Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Cadeau duurzaam inpakken: handige tips
0
Duurzaamheid

Cadeau duurzaam inpakken: handige tips

Cadeau duurzaam inpakken: een aantal tips

Of het nu gaat om een cadeau voor een verjaardag of een kerstcadeau: je kunt je cadeaus duurzaam inpakken. Dat heeft een kleinere impact op de aarde, want je herbruikt voornamelijk items die je al in huis hebt. Er zijn veel manieren te bedenken om een cadeau feestelijk én duurzaam in te pakken. Die delen we dan ook graag met je ter inspiratie. Lees hier tips voor het duurzaam inpakken van een cadeau!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Duurzaam inpakken van cadeaus is een goede manier om afval te verminderen en het milieu te beschermen, vooral nu tijdens de feestdagen. Doe je mee? Het kan al heel laagdrempelig.

Gebruik cadeaupapier dat je al in huis hebt

Misschien een open deur, maar gebruik eerst wat je al in huis hebt. Er ligt altijd wel ergens een rol in de kast of op zolder. De makkelijkste ‘regel’ voor een meer low-impact levensstijl is om de dingen die je al hebt te gebruiken en eerst op te maken. Dus ga in huis op zoek naar een rol (oud) inpakpapier!

Spaar inpakpapier, lint en cadeautasjes

We kennen allemaal wel iemand die dit doet: voorzichtig cadeautjes uitpakken en extra goed uitkijken met het plakband. Als je de (nog goede) verpakking van cadeaus bewaart, krijg je een schat aan tweedehands cadeauverpakkingen om te gebruiken. Ook cadeautasjes, doosjes en lintjes zijn prima opnieuw in te zetten. Net als restjes stof; bewaar dit vooral, komt altijd van pas.

Gebruik herbruikbare cadeauverpakking

In plaats van ‘wegwerpverpakkingen’, zoals traditioneel inpakpapier, kun je iets gebruiken dat steeds opnieuw kan worden gebruikt, zoals stukjes stof of houten doosjes. Ook cadeautasjes zijn goed opnieuw te gebruiken. Je kunt ook je eigen cadeautasjes (de simpele brown paper bag) versieren met behulp van stiften, oude kranten en tijdschriften. Maak er een vision board van, vooral tof bij een verjaardagscadeau! Wat wens je iemand voor het nieuwe jaar? Maak het persoonlijk – mega leuk!

Ga voor gerecycled of milieuvriendelijk cadeaupapier

Als je dan toch kiest voor het kopen van cadeaupapier, zoek dan naar varianten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal of op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd (denk aan het FSC keurmerk). Deze opties zijn duurzamer dan regulier cadeaupapier.

Gebruik niet te veel inpakpapier

Gebruik niet meer inpakpapier dan nodig is om het cadeau te bedekken. Knip het inpakpapier op de juiste maat en gebruik dubbelzijdige fotoplakkers om het vast te zetten (te koop bij o.a. de Action, check de schappen met foto-artikelen). Scheelt je ook weer een heleboel plakband.

Gebruik versieringen uit de natuur

In plaats van plastic linten, tape en strikken kun je ook creatief zijn met versieringen uit de natuur. Denk hierbij aan dennenappels, takjes of verse kruiden. Ook gedroogde bladeren en bloemen doen het goed. Je kunt ook je eigen versieringen maken met materialen die je toch nog thuis hebt, zoals restjes stof, knopen of garen.

Ga voor duurzame cadeaus

Naast het bewust kiezen van het duurzaam inpakken van een cadeau, kun je ook overwegen om cadeaus te geven die duurzaam zijn. Denk aan cadeaus die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, cadeaus die lokaal worden gemaakt of cadeaus die met de hand zijn gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.