Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Handboek energetische basiskennis
0
Shop

Review: Handboek energetische basiskennis

Review: Handboek energetische basiskennis

Hoe kun je energie voor jou laten werken? Met het Handboek energetische basiskennis leer je hoe je je eigen kracht kunt inzetten om je energie beter te voelen en balanceren. En dit legt weer de basis voor energetische healing. Lees hier onze review!

Een nieuwe start maken? Je kunt élke dag beginnen. Haal jouw dagelijkse motivatie, bemoediging, coaching en inspiratie in huis met de NLP scheurkalender: 365 dagen persoonlijke groei. Tijdelijke actie: alléén via deze verborgen link €6,00 vriendenkorting & gratis verzending!

Het Handboek energetische basiskennis kent 351 pagina’s en is daarmee een behoorlijk dik boek. Als ik alleen al naar de inhoudsopgave kijk, dan lijkt álles op het gebied van energie aan bod te komen. Van aura’s tot chakra’s en heilige geometrie. Auteur Wilka Zelders heeft haar jarenlange kennis en ervaring op het gebied van energetische healing zo praktisch en toegankelijk mogelijk opgeschreven. Het resultaat is dit boek: redelijk nuchter, inspirerend en vooral informatief.

In deze review neem ik je via een aantal hoofdstukken mee in de wereld van energie en energetische healing. Elk hoofdstuk correspondeert qua titel en informatie met een hoofdstuk uit het boek.

Oh, en als je alvast twee vragen om je aan het denken te zetten… Wat zou je antwoorden en welk gevoel krijg je hierbij?

 • Voel en geloof ik dat dat wat ik nu heb, alles is wat er mogelijk is?
 • En stel dat dit inderdaad alles is wat er is, wat betekent dat dan?
Handboek Energetische Basiskennis - VolleMaanKalender.nl

Alles is energie… en bewustzijn

Alles is levensenergie. Mensen, dieren, planten, steden, natuur, spullen, voedsel… Alles communiceert met elkaar en met jou via een energetische verbinding. Je hebt levensenergie altijd tot je beschikking. Het erkennen van deze energie is de eerste stap in het bewust leren werken met deze krachten.

In dit eerste hoofdstuk van het boekt vertelt auteur Wilka Zelders jou wat universele levensenergie is hoe het werkt. En vooral ook: hoe het voor jou kan werken. Het stukje energie waar jij verantwoordelijk bent, maar ook vooral waar jij níet verantwoordelijk voor bent. Dat laatste is wat jou leeg slurpt in je dagelijkse leven. Je kunt je vast al wel wat voorbeelden bedenken…

Ook vind je er praktische oefeningen, zoals ‘Hoe kan dit energie zijn?’, waarbij je langzaam leert om je geest te verruimen voor dat wat is. Als je dit een aantal keer doet, zul je al meer kunnen waarnemen.

Het Chakrasysteem

Het tweede hoofdstuk gaat over het chakrastysteem. Chakra’s zijn – kort gezegd – punten in je lichaam waar energie door stroomt. Je hebt tientallen chakra’s in en rond je lichaam, maar er wordt altijd gesproken over zeven hoofdchakra’s. Elk chakra houdt zich bezig met verschillende functies van je lichaam. Het boek geeft je eerst een korte kennismaking en een oefening om de chakra’s te visualiseren. Plus per chakra onder andere informatie over de functie, locatie en een fijne affirmatie die met het chakra correspondeert.

Van onder naar boven zijn dit de zeven hoofdchakra’s:

 • Wortelchakra (ook wel Basischakra, Root chakra of Muladhara genoemd)
 • Sacraalchakra (ook wel Sacral chakra of Svadhishthana genoemd)
 • Zonnevlechtchakra (ook wel Solar Plexus of Manipura genoemd)
 • Hartchakra (ook wel Heart Chakra of Anahata genoemd)
 • Keelchakra (ook wel Throat Chakra of Vishuddha genoemd)
 • Derde oog-chakra (ook wel Third Eye of Ajna genoemd)
 • Kruinchakra (ook wel Crown Chakra of Sahasrara genoemd)

Het kan voorkomen dat één of meer chakra’s in disbalans zijn. Soms is dat lastig om te herkennen, bijvoorbeeld omdat het al heel lang zo is of omdat het sluimert. In het boek vind je simpele technieken en oefeningen om je chraka’s in balans te krijgen. Naast zenden en ontvangen van energie hebben de chakra’s nog een functie:

 • Drie Centra van Kracht – dit zijn opslagplaatsen van energie.
 • De vier Sluizen – dit zijn kranen die stromen regelen.

Deze twee grote termen worden ieder in een hoofdstuk uitgebreid uitgelicht in het Handboek energetische basiskennis.

Vier energielichamen

Je kent je lichaam als van vlees en bloed. Dat wat je in de ochtend kleding aan trekt en dat wat je ‘s avonds in bed legt. Je bent echter meer dan dat. Je hebt als mens vier energielichamen, namelijk:

 • Je fysieke lichaam
 • Je energetische lichaam
 • Je mentale lichaam
 • Je spirituele lichaam

Wanneer ze evenredig verdeelt zijn, dus elk energielichaam heeft 25%, dan ben je in balans. Sterker nog: dan kun je ‘heelheid’ ervaren. Dit gehele hoofdstuk gaat in op de vier energielichamen en hoe je ze voor je kunt laten werken. En op pagina 222 (zou dit bewust zijn?) vind je een fijne oefening ‘Een schitterend geheel’, waarbij je eigenlijk al mediterend je bewustzijn verruimd.

Handboek Energetische Basiskennis - VolleMaanKalender.nl

Yin en Yang

Yin en Yang. ☯ Een bekend symbool. Balans. Het vrouwelijke en het mannelijke. En in elk vrouwelijke zit wat mannelijks en in elk mannelijke zit wat vrouwelijks. Samen is het één geheel. Yin stroomt door de linkerkant van je lichaam naar je rechter-hersenhelft, Yang stroomt door de rechterkant van je lichaam naar je linker-hersenhelft. Ze komen samen in de Kundalini-energie die langs je ruggengraat stroomt.

Dit uitgebreide hoofdstuk gaat volledig in op Yin Yang energie en hoe je dit voor jou kunt laten werken. Het gaat er best diep op in en je moet de hoofdstukken hiervoor ook gelezen hebben (en begrijpen) om ook dit deel te snappen.

Handboek Energetische Basiskennis - VolleMaanKalender.nl

Schaduw, pijnlichaam en pantser

Als de energie niet (meer) stroomt en je voelt blokkades, dan uit zich dat op drie ‘entiteiten’: een schaduwwezen, een pijnlichaam en een pantser. Het is de reactie die jij automatisch krijgt, een trigger. Dit hoort bij een menselijke ervaring en alles doorvoelen, maar je kunt het zeker helen. Je schaduwwezen gaat over elk aspect van jezelf dat niet is blootgesteld aan het licht van bewustzijn. Dus dat wat jij verdrukt hebt of ‘niet mocht zijn’. Je pijnlichaam is dat wat het schaduwwezen probeert te onderdrukken. Maar negatieve energie creëert negatieve energie en uiteindelijk haal je het hier niet mee weg, maar wordt je schaduwwezen (en dus je pijnlichaam) groter. Het pantser wil jou uit alle macht beschermen tegen de pijn en gevoelens. Dit hoofdstuk gaat over deze drie ‘entiteiten’ en hoe je dit op kunt (h)erkennen en helen.

Energetische geneeskunst

Energetische geneeskunst (ook wel healing genoemd) is een verzameling methoden die er op uit zijn jouw oorspronkelijke kracht te ontsluiten, aldus Wilka Zelders in haar boek. Een mooie benaming voor wat bijvoorbeeld gaat over reiki. Ook mantra’s, geometrische patronen en waterkristallen worden hier (onder andere) besproken.

Review

Handboek energetische basiskennis bevat een mix van informatie, inspiratie en oefeningen. Het is interessant voor zowel de beginner als de gevorderde beoefenaar. Er is best veel wetenschappelijk/informatief materiaal in dit hoofdstuk. Alles is zo goed als kan onderbouwt en dat maakt dit basisboek oprecht een fijn handboek om te lezen. Het geeft een volledig beeld van onze energetische anatomie. Er zijn verschillende elementen in die energetische anatomie en die worden in ieder hoofdstuk uitgebreid beschreven. Bekijk de foto’s in dit artikel voor een impressie van het boek en de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨