd met geurige oliën en bloemen. Artistieke ‘rangoli’-patronen worden gemaakt​​.
 3. Diwali
  De belangrijkste dag van het festival, wanneer de terugkeer van Lord Rama vanuit ballingschap wordt gevierd, evenals de terugkeer van de Pandava’s uit het bos. Dit is de dag waarop de meeste feestelijke activiteiten plaatsvinden, waaronder het aansteken van lampen en vuurwerk​​.
 4. Govardhan Puja
  Govardhan Puja herdenkt het verhaal van Lord Krishna die de Govardhanberg optilde om de mensen van Gokul te beschermen tegen de woede van Lord Indra. Deze dag wordt gekenmerkt door speciale aanbidding en vieringen, met name in de regio’s van Mathura en Nathadwara​​.
 5. Bhai Dhooj
  Bhai Dhooj is een viering van de broederlijke en zusterlijke liefde, geïnspireerd door het verhaal van Lord Yama en zijn zus Yami. Op deze dag wordt een speciale ceremonie gehouden waarbij zussen een ’tilak’ op het voorhoofd van hun broers aanbrengen en bidden voor hun lange leven. Het is een dag van familiehereniging en het delen van maaltijden​​.

Bron

Wanneer is Divali?

 • 2023: Zondag 12 november 2023
 • 2024: Vrijdag 1 november 2024
 • 2025: Dinsdag 21 oktober 2025
 • 2026: Zondag 8 november 2026
 • 2027: Vrijdag 29 oktober 2027
 • 2028: Dinsdag 17 oktober 2028

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨