Bullet journal expert Wendy heeft een bijzondere journal getest: de Timeline Journal van Tortel Timelines. Lees hier haar review!
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
Een bullet journal, ook wel bujo, is een gebundelde agenda, dagboek en to-do-lijst ineen, maar vooral een methode om taken, afspraken, deadlines en gedachten te ordenen met pen en papier. Handig, want het vervangt dus al deze losse papieren boekjes in één notitieboekje en hoe je het gebruikt ligt helemaal aan jouw behoeftes!
Inzichten krijgen met een nieuwe soort journal: de Timeline Journal
Dat journallen tot inzichten leidt en je daarmee gewoonten en processen in je leven en/of werk aan kan passen is een bekend fenomeen. Maar sinds kort is er ook een speciale bulletjournalvariant op de markt: de Timeline Journal. Het doel: inzicht over een langere periode. Ik ben benieuwd.
De Timeline Journal is een uitvouwbaar bulletjournal met in het midden van de pagina’s een dikke lijn. Daarop kan je je informatie eenvoudig ordenen in de tijd. En alles, zoals je van een (bullet)journal gewend bent, op je eigen manier. Met woorden en teksten, maar het kan ook met foto’s of als je wat creatiever wilt zijn met handlettering en tekeningen.
Je houdt het bij in real time, of werkt aan terugblik. Als je zoekt naar inzicht over een langere periode vouw je de pagina’s uit, want het zit in een harmonicavorm in het boek gebonden.
Hoe gebruik je een Timeline Journal?
Net als bij een bulletjournal bepaal je zelf waarvoor je deze Timeline Journal inzet. En vooral ook weer HOE je dat doet. Ter inspiratie krijg je bij deze variant een klein boekje met inspiratie. Het boekje en de journal worden geleverd in een cassette zodat je het geheel samen makkelijk kan bewaren.
Zelf heb ik wel wat ideeën hoe ik de Timeline Journal kan in zetten, maar voor de zekerheid toch even het inspiratieboekje ter hand genomen. Hierin vind je voor ieder wat wils. Een aantal voorbeelden waar mijn oog op vallen:
- Lifetimeplanning: een tijdlijn over je leven maken en zien hoe je jezelf ontwikkelt over verschillende paden gedurende je levensloop tot nu (tip: gebruik voor elk thema als ‘carrière’, ‘relaties’ enzovoort, verschillende kleuren pen om zaken snel terug te vinden).
- Relatieplanning: belangrijke momenten uit je relatie vastleggen.
- Zwangerschapsdagboek: heel mooie verzameling van alle momenten (en echofoto’s) in chronologische volgorde
- Vakantiedagboek: houd alle mooie momenten chronologisch bij.
Daarnaast lijkt het me juist met deze vorm van bulletjournal fijn om voor mezelf eens de maancyclus bij te houden. En daarbij de effecten die je merkt in je cyclus, gevoelens, gebeurtenissen en maan affirmaties bij te houden. Zo kan je over een langere termijn inzichtelijk krijgen wat het effect is voor jou en daarop (leren) anticiperen.
Perspectief op een Timeline Journal (review)
Een bulletjournal gefocust op tijdlijnen om inzichten in jezelf te krijgen. Dat is de Timeline Journal van Tortel Timelines. Ik kreeg de eer om als een van de eersten een Timeline Journal te ontvangen en te testen.
Christa Smits is de bedenker van de Timeline Journal. Zij gelooft in de kracht van verhalen en ziet ieder mensenleven als een unieke reis. Ze bedacht het journal om een ander perspectief op haar eigen leven te krijgen en zo meer rust en ruimte in haar eigen hoofd te krijgen. MUS zag hier wel wat in en nu is dit eerste journal in de serie van Tortel Timelines uit.
Als je mij kent, weet je dat ik zweer bij journallen. Het liefste in een bulletjournal, omdat ik daar ook creatief in los kan gaan. Ik heb er altijd eentje bij me, want hierin staat mijn hele hebben en houwen, al mijn to do’s, planningen en andersoortige lijstjes. Door journallen ben ik al tot veel inzichten over mezelf gekomen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze nieuwe Timeline Journal. Wat voor perspectief zal het me dit keer bieden?
Het journal en de verpakking
De mintgroene boxcassette (slipcase) van Tortel Timelines is stevig. In deze cassette zitten een zwart inspiratieboekje en de bulletjournal voor je tijdlijnen. Laatstgenoemde heeft een harde kartonnen kaft. Dit is anders dan de andere bulletjournals van MUS, deze hebben vaak een paperback kaft. Hierdoor is de Timeline Journal dus ook wat zwaarder, vooral ook als je de hele cassette met inhoud ter hand neemt.
Wanneer je veel toevoegt aan je Timeline Journal (denk aan foto’s, tickets, papiertjes en andere creatieve frutsels) zal je Timeline Journal niet meer met het inspiratieboekje in de cassette passen. Door al deze extra toevoegingen dijt je journal natuurlijk uit. Dit probleem heb je niet als je alleen werkt met inkt of potloden. Tip: laat het inspiratieboekje weg uit de cassette. Voor jou zit de meerwaarde in je journal en die wil je goed bewaren. De extra ruimte die vrijkomt is nu beschikbaar voor je uitdijende journal.
Het papier in de journal is dikker dan bij de andere journals. Het is meer karton, dan papier. Ik denk dat dit is om te voorkomen dat wanneer je met stiften of zwaardere inkt/verfmaterialen werkt het doordrukt naar de andere zijde. Hierdoor kan je beide kanten van je papier gebruiken. Bij mij is hij niet doorgedrukt naar de andere zijde in elk geval. Ik heb Mildliners (stiften) gebruikt en diverse inktpennen.
De Timeline Journal in gebruik
Qua overzicht is het echt een meerwaarde naar mijn mening. Je kiest een focus (waar gaat mijn tijdlijn over; waar wil ik inzicht in) en je kan direct van start. De dikke lijn is vooral handig als je echt een chronologische volgorde maakt. Ik maakte een tijdlijn om inzicht te krijgen in mijn relatie. Mijn bevindingen deel ik hier liever niet, want dat is wel heel persoonlijk. Wel wil ik jullie de opzet laten zien (foto hieronder). Ik kan wel zeggen dat ik een paar conclusies kon trekken gezien de relaties in mijn leven en dat ik hier in de toekomst wellicht alerter door ben.
Voor de andere zijde van de journal koos ik een ander onderwerp. Ik wilde ook meer inzicht in mijn dankbaarheid. Wat komt steeds terug? Het is heel handig dat je deze gegevens naast elkaar hebt. Hier had ik de dikke lijn niet nodig. Ik hield dit ook al wel bij in mijn reguliere journals, maar het scheelt dat je niet steeds hoeft te bladeren om de bijgehouden data naast elkaar te leggen. Ook tijdens het bijhouden hoef je niet steeds de hele journal uit te vouwen, alleen het gedeelte dat je gebruikt. Bekijk de foto’s hieronder voor een impressie.
Lees ook: Leg je dankbaarheid vast in je journal
Minder handig is dat deze vorm van journal (de harmonicapapieren) wel heel precair is. Je moet wel zorgen dat de vouwen niet scheuren. Ik gok dat hierom het papier al wat dikker is gekozen, maar alsnog blijft het voorzichtig omgaan met het geheel.
Conclusie
Al met al vond ik het een leuke uitdaging en goed om eens stil te staan bij deze nieuwe manier van bijhouden van je gegevens. Blijf ik de Timeline Journal gebruiken? Ja, voor mijn dankbaarheid zeker. Ik kan me ook voorstellen dat het een mooie manier is om iets bij te houden voor je kinderen (in het verlengde van een zwangerschapsdagboek bijvoorbeeld). Ik ben in elk geval benieuwd naar de vervolg-journals in de serie van Tortel Timelines.
En jij? Heb je al ervaring met een Timeline Journal? Ik ben benieuwd, dus deel graag je ervaring met me!
- Titel: Timeline Journal
- Paginaformaat: 155 x 215 mm
- Totale lengte leporello: meer dan 16 meter (8 meter per zijde)
- Papiersoort: 160 gsm houtvrij wit offset
- Auteur: Christa Smits
- Prijs: €24,95
- Uitgever: MUS Creatief
- ISBN: 9789045327037
- Lees ook: Start je eigen Moon Journal (bullet journal uitleg en voorbeelden)
• Wendy Kloezeman • Wendy ziet overal verhalen • Als journalist, chief storytelling en content creator is het haar taak om deze te zien, onderzoeken en ze te delen met de wereld • Privé legt ze haar eigen verhaal vast in een bullet journal en dat heeft al tot vele inzichten in haar eigen handelen, gevoel en haar wereld geleid • Van nature is Wendy sceptisch aangelegd: de maan en haar fasen doen haar (nog) niet zoveel (behalve dat het een fantastisch mooi licht in onze natuur is), maar ze is geïntrigeerd in wat mensen boeit en doet daarom graag haar eigen onderzoek •