Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat zijn mantra’s en hoe gebruik je ze?
0
Spiritualiteit

Wat zijn mantra’s en hoe gebruik je ze?

Wat zijn mantra's en hoe gebruik je ze?

Als je dit leest, dan wil je weten wat mantra’s zijn, welke mantra’s je hebt en hoe je een mantra kunt gebruiken. Je kunt een mantra zien als ‘extraatje’. Mantra’s verhogen je trillingsniveau en zorgen ervoor dat je beter en hoger in je energie komt.

Het woord mantra komt uit het sanskriet en is een combinatie van manasah (geest) en tra (bevrijding door beheersing van die geest).

Wat is een mantra?

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak, klank of lettergreep dat het beste kan worden gezien als combinatie van een (magische) spreuk en een gebed. Mantra’s kunnen worden herhaald (dat noem je dan chanten), maar je kunt een mantra ook eenmalig uitspreken.

Zoals je hierboven al kon lezen verhogen mantra’s je trillingsniveau. En dat zorgt weer voor een verhoging van je energie. En meer energie is meer flow: je komt dan in de juiste modus om dingen te doen. Of juist in de juiste flow om te kunnen mediteren, tot bezinning te komen of om je in rust te brengen.

Populaire mantra’s

Er zijn een aantal populaire mantra’s die je kunt gebruiken. Daarvan een paar op een rijtje…

  • Aum of Om/Ohm wordt gezien als basisklank. Dit is een is mystieke (heilige) lettergreep uit de Dharmische religies. Niet alleen een belangrijk mantra vanwege de betekenis van het woord (AUM als geheel staat voor de beleving van het oneindige, het kosmisch bewustzijn), maar ook vanwege de trilling die het uitspreken van de klank meegeeft. Hiermee kom je in een staat van hoger bewustzijn. Aum, Om of Ohm is het begin van alles.
  • Om ah hum gebruik je als mantra om de ruimte waar je je in bevindt te reinigen. Doe dit bijvoorbeeld voor je gaat mediteren of je ritueel uitvoert.
  • Om mani padme hum is één van de meestgebruikte en krachtige mantra’s die er is. Dit mantra komt uit het Tibetaans Boeddhisme en wordt gebruikt om verlichting aan te roepen. Lees hier over de spirituele betekenis van Om Mani Padme Hum
  • Ahem prema is een perfect mantra voor liefde in alle vormen. Zelfliefde (dit mantra betekent letterlijk ‘ik ben liefde’), maar ook liefde voor mens, dier en natuur. En voor al dat is. Chant dit mantra als jij daar wat van kan gebruiken én als jij liefde wil doorgeven.

Er zijn talloze andere mantra’s te vinden, maar je kunt ook zelf een mantra maken. Die zal misschien qua klank niet de trillingsniveaus en -frequenties halen zoals de traditionele mantra’s wel doen, maar als ze voor jou werken dan moet je ze vooral uitvoeren. Je kunt je eigen mantra’s ook zien als affirmaties: ook dit zijn zinnen die je eindeloos kunt herhalen en prevelen. Sta er vooral niet te lang bij stil en laat de woorden of zinnen automatisch tot je komen. Noteer ze direct en laat het dan los. Dit is jouw mantra/affirmatie!

Mantra’s gebruiken

Mantra’s kun je gebruiken en inzetten wanneer je wil. Populair om dit te doen is tijdens het mediteren, het uitoefenen van yoga of het stilstaan bij je dag. Maar je kunt mantra’s ook chanten of prevelen tijdens het wandelen of douchen. Mantra’s helpen bij het vinden – en behouden – van een rustmoment, dus doe vooral wat goed voelt voor jou.

Tingsha’s (zie hieronder voor een Om manipadmé hum variant en een gladde variant) kunnen worden ingezet als muzikale offerandes en om mantra’s kracht bij te zetten, bijvoorbeeld voordat je begint met chanten. Ook aan het einde van het prevelen van de mantra’s kun je ze weer inzetten.

Hoe? Nou, je kunt de twee schijfjes (cimbaaltjes) tegen elkaar aanslaan om een heldere hoge toon te maken die lang blijft hangen. Of je beweegt één van de cimbaaltjes naar de andere toe. De toon die er uit voorkomt (en het trillingsniveau) zuivert de ruimte en de atmosfeer. Ook hebben ze een helend en balancerend effect hebben op onze aura en ons welzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨