Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Yogamat schoonmaken: zo doe je dat snel én gemakkelijk
0
Yoga

Yogamat schoonmaken: zo doe je dat snel én gemakkelijk

Yogamat schoonmaken: zo doe je dat snel én gemakkelijk

Het schoonmaken van je yogamat is belangrijk. Het is vooral om het hygiënisch te houden, aangezien een yogamat zweet opvangt (van al die oefeningen). In dit artikel vind je tips die je kunt volgen om je yogamat snel en gemakkelijk schoon te maken!

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

Yogamat schoonmaken in simpele stappen

 • Neem je yogamat af met een vochtige doek of keukenpapier om al het vuil en zweet van het oppervlak te verwijderen.
 • Meng een kleine hoeveelheid (milde!) reinigingsmiddel met warm water in een sprayflacon . Je kunt hier ook afwasmiddel voor gebruiken, of natuurlijk een speciale yogamat reiniger. Vermijd in ieder geval het gebruik van agressieve chemicaliën of schoonmaakmiddelen, omdat deze je mat kunnen beschadigen.
 • Spuit dit vervolgens over je mat en gebruik een doek of spons om het in te werken. Eventueel schrob je de plekken die wat extra aandacht nodig hebben, maar let er wel op dat je de mat/print niet beschadigt. Als je twijfelt kun je dit laatste beter niet doen.
 • Nadat je je mat hebt schoongemaakt, neem je hem af met schoon water. Dit kan met een vochtige doek of weer met een sprayflacon. Zorg ervoor dat je alle zeepresten verwijdert.
 • Veeg je mat droog met een schone, droge handdoek of hang hem op om aan de lucht te laten drogen. Laat je mat niet in direct zonlicht of op een hete plek liggen, want hierdoor kan de mat na verloop van tijd broos worden en barsten.

Aanvullende tips voor het schoonmaken van je yogamat

 • Reinig je mat na elk gebruik, of in ieder geval één keer per week, om het hygiënisch te houden.
 • Vermijd het gebruik van een wasmachine of droger om je yogamat schoon te maken, aangezien dit je yogamat zal beschadigen.
 • Controleer altijd de instructies van de fabrikant voordat je je mat reinigt! Sommige yogamatten hebben specifieke schoonmaakinstructies.
 • Als je een natuurrubberen yogamat hebt, kun je deze mogelijk beter schoonmaken met een mix van water en azijn (50/50).
 • Vermijd het gebruik van zuiveringszout, etherische oliën of andere potentieel schurende materialen, omdat deze het oppervlak van je yogamat kunnen beschadigen.
 • Nogmaals: maak je mat niet schoon met agressieve chemicaliën, zoals bleekmiddel of peroxide, omdat hierdoor de kleuren van je mat kunnen vervagen en de kwaliteit van je yogamat achteruit zal gaan.

Door je yogamat regelmatig schoon te maken, houd je hem hygiënisch en in goede staat. Dit verlengt de levensduur van je mat en maakt je yoga-oefeningen ook weer aangenamer.

Yogamat kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨