Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Tips om met je hooggevoeligheid om te gaan
0
HSP

Tips om met je hooggevoeligheid om te gaan

Tips om met je hooggevoeligheid om te gaan

Ben je gevoelig voor prikkels en energie van anderen? Pik je emoties op en voel je hoe de situatie in een ruimte is? Dan kan het maar zo zijn dat je hooggevoelig bent. Zo’n 15% tot 20% van de bevolking is in meer of mindere mate hooggevoelig. Je leest hier tips om met de hooggevoeligheid om te gaan.

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Je kunt je hooggevoeligheid in diverse situaties merken. Afhankelijk van de situatie, de plek en de ruimte die je hebt kun je één of meerdere tips uit dit lijstje toepassen. Kijk voor jezelf wat het beste bij je past!

 • Wees jezelf bewust van je overprikkeling en trek je zelf van tijd tot tijd terug om op te laden. Terugtrekken is goed voor het opladen van je innerlijke batterij. Vind je het lastig om grenzen te bewaken? Plan die momenten dan daadwerkelijk in je agenda in; dit is even jóuw tijd alleen. Voel je niet verplicht om met mensen af te spreken. ‘Nee’ is ook een antwoord.
 • Repeteer een uitspraak of mantra. Als je dit dagelijks beoefent, dan associeer je het mantra op een gegeven moment met een diepe innerlijke rust.
 • Heb de situatie lief en heb je overprikkeling lief. Geef jezelf de vrijheid en ruimte om te doorvoelen wat je voelt, zonder oordeel.
 • Plaats de situatie in een nieuw kader. In het Engels zegt men ‘change the narrative‘, oftewel: verander het verhaal.
 • Voel je je plotseling onzeker? Pas je houding aan om je zekerder te voelen. Rug recht.
 • Glimlach. Of je nu echt lacht of niet; als je glimlacht voel je je beter. Lachen zorgt namelijk voor de afgifte van dopamine en serotonine. Dopamine maakt je gelukkiger en serotonine zorgt voor een verlaging van je stressniveau.
 • Ga je buiten de deur? Neem dan een hoofdtelefoon mee, zodat je je af kunt sluiten met muziek of (bij noice-cancelling) in stilte.
 • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Water geeft energie en zorgt voor focus. Je lichaam is je dankbaar!
 • Heb je huisdieren? Wees bij hen in de buurt, speel met ze of knuffel ze; zij voelen aan wat jij nodig hebt en je krijgt er zelf gelukshormonen van. 
 • Zoek de natuur op, ga in de buitenlucht. Je zintuigen kunnen ontspannen in de natuur. Een frisse neus, de geur van mos, het geritsel van de bladeren aan de bomen en de zingende vogels… De natuur laad jou weer op.
 • Praat met andere HSP’ers. Je begrijpt elkaar onderling en dat is fijn. 

Dit artikel wordt altijd bijgevuld als er nieuwe tips binnenkomen. Heb je een aanvulling? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨