Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie
0
Shop

Review: Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie

Review: Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie

Heb je last van angsten of onzekerheid en ben je op zoek naar een zelfhulpboek met praktische tips en technieken? Dan zou Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie het boek voor jou kunnen zijn. Dit boek is niet alleen lezen, maar juist dóen. En dat is verfrissend! Je leest hier onze review!

Jarenlang had schrijver Marian Mudder last van angst en onzekerheid. Ze probeerde alle mogelijke therapieën en las talloze zelfhulpboeken. Inmiddels is ze naast ervaringsdeskundige ook therapeut. In Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie vind je het beste van wat ze door de jaren heen aan kennis en wijsheid heeft vergaard. Het staat vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven: theorie over de werking van je brein, zelfonderzoek, oefeningen, stressmanagementtechnieken zoals eft, note to self-lijstjes en tips & tricks.

Het probleem uitgelegd

In het eerste hoofdstuk wordt de anatomie van emotionele problemen uitgelegd. Maar voor dat Marian dat doet, gaat ze in op duurzaam geluk. Want wat is geluk – en belangrijker – wat is duurzaam geluk?

Ze legt bijna pijnlijk bloot waar het fout kan gaan: veel geluksmomenten zijn tijdelijk en je hebt er altijd méér en méér van nodig om je gelukkig te voelen. Maar dat is helemaal niet duurzaam! Zo is het einde zoek. Denk maar eens na: een nieuw huis geeft geluk, net zoals een nieuwe baan. Maar beide zaken zijn na een tijdje niet meer nieuw. En dan? ‘Zodra het geluksgevoel wegglipt, moet je weer aan de slag’. Het echte geluk, het duurzame geluk, dat vind je diep binnen in jezelf. Waarbij je geen angst hebt.

Over angst gesproken… Angst is een slechte raadgever. Marian legt uit dat angst een aandachtstrekker is. Angst verlamt. Je vindt in het boek een lijstje van wat angst is en wat angst met je kan doen. Vervolgens duikt Marian in op je brein en hoe dit werkt. Wist je bijvoorbeeld dat je hersenen geen onderscheid maken tussen fysieke en emotionele pijn? En ook niet tussen realiteit en fantasie?

Na het lezen van dit eerste deel van dit boek begrijp je hoe je hersenen werken, wat je ego met jou doet, hoe je oude pijn kunt herkennen en wat jouw (stress)patronen/triggers zijn. Met fijne #notetoself notities (om erbij te pakken wanneer dat nodig is) en prettige, praktische oefeningen kun je met jezelf aan de slag. Leer bijvoorbeeld je triggers herkennen en achterhaal jouw negatieve kernovertuigingen.

De oplossing

Dit tweede deel van het boek gaat over oplossingen voor de punten die je in het eerste deel bent tegengekomen. Met praktische tips en fijne quotes, zoals ‘het gaat er niet om wat er in je leven gebeurt, het gaat erom hoe je denkt over wat er in je leven gebeurt’ kom je dichter bij je eigen kern. Een oefening uit het boek is bijvoorbeeld: sta gedurende de dag eens stil bij hoe vaak je denkt aan een plaats of tijd, waar je op dat moment fysiek niet bent. Of sta eens stil bij hoe vaak je denkt aan situaties die je niet kunt veranderen. Je komt er dan achter hoe regelmatig dit wel niet is (en hoe jammer dat eigenlijk is). Wees je bewust van je hier en nu in plaats van dat je in je hoofd leeft.

Ken je Emotional Freedom Techniques? Het staat beter bekend als EFT en is een behandeling waarbij je zachtjes klopt op een aantal punten op je gezicht, waarbij je tegelijkertijd focust op een traumatische ervaring en korte zinnetjes uitspreekt. De punten waar je op klopt zijn eindpunten van een aantal belangrijke meridianen. Door het kloppen wordt de energie in balans gebracht en verdwijnen de klachten. Marian neemt je mee in haar ontmoeting met EFT en wat het haar heeft gebracht. En uiteraard vind je er de tips en tricks om het zelf ook toe te passen.

Verderop in dit deel praat Marian over je lichaam en hoe je goed voor haar kunt zorgen. Verslavingen, suikerinnames, spijkermatjes en meditatie… Dit én meer hebben te maken met een goede wellbeing. Je lichaam weet meer dan je denkt! Let ook op hoe je vragen stelt. Vraag jij ‘waarom overkomt mij dit nou altijd?’, of vraag jij ‘hoe kan ik dit slimmer aanpakken?’. Een wereld van verschil in perceptie (en dus in het ervaren van geluk).

In het moment

Het laatste deel uit het boek draait om acceptatie en loslaten. Acceptatie is, volgens Marian, de realiteit aanvaarden zoals die is, alsof je ervoor gekozen hebt. En ik kan niets anders dan me daarbij aansluiten! ‘Ware levenskunst is zijn waar je bent zonder het te willen veranderen.’ – wauw! Dit laatste deel van het boek raakt me enorm.

Verder staan er meer wijsheden in over leven in het hier en nu en vind je er prettige ademhalingsoefeningen. De kracht van ademhaling is enorm, dat merk ik zelf ook. Ademwerk is belangrijk.

Normaal gesproken zou een laatste deel van een boek het einde zijn van een verhaal. Dat vind ik in dit geval niet: het geeft juist een opening om méér te willen ontdekken. Zelf aan de slag te gaan. Het maakt nieuwsgierig. Dit boek lees je in een paar dagen uit (zoals ik heb gedaan), maar vervolgens is het een prettig naslagwerk dat je er zo nu en dan bij mag pakken. De wijze lessen in je op mag nemen wanneer ze nodig zijn.

Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een praktisch boek boordevol tips, weetjes, oefeningen en (h)erkenning!

  • Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie oefening
  • Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie hier en nu
  • Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie voorkant
  • Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie inhoud

Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie is geschreven voor Marian Mudder. Dit boek wordt uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos en is te koop bij Boekenwereld en Bol.com. Andere boeken van deze uitgeverij zijn onder andere Burnout – Ontdek het geheim van de stresscirkel en ontspan en Het lifestylewandelboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨