Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Jaarfeesten Wicca: een overzicht van de acht jaarfeesten
0
Hekserij

Jaarfeesten Wicca: een overzicht van de acht jaarfeesten

Jaarfeesten Wicca: een overzicht van de acht jaarfeesten

Je vindt hier een overzicht van de acht Wicca jaarfeesten Yule, Imbolc, Ostara, Beltaine, Litha, Lammas, Mabon en Samhain.

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

Acht jaarfeesten

Geboorte, groei, verwelken, dood. De acht jaarfeesten in Wicca, vroeger in de landbouw gebruikt als richtpunt voor zaaien, bloeien, oogsten en rusten, vinden in de huidige samenleving een nieuwe weg. Zoals het graan en de gewassen jaarlijks hun cyclus hebben, zo kennen Wiccas een jaarlijkse cyclus van transformatie die hiermee kan vergeleken worden. De feesten volgen de baan van de zon en vertegenwoordigen de mannelijke god in zijn levensstadia.

Yule

Midwinter (rond 21 december) is het Yule. Dan hervat de zon een nieuwe cyclus. Het is de langste nacht en de kortste dag. Het jaarwiel kantelt en stilletjes aan lengen de dagen. Buiten kan het nog somber zijn. De dood is nog aanwezig in de natuur. Maar het licht laat het leven herboren worden. De Eikkoning staat symbool voor de wassende zon.

Doen: Ga na wat er in die periode vast zat, waar je geen aandacht aan schonk. Waar wil jij opnieuw energie insteken zodat het kan groeien? Of is het misschien een volledig nieuw project dat je op het oog hebt? Denk dan nu na hoe je hier mee kan starten.

Alternatief doen: Hang groen kransen aan je deur. Maak samen met je kinderen en familie papieren kransen om je woonkamer te versieren.

Lees meer over Jaarfeest Yule

Imbolc

Rond Imbolc (2 februari) is het duidelijk dat de winter afzwakt. Krokussen piepen boven en lammetjes springen vrolijk in de wei. De dagen zijn langer en we genieten van een zwak lentezonnetje. Voor een Wicca markeert deze periode het begin van de lente.

Doen: Het idee dat je met Midwinter hebt aangevat, kan je nu verder uitwerken. Ploeg lekker door je lijstje!

Alternatief doen: Zet je in een volledig donkere kamer en denk na over de donkere, koude dagen en nachten van de winterperiode. Steek één kaars aan en zie hoe deze de hele ruimte verlicht (altijd oppassen met vuur).

Lees meer over Jaarfeest Imbolc

Ostara

Met het lengen van de dagen komt er een nieuwe tijd van balans aan rond 21 maart. De Lente-equinox of Ostara brengt de belofte van groei. Het oude verdwijnt, het nieuwe begint. Het lengen der dagen en de toenemende kracht van de zon merk je aan de vegetatie die de omgeving nieuw leven inblaast.

Doen: Uit je lijstje is een idee gesproten waarvan je nu de zaadjes kunt planten. Start met de eerste, kleine stappen om je idee te laten groeien.

Alternatief doen: Een wandeling door de natuur waarbij je geniet van de lentefrisheid.

Lees meer over Jaarfeest Ostara

Beltaine

En begin mei komen we in de periode van Beltaine. Het feest van de vruchtbaarheid. Dat wat gezaaid is, begint te groeien. Toch is deze periode een kritiek moment. Wat je wil zien opbloeien, moet beschermd worden. De sluiers tussen de werelden zijn dun. Met Beltaine kunnen de levenden op eigen risico de elfenwereld bezoeken.

Doen: Zorg dat je aandacht blijft besteden aan je idee. Blijf stappen ondernemen

Alternatief doen: Mediteer en bezoek de Elfenwereld!

Lees meer over Jaarfeest Beltaine

Litha

De zon staat steeds hoger en maakt zijn overheersing zichtbaar. De dagen zijn langer dan de nacht. De Hulstkoning neemt de fakkel over van de Eikkoning. Een nieuw kantelpunt in het jaarwiel ontstaat en tijdens de periode van Midzomer (rond 21 juni) verleggen we de balans tijdens Litha. De nacht neemt stilletjes opnieuw bezit van de dag. Het is de tijd van rijping en volwassen worden, maar ook van zorgeloos genieten.

Doen: Richt je nu op het resultaat dat je met je idee wil bereiken.

Alternatief Doen: Sta met Midzomer zeer vroeg op om de zon te verwelkomen.

Lees meer over Jaarfeest Litha

Lammas

Er is overvloed, iedereen geniet tijdens de zonnige dagen. Met het rijpen van de gewassen maken de oogstfeesten hun opwachting. Met Lammas (rond 1 augustus) staat graan centraal. We zijn dankbaar voor wat ons is gegeven door de natuur. Het is een feest waarin brood centraal staat.

Doen: Vier je eigen (figuurlijke) oogst.

Alternatief doen: Bak zelf een brood.

Lees meer over Jaarfeest Lammas

Mabon

Het korten van de dagen is merkbaar. De zonnecyclus lijkt even stil te staan tijdens de Mabon, herfst-equinox (rond 21 september), wanneer dag en nacht even lang zijn. Opnieuw een tijd om de balans op te maken, alvorens het wiel omschakelt naar een periode van rust. De natuur maakt zich klaar voor de winter.

Doen: Welke balans wil je voor jezelf opmaken? Wat wil je behouden en verder uitwerken zodat je volgend jaar de vruchten kan plukken?

Alternatief doen: Maak een wandeling in een park of daar waar bomen staan en slof lekker met je voeten door de gevallen bladeren.

Lees meer over Jaarfeest Mabon

Samhain

De nacht heeft de overhand en de zon trekt zich terug. Het jaarwiel is ten einde gekomen. Samhain, (rond 31 oktober) het laatste oogstfeest van de appelen en de knolgewassen, is tevens het heksennieuwjaar. We keren in onszelf en sluiten zaken af die ons niet meer dienen. Ook in deze periode zijn de grenzen tussen de werelden dun. Het is nu echter aan de overledenen om de nevelen door te steken.

Doen: Een tijd om eens diep in jezelf te kijken.

Alternatief doen: Zet een extra bord op tafel voor je overleden familieleden.

Lees meer over Jaarfeest Samhain

Meer lezen over Wicca?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨