Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Spirituele betekenis Oud & Nieuw
0
Spiritualiteit

Spirituele betekenis Oud & Nieuw

Spirituele betekenis Oud & Nieuw

Wat is de spirituele betekenis van oud & nieuw? In dit artikel gaan we in op de spirituele betekenis van oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

Oud & Nieuw is een feestdag die het einde van het huidige jaar aangeeft. Het valt ieder jaar op 31 december. Oud & Nieuw geeft aan dat je terug mag blikken op het huidige jaar en vooruit mag kijken naar het komende jaar. Het is zo’n dag ‘in between time‘, waarin het allemaal even stil lijkt te staan voor we weer vooruit gaan.

Spiritueel gezien is oudjaarsdag een ideale tijd om het verleden los te laten. Als je goede voornemens, dromen, doelen of wensen hebt is dit de tijd om ze af te stoffen en er serieus over te zijn. Zet je intenties voor het nieuwe jaar. Niet gek dat 1 januari, nieuwjaarsdag, een moment is dat mensen starten met goede voornemens. Het is een duidelijk kantelpunt zo vanuit het oude jaar het nieuwe jaar in. Een nieuw jaar met 365 ongeschreven pagina’s, die jij zelf mag vullen. Concentreer je vooral op wat echt belangrijk voor jou is, en zorg dat je daarnaar gaat leven. Dit gevoel heerst bij veel mensen.

Oudejaarsavond is een tijd van samenkomen en (feest) vieren. Daarom is het ook een goed moment voor vergeving en voor het goedmaken met anderen. Laat eventuele wrok los, zie het als geleerde les. Op naar een ‘schone’ toekomst.

Tradities

In veel (Oosterse) culturen gebruikt men vuurwerk om geluk te brengen en boze geesten af te weren. Dit hebben wij hier in Nederland (en omgeving) overgenomen en inmiddels is het al een hele tijd ook onze eigen traditie.

Ook oliebollen eten is een traditie. Het is een lekkernij die we (met name) op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag aan elkaar serveren. Je kunt tijdens het eten van de oliebol een wens doen op goed geluk voor het komende jaar, maar daarnaast zijn ze vooral gewoon heel erg lekker. En natuurlijk handig als ‘stevige’ voeding voor een avond met champagne.

Goede voornemens horen ook bij Oud & Nieuw. Een klein deel hierboven ging er al over, maar vaak is oud & nieuw zo’n kantelpunt waarop je zelf kan beslissen; ga ik dit nu weer hetzelfde doen of pak ik het nu anders aan? Natuurlijk kan je dit elke dag, zelfs elk moment, opnieuw bepalen, maar de collectieve energie heerst rondom oud & nieuw. Ritueel voor oud & nieuw: reflecteren en intenties zetten.

Hoe je er ook voor kiest om het oude jaar uit te gaan en het nieuwe jaar te verwelkomen; een hele fijne jaarwisseling gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨