Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is loose parts speelgoed? Een uitleg
0
Alles voor kinderen

Wat is loose parts speelgoed? Een uitleg

Loose Parts Speelgoed

Speelgoed met losse onderdelen, vanaf nu loose parts genoemd, is educatief speelgoed dat is ontworpen om creativiteit, probleemoplossing en verbeeldingskracht bij kinderen te stimuleren. Lees hier alles over loose parts speelgoed!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Dit soort speelgoed wordt loose parts genoemd omdat ze niet in een bepaalde vorm vast staan, maar juist ontworpen zijn om door het kind op verschillende manieren te gebruiken. Loose parts speelgoed is gebaseerd op de principes van Montessori-onderwijs, waarbij de nadruk ligt op onafhankelijk, zelfsturend en praktijkgericht leren.

Loose parts speelgoed wordt meestal gemaakt van natuurlijke materialen, zoals stenen, schelpen of ongekookte rijst. Andere voorbeelden van loose parts zijn houten blokken, stof of kralen. Het zijn vaak ‘alledaagse’ items waarmee kinderen in een grote, houten bak kunnen spelen.

Creatieve vrijheid met loose parts speelgoed

Het idee achter loose parts speelgoed is dat het kinderen de vrijheid geeft om te creëren, te ontdekken en te experimenteren op een manier die niet mogelijk is met meer ‘gestructureerd’ speelgoed. Omdat dit speelgoed geen specifiek doel heeft, zijn ze vrij om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken om hun eigen manieren te bedenken om ermee te spelen. Dit kan helpen om probleemoplossende en kritische denkvaardigheden te ontwikkelen, evenals creativiteit en verbeeldingskracht.

Naast educatieve voordelen is speelgoed met losse onderdelen ook populair bij kinderen omdat het simpelweg boeiend is en blijft. Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot kleine voorwerpen. Het ‘Open Ended Play‘ karakter van loose parts speelgoed stelt hen in staat hun creativiteit en fantasiewereld te gebruiken om te spelen.

Montessori

Loose parts play hoort bij de Montessori-methode. De Montessori-methode draait om hands-on leren en om kinderen zelfstandig dingen te laten doen. In het Montessori-onderwijs wordt loose parts speelgoed vaak gebruikt als onderdeel van een multisensorische benadering van leren, waarbij kinderen worden aangemoedigd al hun zintuigen te gebruiken om de wereld om hen heen te verkennen en te begrijpen.

Let op: loose parts speelgoed is met kleine onderdelen. Dit is niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar in verband met verstikkingsgevaar. Ook als kinderen ouder zijn dan drie is het aan te raden om dit alleen onder toezicht te doen. Vooral als je gebruik maakt van kralen en kiezelstenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.