Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wasbare luiers: hoe zit dat nou?
1
Duurzaamheid Mama & baby Shoptips voor je baby

Wasbare luiers: hoe zit dat nou?

Wasbare luiers: hoe zit dat nou?

Twijfel jij over het gebruik van wasbare luiers? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de wasbare luiers van HappyBear Diapers! Je leest hier welke varianten wasbare luiers er zijn, wat de voordelen van luiers die je uit kunt wassen zijn en tips voor nieuwe gebruikers.

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

Ik heb zelf een kindje van nu net 10 maand en we gebruiken altijd de eco-luiers van Kruidvat eigen merk. Dit zijn prima luiers, maar het kan natuurlijk nóg duurzamer voor de wereld. De wasbare luiers trekken mij dus al een hele tijdje, maar ergens voel ik nog een drempel.

Kan ik dit wel?‘, ‘Is dit niet teveel werk?‘, ‘Hoe staat mijn vriend hier tegenover?‘ en ‘Hoe werkt het überhaupt?‘.

Misschien ken je de twijfels en vragen wel. Ik wil dit graag wegnemen bij mezelf, maar ook bij jou. Daarom werk ik graag met HappyBear Diapers samen. Om informatie over wasbare luiers te verspreiden, twijfels weg te nemen en om zo de wereld beetje bij beetje duurzamer te maken.

En spoiler alert: zo ‘lastig’ zijn wasbare luiers helemaal niet! Je moet er alleen ritme en handigheid in vinden. Maar dat is met bijna alles wel zo als je een kindje hebt ;-).

Wat zijn wasbare luiers en waarom wil jij dit ook?

Wasbare luiers zijn, in tegenstelling tot wegwerpluiers, luiers die je uitwast na gebruik. Dit is niet alleen beter voor het milieu (want je koopt luiers en gooit geen luiers weg), je bespaart er ook nog eens geld mee. Daarnaast weet je zeker dat er geen chemische stofjes en toevoegingen in de luier zitten. Dit zijn al drie redenen waarom jij er ook mee wil werken!

Maar goed, je zit misschien wel met de vragen die ik in de introductie al stelde. Ik zal er vast twee voor je beantwoorden: ‘Kan ik dit wel?’ en ‘Is dit niet teveel werk?’. In principe werken wasbare luiers hetzelfde als wegwerpluiers. Je vervangt de luier tijdens elke verschoonbeurt en je doet de luier om zoals je dat ook met een reguliere wegwerpluier doet. Het ligt hierbij aan de variant wasbare luier die je hebt gekozen of er ‘veel’ extra werk in zit. HappyBear Diapers heeft drie soorten wasbare luiers. Daarover vertel ik verder op in dit artikel meer.

Is een wasbare luier extra werk? Ja en nee. Het omdoen zelf is geen extra werk. Wel vergt de ene variant wasbare luier iets meer voorbereiding dan de andere variant. Het grootste verschil zit ‘m in je wasroutine. Je zult meer wasjes draaien, want je hebt simpelweg meer was met die luiers.

Zijn wasbare luiers zijn niet duur? Nouja, wat is duur. Wasbare luiers zijn eenmalig een flinke investering, dat klopt. Uiteindelijk loont het zich wel en bespaar je er per kind gedurende de luierperiode zo’n €1000,- mee. Tel uit je winst als je de luiers voor meerdere kindjes gebruikt of ze erna weer een tweede leven geeft (pre-loved).

Varianten van wasbare luiers

HappyBear Diapers verkoopt drie varianten wasbare luiers:

 • All-in-one luier
 • Pocketluier
 • Tweedelige luier

Elke variant heeft zo voor- en nadelen. Het is maar net wat je gemakkelijk vindt.

De all-in-one luier is hier favoriet bij papa, want die heeft het meeste weg van de reguliere luier. Je hoeft er, anders dan een bamboe inlegvel, verder niets in te leggen en na gebruik gooi je het inlegvel weg en kan de luier in de luieremmer. Easy as that!

De pocketluier is een luier waarbij je kan ‘stapelen’ met boosters, bijvoorbeeld voor gebruik in de nacht of bij een kindje dat ouder is en dus meer plast. Een booster zorgt voor extra absorptie. Er zijn microvezel, bamboe, charcoal en hennep boosters. Het is een beetje afhankelijk van wat je wil en wat nodig is voor welke booster(s) je kunt gebruiken.

De tweedelige luier is, zoals de naam al doet vermoeden, tweedelig. Je werkt hier met een een bamboe luier met daar overheen een waterdicht luierbroekje. Voordeel hiervan is dat je het luierbroekje meerdere keren kunt gebruiken voordat je deze in de was gooit. De bamboe luier heeft een hoog absorptievermogen en verwissel je bij elke verschoonbeurt. Heb je extra absorptie nodig, gebruik dan extra boosters in de luier.

Wasbare luiers voordelen

 • Beter voor het milieu
 • Duurzamer
 • Je bespaart geld
 • Er zijn altijd luiers in huis
 • Voor meerdere kindjes te gebruiken
 • je kindje is gemiddeld sneller zindelijk
 • Geen chemische stofjes in de luiers, alles is gemaakt van natuurlijke materialen

Tips voor gebruikers van wasbare luiers

 • Was alles voor gebruik een keer uit. Zo ontdek je meteen wat de droogtijd is van de diverse varianten luiers.
 • Gebruik de HappyBear wasnet om de luiers in een luieremmer of wasmand op te bergen. Ook kun je ze hier in laten zitten om ze meteen in de wasmachine te doen. In de wasnet is ruimte voor ongeveer 10-15 wasbare luiers. Laat ze niet langer dan 3 dagen in een wasmand zitten.
 • Houd altijd nog een paar (eco) wegwerpluiers in je huis. Waarom? Nou, als je kindje naar de opvang of gastouder gaat, is het vaak prettig voor hen om je kindje een wegwerpluier aan te doen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, dus bespreek de mogelijkheden vooral met je kinderopvang/gastouder.
 • Als je al je wasbare luiers in de was of aan het droogrek hebt hangen, is het fijn om wel iets achter de hand hebben. Nog een reden om wel een (klein) pak wegwerpluiers in huis te halen. Groeit je kindje snel uit de maat, overweeg dan om een grotere maat in huis te halen of een maat die voor langere tijd mee kan gaan.
 • Bij een ziek kindje (veel ontlasting, spuitluiers) vind ik ‘t zelf prettiger om een paar dagen/nachten te werken met wegwerpluiers. Dat scheelt je, met onder andere doorlekken en een hangerig kindje, weer wat uitwassen. En dat is okay. Duurzamer willen leven betekent niet dat je het altijd maar 100% goed moet kunnen doen. Je mag ook afwijken van je reguliere patroon. In ons geval is dat dus zo bij een zieke baby. Maar doe vooral wat bij jou past en wat voor jou en je kindje goed is! Iedereen maakt daar eigen keuzes in.
 • Scoor voor je kindje de wasbare zwemluier en de bijpassende wetbag. Reguliere zwemluiers gebruik je niet héél vaak en ze groeien er zó uit. Ik heb hier in een doos bijna een heel pak zwemluiers liggen voor die ene keer zwemmen toen ‘ie kleiner was… Had ik toen maar de wasbare zwemluier gehad, want die gaat mee vanaf de geboorte tot circa 2-3 jaar.

Hoe krijg je de papa mee in de wereld van wasbare luiers?

Wasbare luiers lijkt vaak iets te zijn dat mama’s wel willen, maar dat papa’s soms als drempel zien. En dat begrijp ik wel, want zelf zat ik ook met een aantal vragen over het gebruik, de ‘moeite’ (zo lijkt het, maar dat is dus niet zo) en de hoeveelheid was. Het moet vooral niet te ingewikkeld zijn. En dat is ‘t dus ook niet.

 • Laat zien (of ontdek samen) welke wasbare luiers er zijn en kies een variant (of meer) die bij jullie past. Spreek af welke je overdag gebruikt en welke voor de nacht.
 • Verschoon de eerste keer even samen, zodat het ‘stapelen’ van bijvoorbeeld boosters en het bamboe inlegvel duidelijk is.
 • Maak afspraken over het wasritme. Hier in huis maakt ‘t voor de papa niet uit, want ik doe de was (en voor er reacties komen: de was doen vind ik juist heerlijk!).
 • Kies samen een printje uit. Wij kozen voor Savanna, een vrolijke unisex jungle print.
 • Geef aan dat het ook okay is om een reguliere (eco) wegwerpluier te pakken, als dat op dat moment beter werkt.

Nu is bij ons de uitdaging trouwens het verschonen van een breakdancing baby van bijna 1 en maakt het niet uit of dit met een wasbare luier of een wegwerpluier is.

 • HappyBear Diapers alle wasbare luiers
 • Wasbare luiers: hoe zit dat nou?
 • HappyBear Diapers wasbare luiers All in one luier-min
 • HappyBear Diapers wasbare luiers Tweedelige Luier
 • HappyBear Diapers wasbare luiers Pocketluier
 • HappyBear Diapers wasbare luiers Oefenbroekje
 • HappyBear Diapers wasbare luiers Zwemluier en Wetbag
 • Wasbare luiers: hoe zit dat nou?
 • Wasbare luiers: hoe zit dat nou?
 • Wasbare luiers: hoe zit dat nou?

Kortingscode HappyBear Diapers

Wil jij aan de slag met wasbare luiers? Van HappyBear Diapers mag ik jullie een kortingscode van 10% korting aanbieden. Ga naar HappyBearDiapers.com en voer bij het afrekenen de code VOLLEMAAN10 in en de korting wordt verrekend. De kortingscode is geldig gedurende de hele maand februari 2022.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HappyBear Diapers wasbare luiers.

(2) Comments

 1. Weer een geweldig stuk geschreven over wasbare luiers. Goede info en uitleg.

  1. Dankjewel 💝

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨