Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Jaarfeest Yule vieren: zo doe je dat
0
Hekserij

Jaarfeest Yule vieren: zo doe je dat

Jaarfeest Yule vieren: zo doe je dat

Wat is Yule en waarom is dit zo’n belangrijk moment in het jaar? Hoe kun je jaarfeest Yule vieren? Dat én meer lees je in dit artikel over Yule, ook wel midwinter of wintersolstitium genoemd.

Een nieuwe start maken? Je kunt élke dag beginnen. Haal jouw dagelijkse motivatie, bemoediging, coaching en inspiratie in huis met de NLP scheurkalender: 365 dagen persoonlijke groei. Tijdelijke actie: alléén via deze verborgen link €6,00 vriendenkorting & gratis verzending!

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, dan wil je weten hoe je Yule als jaarfeest kunt vieren. Het is als eerste goed om te weten dat je geen (praktiserend) wicca of heks moet zijn om het te mogen vieren. Dit moment, de midwinterzonnewende, is voor iedereen.

Wat is Yule?

Je kunt leven met de fasen van de maan, maar je kunt ook leven met de heksenseizoenen. Er zijn acht jaarfeesten voor de wicca: twee equinoxen, twee zonnewendes en vier landbouwfeesten. Eén van die jaarfeesten is Yule. Yule valt onder de zonnewendes. Het is ieder jaar op 21 december. Deze dag gaan we niet alleen van de herfst over naar de winter, maar hebben we ook de kortste dag van het jaar. Daarom wordt dit moment ook wel midwinter of wintersolstitium genoemd. Na deze zonnewende worden de dagen weer langer licht. Al zul je dat natuurlijk niet meteen merken.

Yule gaat over bezinning, wedergeboorte, transformatie en creativiteit. Het is een tijd van diepe (spirituele) bezinning en naar binnen keren, ter voorbereiding op het aankomende licht. Je viert tijdens Yule de terugkeer van de zon, dus van het licht. Denk deze dag aan jezelf. Ga voor zelfontwikkeling, zelfliefde en heling.

Yule vieren

Maak een Yule altaar

Wil je een altaar maken voor Yule? Leuk! Gebruik bij voorkeur items in de kleuren rood en goud. Rood staat voor (zelf)liefde en goud staat voor de zon, voor het licht en voor overvloed. Denk bij rode en gouden items aan rode kaarsen of gouden kaarsen, maar ook aan belletjes, engelen en lichtjes.

Je kunt op je Yule altaar ook kruiden en planten gebruiken. Denk aan vanille, cipres en maretak. Ook dennentakken, hulst, rozemarijn, jeneverbes en kaneel kun je hierop kwijt.

Wierook branden? Ga dan voor dennen, ceder, jeneverbes, rozemarijn, laurierbes, kaneel, frankincense of berk. Een vanille geurkaars kan ook. Het gaat om het creëren van een warme energie op al je zintuigen.

Kristallen en edelstenen die geschikt zijn voor je Yule altaar zijn Robijn, Diamant, Smaragd, Granaatkwarts en Seleniet. Seleniet is dé engelensteen om andere kristallen en edelstenen op te laden.

Je merkt het: een Yule altaar voor 21 december is ook hartstikke leuk voor de kerst. De kleuren en energie komen overeen.

Doe een zonnewendewandeling

Een wandeling in de natuur brengt je dichter bij de natuur én dus dichter bij jezelf. December is een hectische maand. Juist de tijd dat we als mens naar binnen willen keren (het najaar), zitten we vol met sociale afspraken. Op werk/school lijkt het soms drukker dan ooit. Daarom is het goed om er op uit te gaan. Neem je familie, partner, vrienden mee en zoek een bos in de buurt op. Ga op zoek naar mooie items voor je Yule altaar, kijk wat voor dieren je kunt spotten en wees je bewust van alles wat er om je heen gaande is. Als je into wildplukken bent (doe dit niet zomaar, zonder enige kennis en ervaring! niet alles is eetbaar) kun je een mandje meenemen om items te verzamelen. Houd wel altijd rekening met de dieren in de natuur; het is voor hun óók voedsel en dat kan in de koude wintermaanden schaars zijn. Je hoeft niet alles mee te nemen wat je tegenkomt.

Kaarsenritueel voor Yule

Wij zijn gek op kaarsenmagie! Kaarsen aansteken betekent het ontvlammen van iets. Het geeft licht en het geeft leven. Dit ritueel doe je in het donker, dus als de zon onder is. Je kunt het alleen doen of met anderen samen. Maak een set-up waarbij één kaars (bij voorkeur een gouden kaars, deze staat namelijk symbool voor de zon) in het midden staat. Vervolgens zet je er acht kleinere kaarsen (of waxinelichtjes) in een cirkel omheen. Doe alle lampen in huis uit en bekijk de set-up van kaarsen. Zeg hardop:

Het jaarwiel is weer gedraaid,
de nachten zijn langer en kouder geworden.
Na vannacht begint de duisternis zich terug te trekken,
en het licht begint weer aan zijn terugkeer.
Terwijl het jaarwiel blijft draaien,
zal de zon weer naar ons terugkeren.

De volgende stap is dat je de gouden kaars aansteekt. Zeg daarna hardop:

Zelfs in de donkerste uren,
zelfs in de langste nachten,
is de vonk van het leven blijven hangen.
Slapend, liggend, wachtend; klaar om terug te keren
wanneer de tijd rijp was.
De duisternis zal ons nu verlaten,
terwijl de zon aan haar reis naar huis begint.

Steek vervolgens één voor één (of gezamenlijk; allemaal een kaars) de acht kaarsen in de cirkel eromheen aan. Zeg hierbij hardop:

Terwijl het jaarwiel draait, keert het licht terug.
Het licht van de zon is tot ons teruggekeerd,
leven en warmte komen mee.
De schaduwen zullen verdwijnen en het leven gaat door.
We zijn gezegend door het licht van de zon.

Sta stil bij wat het terugkeren van de zon en van de lichtere dagen voor jou betekent. Als je klaar bent ga je door het huis en doe je alle lichten weer aan. Je kunt eventueel nog ‘Welkom terug zon, welkom terug licht‘ bij elke lamp die je weer aandoet.

Meer lezen over Wicca?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨