Journalen is een fijne ontspannende bezigheid die je inzichten in jezelf kan geven. Wanneer je dat in combi met de natuur kan doen is dat interessant. Alleen daarom is ‘Natuurjournalen’ al een review waard.
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
“Natuurjournalen is een ontspannende bezigheid die je dichter bij de natuur brengt”, dat is hoe de hardcover journal van de hand van Mirja Brandorff wordt omschreven. En ja, dat is precies wat het doet: het biedt je een natuurdagboek waarin en waarmee je focust op wat je tegenkomt in het bos, op het strand of welk stukje natuur je ook besluit te bezoeken.
Over het boek
Natuurjournalen is een hardcoverjournal met 208 pagina’s, uitgegeven door MUS. Het papier is geschikt voor gebruik met verschillende materialen: daarom prima te gebruiken met verschillende soorten verf of tekenspullen. Het papier kan tegen een stootje, daarom is het makkelijk om er droogbloemen in te bewaren of andere vondsten onderweg in kan meenemen, zonder dat dit effect heeft op eerder bewerkte pagina’s.
Niet elke pagina is blanco, want schrijfster Mirja deelt in de journal voorbeelden van haar eigen journal. Daarnaast zijn enkele pagina’s gevuld met opdrachten en instructies. Handig, want zo ga je nooit zonder inspiratie op pad.
Mirja is een van de weinige (bekende) natuurjournalers die Nederland herbergt. Ze groeide op in de natuur en met dit journal wil ze mensen kennis laten maken met natuur journalen. In de Verenigde Staten is natuur journalen al een stuk bekender.
Hoe gebruik je een natuurjournal?
Avonturen hoeven niet groot te zijn. Sommige passen zelfs op de pagina van een schetsboek. Dat is wat je met natuurjournalen doet: dichter bij de natuur komen. Tijdens je wandeling ga je op in wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Je focust op details die je wellicht anders over het hoofd had gezien.
Een nature journal of natuurdagboek is niets anders dan een notitieboek of schetsboek waarin je schrijft en tekent over jouw vondsten in de natuur. Net als bij een (bullet) journal is een nature journal persoonlijk: jij bepaalt hoe je hem wilt gebruiken en wat je er wel of niet mee doet. Kies je voor een wetenschappelijke benadering van de natuur? Verzamel je er natuur gedichten, tekeningen en beschrijvingen in? Of gebruik je het als droogboek voor je vondsten? Of een combi van al het bovenstaande? Het is aan jou.
Stap voor stap (met de natuur)
Het begint met kijken, luisteren en voelen. Je bent in de natuur (misschien wel gewoon je eigen achtertuin!). Sta even stil en kijk om je heen. Wat valt op? Roept het iets bij je op? Daarna stel je je vragen over de natuur. Welke vogel zit daar in de boom? Welke bloem is dat langs de weg? Daarna begint het vastleggen, op de manier die bij jou past. Bovendien, je hoeft je vondsten niet direct vast te leggen (misschien heb je je materiaal wel niet bij je). Je kan de natuurschatten meenemen (misschien wil je ze wel eerst drogen?) of vastleggen met de camera van je mobiele telefoon en het thuis afmaken/weer in het moment komen. Creatief zijn en goed kunnen tekenen is helemaal niet nodig…
Wat natuurjournalen je brengt
Ik had voor het lezen en gebruiken van ‘Natuur journalen’ nog niet eerder van deze vorm gehoord. Ik houd van natuur én van journalen dus toen ik begreep dat je beide kan combineren moest ik dit natuurlijk doen. Ik nestelde me op de bank met het boek, maar begreep al na de eerste pagina’s dat ik eigenlijk mijn jas aan moest trekken en de natuur in moest gaan.
Een nieuwe wereld opende zich. Letterlijk en figuurlijk. Natuur en mindfulness komen samen tijdens het natuurjournalen. De herfst was prachtig en kleurrijk. Ik focuste me op bladeren: van het kleurverloop van de bomen tot het kleurverloop in een enkel blad. De structuur van een blad, een dennenappel en van de bessen en zaden in de struiken en op de sponzige mosgrond.
Na de eerste ‘sessies’ in het bos was ik hooked. Ik ben me ook online gaan verdiepen en vond prachtige creaties van andere natuur journalers die hun journals deelden. Ik heb inmiddels een eigen journal – toegegeven niet die van Mirja, want ik wil graag mijn eigen creaties en stijl en herinneringen zien – bestempeld tot een journal waarmee ik de natuur in trek. Happy journaling!
- Titel: Natuurjournalen
- Auteur: Mirja Brandorff
- Prijs: €22,99
- Uitgever: MUS
- ISBN: 9789045326986
- Bekijk ook: Start je eigen Moon Journal (bullet journal uitleg en voorbeelden)
• Wendy Kloezeman • Wendy ziet overal verhalen • Als journalist, chief storytelling en content creator is het haar taak om deze te zien, onderzoeken en ze te delen met de wereld • Privé legt ze haar eigen verhaal vast in een bullet journal en dat heeft al tot vele inzichten in haar eigen handelen, gevoel en haar wereld geleid • Van nature is Wendy sceptisch aangelegd: de maan en haar fasen doen haar (nog) niet zoveel (behalve dat het een fantastisch mooi licht in onze natuur is), maar ze is geïntrigeerd in wat mensen boeit en doet daarom graag haar eigen onderzoek •