Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is ademwerk? (+ oefening)
3
Ademwerk Bewustzijn Meditatie

Wat is ademwerk? (+ oefening)

Wat is ademwerk? (+ oefening)

Ademwerk is een breed begrip voor alle soorten ademhaling waarin jij je bewustzijn gebruikt. Waarin jij bewust je adem stuurt op een manier die jij wil, in plaats van dat jouw hersenen automatisch de signalen aansturen naar de spieren om jouw longen om te ademen. Lees hier meer over ademwerk én doe meteen een oefening!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Wanneer je bewustzijn brengt naar je ademhaling, dan kan jij met je bewustzijn die spieren aansturen, waardoor je op een andere manier kan ademen dan je automatisch zou doen. Dit heeft vele voordelen, zoals onder andere dat je ongezonde adempatronen kan gaan doorbreken waardoor je meer vitaliteit kan creëren.

Uiteindelijk is het hoofddoel van ademwerk meer vitaliteit, vrijheid, zelfliefde en gezondheid creëren. Of in andere woorden: je leven een stuk leuker en makkelijker maken!

Wat stress doet met je adem

Wanneer jij je bijvoorbeeld gestresst voelt is er grote kans dat je adem automatisch oppervlakkig wordt en dat je hoog in je borst gaat ademen. Herken je dat? Is dit het geval, dan gebruik je niet de volle capaciteit van je longen en door de snellere ademhaling komen er meer stress hormonen vrij in jouw lichaam. Die zorgen er weer voor dat je adem nóg oppervlakkiger wordt. Op die manier blijf je, zonder dat je je daarvan bewust bent, in een cirkel hangen die niet bijdraagt aan jouw vitaliteit.

De achtergrond van ademwerk

Laat me eerst wat uitleggen over de achtergrond van ademwerk. Ademwerk is niet nieuw. Al duizenden jaren lang weten mensen hoe belangrijk een goede ademhaling is. Vanuit verschillende culturele tradities zien we hoeveel belang men hechtte aan een goede ademhaling. Instructies om op bepaalde manieren te ademen kwamen voor vanuit de vecht-tradities uit China en Japan, maar ook in India kwamen in de Veda’s ademtechnieken voor die de basis vormden voor de yoga tradities (en die nu wellicht in het westen het meest bekend zijn als ademoefeningen onder de naam Pranayama). Ook in de oude Griekse tradities wordt adem genoemd. En in de Christelijke tradities wordt adem gebruikt voor bijvoorbeeld de cadans van zang en gebed.

Kortom, adem bewust gebruiken is niet nieuw.

In onze huidige tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar wat bewuste adem en verschillende ademtechnieken kunnen brengen in het moderne leven en hoe de adem de rest van ons lichaam en onze emoties beïnvloedt. En dat is fijn, want dan wordt het praktisch toepasbaar voor jou, ondersteund met de wetenschap van nu!

Er zijn veel verschillende soorten ademwerk. Daar lees je meer over in dit artikel.

Ademwerk: een korte oefening

Even een eerste korte oefening voor nu. Je kunt ten slotte veel lezen over ademwerk, maar uiteindelijk draait het om jouw persoonlijke ervaring. En die ervaring kan per moment verschillen. Ik nodig je uit met nieuwsgierigheid de volgende oefening te doen. Alles is goed en je kunt hierin niets fout doen.

  • Ga lekker zitten en houd je rug recht.
  • Sluit je ogen en breng je aandacht naar je adem. Voel maar waar je die het sterkste voelt in je lichaam. Is dat in je neus, je keel, je borst, je buik, of misschien ergens anders?
  • Adem nu twee tot vijf minuten rustig in en uit op een relaxed tempo voor jou en voel alleen maar hoe jouw adem in en uit je lichaam beweegt. Verder niets.

Wanneer je klaar bent voel je even na of er iets veranderd is voor jou ten opzichte van voordat je de oefening deed. Ben je nu voor je gevoel minder gehaast, voel je je rustiger, minder gestresst… Of juist iets anders?

Laat ‘t weten in de comments: wat heb jij ervaren met deze ademwerk oefening?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.