Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is een Mommy Burn-out? Signalen + oorzaken
0
Alles voor mama Mama & baby

Wat is een Mommy Burn-out? Signalen + oorzaken

Wat is een Mommy Burn-out? 5 signalen

Wat is een Mommy Burn-out, wat zijn de vijf voorkomende signalen dat je dit hebt en wat zijn de oorzaken van een Mommy Burn-out? Lees ‘t in dit artikel.

Wat is een Mommy Burn-out?

Een Mommy Burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting die kan optreden als gevolg van de eisen en uitdagingen van het ouderschap. Het wordt gekenmerkt door gevoelens van overweldiging en uitputting van de zorg voor één of meer kinderen. Als ouders een burn-out hebben door het ouderschap noem je dit een Parentale Burn-out, dus ook vaders kunnen hier last van hebben.

Lees ook: Je bevalling verwerken: schrijf het op en praat erover (ook met je baby)

Signalen van een Mommy Burn-out

Een Mommy Burn-out kan een ernstige impact hebben op het welzijn van een moeder. Dit heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. Veel voorkomende symptomen van ‘mama burn-out‘ zijn:

Gevoelens van overweldiging en uitputting

Een van de meest voorkomende tekenen van een Mommy Burn-out is dat je je overweldigd en uitgeput voelt door de eisen van het ouderschap. Dit kan inhouden dat je je fysiek en mentaal uitgeput voelt, maar ook dat je je emotioneel overweldigd voelt door de constante eisen van de zorg voor één of meer kinderen.

Geen plezier meer in je hobby’s

Een ander teken van een Mommy Burn-outi s het verlies van plezier in activiteiten die ooit plezierig voor je waren, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden of bezig zijn met hobby’s. Dit kan het gevolg zijn van een te leeg en overweldigd gevoel om deel te nemen aan zulke activiteiten.

Moeilijkheden met concentratie en je geheugen

Een Mommy Burn-out kan ook je cognitieve functie beïnvloeden, wat leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. Dit kan het uitdagend maken om taken uit te voeren en belangrijke informatie te onthouden. Vooral als je naast het moederschap ook nog werkt.

Stemmingswisselingen

Een Mommy burn-out kan stemmingswisselingen veroorzaken, zoals gevoelens van prikkelbaarheid, woede en frustratie. Deze stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn van een overweldigd en uitgeput gevoel, en ze kunnen ook de relaties met familie en vrienden beïnvloeden.

Fysieke klachten

Een Mommy burn-out kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van de fysieke en emotionele tol die slaapgebrek, overprikkeling en meer met je doen.

Oorzaken van een Mommy Burn-out

Een Mommy Burn-out kan om verschillende redenen voorkomen en kan moeders in elk stadium van het ouderschap treffen. Enkele veelvoorkomende oorzaken een Mommy Burn-out zijn:

Gebrek aan steun

Je niet gesteund en alleen voelen tijdens het ouderschap kan leiden tot een Mommy Burn-out. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor moeders die geen partner hebben of die geen sterk netwerk van familie en vrienden hebben waar ze terecht kunnen voor hulp en steun.

Te weinig zelfzorg

Geen prioriteit geven aan zelfzorg kan leiden tot een burn-out. Dit kan inhouden dat je niet genoeg slaapt (of kunt slapen), geen pauzes neemt en geen tijd neemt voor activiteiten die plezier en ontspanning brengen.

Te veel verantwoordelijkheid

Je overweldigd voelen door de eisen en verantwoordelijkheden van het ouderschap, vooral als je als moeder de primaire verzorger bent, kan leiden tot een burn-out. Dit kan vooral een uitdaging zijn als je ook nog werkt of andere verantwoordelijkheden hebt. Het huishouden komt er bijvoorbeeld ook vaak nog bij…

Perfectionisme

Het verlangen om een perfecte moeder te zijn of een perfect huis en gezin te hebben, kan bijdragen aan een burn-out. Je ziet overal ‘het perfecte plaatje’ of je hebt in je hoofd een beeld van ‘hoe het hoort’. Je kunt met een kindje nauwelijks sturen hoe je dag laat, dus een perfectionistische insteek is voer voor een Mommy Burn-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨