Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is aromatherapie?
0
Aromatherapie

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie

Aromatherapie is zo oud als de weg naar Rome. Etherische oliën worden al eeuwen gebruikt in parfums en cosmetica, in geneesmiddelen, tijdens rituelen en nog veel meer. Maar wat is aromatherapie nou precies? En hoe kan dit bijdragen aan ons welzijn? Maud van PURE by Me legt ‘t je uit!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie wordt al eeuwen gebruikt door verschillende culturen. Zo worden etherische oliën genoemd in de geschiedenis van de Egyptische, Joodse, Romeinse, Chinese, Griekse en Indiase cultuur. Wist je dat het oudste geschrift over aromatherapie ruim 5000 jaar oud is?

Heel vroeger werden etherische oliën ingezet bij diverse klachten. De kruiden werden dan op de vloer gestrooid en vervolgens liepen de mensen er over heen. De etherische oliën uit de kruiden kwamen zo vrij, zorgden voor een heerlijke geur en konden zo ingeademd worden. Ook tijdens epidemieën werden de kruiden regelmatig ingezet. Vandaag de dag gebruiken we de kruiden nog steeds, maar gebruiken we verschillende technieken (denk dan aan destillatie of persing) om de etherische oliën uit het plantenmateriaal te halen.

Het ontstaan van aromatherapie

Ondanks dat kruiden en etherische oliën al eeuwen gebruikt worden, bestaat de term ‘Aromatherapie’ pas sinds de vorige eeuw. Parfumeur René-Maurice Gattefossé brandde tijdens het werk zijn hand. Er was niks in de buurt om mee te koelen en hij stopte zijn hand in een bad met lavendelolie. Al snel ervaarde hij minder pijn en de grote brandwond genas erg snel. Zo ontdekte hij de kracht van lavendelolie en startte hij daarna een onderzoek naar etherische oliën en hun eigenschappen. Dit was het begin van aromatherapie: niet veel later werden er door vele wetenschappers en artsen veel onderzoeken gedaan naar etherische oliën.

Etherische oliën

Etherische oliën worden door veel mensen regelmatig gebruikt in het dagelijks leven. Niet alleen vanwege de heerlijke geuren, maar ook voor de werking van de oliën op ons welzijn. We gebruiken ze in een aromadiffuser, in een spray of massageolie of nemen een (voeten)badje.

Maar wat zijn etherische oliën nou precies?

Etherische oliën zijn natuurlijke plantextracten en worden gewonnen uit planten, bloemen, vruchten, bomen en kruiden. De oliën worden door middel van verschillende technieken (zoals destillatie of persing) uit de planten gehaald, zodat wij ze kunnen gebruiken.

Iedere plant is uniek, bevat andere etherische oliën en heeft daarmee ook een andere werking. De ene etherische olie werkt antiseptisch en stimuleert het afweersysteem, de andere olie werkt op ons zenuwstelsel en ondersteunt ons bij een goede nachtrust of een betere ontspanning.

Lees ook

Meer weten? Dan is Super groen – Etherische oliën misschien wel een boek voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.