Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Jaarfeest Samhain vieren: zo doe je dat
0
Hekserij

Jaarfeest Samhain vieren: zo doe je dat

Jaarfeest Samhain vieren: zo doe je dat

Samhain valt ieder jaar op 31 oktober. Deze dag markeert de overgang van het ‘lichte’ deel van het jaar naar het ‘donkere’ deel van het jaar. Van de ‘levendige’ zomer naar de ‘dode’ winter. Het is een feest om te vieren en om voorouders te eren. In dit artikel vertellen we je wat jaarfeest Samhain precies is en hoe je dit kunt vieren! Lees je mee?

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Wat is Samhain?

Samhain valt elk jaar op 31 oktober en wordt het Keltische nieuwjaar (ook wel Heksennieuwjaar) genoemd. Het woord Samhain betekent in het Keltisch letterlijk: einde van de zomer. Het markeert het einde van de zomer (en het oogstseizoen) en is de start van de winter. Ik vertelde in het kort al over de ‘levendige’ zomer en de ‘dode’ winter. Dit heeft te maken met de natuur. De natuur laat haar bladeren los en trekt zich terug. Dieren bereiden zich voor op de winterslaap. In de landbouw is alles nu geoogst. Iedereen maakt zich op voor het komende donkere half jaar. Samhain is dan ook het feest van dood, wedergeboorte, loslaten en terugkomst.

Lees ook: Jaarfeesten Wicca: een overzicht van de acht jaarfeesten

Op deze dag geloofden de Kelten dat de sluier tussen de levenden en de doden dun was. Hierdoor konden geesten van de doden de levenden bezoeken. Dat maakt communicatie met overledenen makkelijker. Om die reden wordt er tijdens Samhain extra aandacht aan deze zielen gegeven, bijvoorbeeld via rituelen. Samhain is een feest om voorouders, zielen en overledenen te eren.

Lees ook: Contact zoeken met overledenen

De meeste mensen kennen 31 oktober als de dag dat Halloween wordt gevierd. De dag erna is het Allerheiligen (1 november) en de dag daarna is het Allerzielen (2 november). Al deze dagen hebben met elkaar te maken.

Jaarfeest Samhain vieren

Samhain altaar maken

Het is een goed idee om een altaar te maken voor Samhain. Gebruik hier bijvoorbeeld herfst-items en attributen uit de natuur voor. Een inspiratielijstje: maak gebruik van pompoenen, jack-o’-lanterns, appels, mais, kalebassen, herfstbloemen, gedroogde bladeren, kraaien, spoken, spinnenwebben, bezemstelen, heksenketels, beenderen, lantaarns en (zwarte) kaarsen.

Lees ook: Halloween pompoen ritueel om je te beschermen tegen geesten

Kleuren: zwart, oranje, rood, wit en goud.

Kristallen en edelstenen: zwarte obsidiaan, bloedsteen, git, hematiet, onyx, rookkwarts en carneool

Kruiden en planten: bijvoet, knoflook, rozemarijn, kattenkruid, brandnetel, laurier, goudsbloem en wijnruit

Wierook: frankincense, mirre, copal, sandelhout, amber, alsem, bijvoet en patchoeli

Lees ook: Spirituele betekenis zwarte kaars

Loslaten

Wat wil je loslaten? Net als de bladeren aan de bomen zich losmaken van de boom, mag jij ook zaken loslaten. Schrijf op een briefje wat deze zijn. Geef jezelf toestemming om het los te laten. Het mag weg. Verbrand de briefjes (op een veilige manier!) om dit extra kracht bij te zetten. Vuur geeft leven en als je de geschreven briefjes verbrand geeft dit ‘leven’ aan het loslaten.

Zet je intentie

Zet je intenties voor het komende half jaar. Wat wil je deze donkere, koudere periode manifesteren? Gebruik hiervoor zaadjes van bijvoorbeeld een appel of een pompoen. Per zaadje kun je een intentie/wens uitspreken. Stop ze vervolgens in de aarde en bedank de natuur dat ze altijd naar je luistert.

Eer de overledenen

Eer voorouders, spirit, zielen en overledenen door een extra bord op tafel te zetten tijdens de maaltijd. Je kunt ook foto’s of spulletjes van de overledene gebruiken in je altaar. Een ander idee is een diner in stilte. Volledig in stilte; dus ook het voorbereiden en afruimen moet geruisloos worden gedaan. Steek kaarsen aan en zorg voor een kalme sfeer.

Een spreuk die je vooraf uit kan spreken is:

‘Licht van de feest, welkom hier.
Kom in de cirkel en zegen alle overleden zielen.’

Een spreuk die je achteraf uit kan spreken is (bedank je gidsen!):

‘Licht van de geest, moge onrustige zielen vrede vinden,
moge ieder die verdwaald is de weg terugvinden
en mogen uw zegeningen ons allen bereiken.
Het ga u goed.’

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨