Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Blue Monday 2023: Tips voor een positieve dag
0
Nieuws

Blue Monday 2023: Tips voor een positieve dag

Blue Monday 2023: Tips voor een positieve dag

Maandag 16 januari 2023 is de ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Daarom heet deze dag Blue Monday. Die term is ooit gegeven aan de derde maandag van januari, omdat de meeste mensen op deze dag een dipje hebben. Lees hier wat je kunt doen aan het gevoel van Blue Monday 2023!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Het kan maar zo een dag worden waarop je het gevoel hebt dat niets van de grond lijkt te komen of dat alles mislukt. Dat komt niet alleen door de vibe van Blue Monday, maar ook vanwege de Maan in Schorpioen. Schorpioen is een waterteken. Wanneer de maan in een waterteken staat, krijg je te maken met emoties en onderstromen. En met de maan in Schorpioen heb je veel emotionele behoeften die serieus zijn en diep kunnen gaan. Schorpioen is een teken van ‘extremen’ en dat kan zorgen voor uitdaging op deze Blue Monday. En met Maan oppositie Uranus (oppositie is een aspect in astrologie waarbij planeten 180º tegenover elkaar staan) kan je je flink verdeelt voelen. Uranus is de planeet van transformatie, dus verwacht een achtbaan aan emoties deze dag. Besluiteloosheid speelt een rol.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Terug naar Blue Monday. Als eerste: waar komt Blue Monday eigenlijk vandaan? Een stukje Wikipedia. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht de term Blue Monday in 2005. Dit was op basis van een, naar eigen zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou weer te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is (sidenote: het is nooit te laat om -opnieuw- te beginnen!) en de vakanties nog ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog steeds donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

5 Tips voor positiviteit

Of Blue Monday nu voor jou geldt of niet, met onderstaande tips wordt je Blue Monday 2023 mogelijk al een stuk leuker. Je kunt deze tips altijd erbij pakken als je een dipje hebt. Lees maar mee!

Geheimen over geluk

Wil je gelijk of wil je geluk? Toen ik dit boek van docent Gelukskunde Mirjam Spitholt las, was ik meteen fan. Elk verhaal was raak en ik pak het boek er nog regelmatig bij om terug te komen in het hier en nu. Toen ik haar vroeg om hier een gastartikel over te schrijven voor VolleMaanKalender zei ze ja. Hoe tof! Het resultaat lees je via deze link, in dit item over geheimen van geluk!

Lachen maar

Lachen is gezond. Sterker nog: lachen zorgt voor een flinke boost van dopamine, endorfine en serotonine in je bloed. Een goede cocktail van gelukshormonen. En weet je? Je hersenen weten niet altijd even goed of je nu echt lacht of nep lacht. Dus lach – ook al is het nep – en je zult zien dat dit overgaat in een echte, oprechte lach. Inclusief een shot dopamine, endorfine en serotonine. Wat maakt jou aan het (glim)lachen? Zoek dat op! Het kan een tijdschrift zijn, je favo muziek, die flauwe moppenkalender of een hele fijne herinnering. Alles is mogelijk!

Tip: er zijn natuurlijk genoeg grappige Blue Monday 2023 inhakers te vinden.

Dankbaar zijn

Dankbaar zijn. Je wordt er écht gelukkiger van. Het zijn namelijk de kleine dingen in het leven die ’t ‘m doen:

 • De geur van versgewassen handdoeken.
 • Het gevoel van nieuw beddengoed.
 • Een warme douche in de ochtend.
 • Je eerste kopje thee of koffie.
 • De glimlach/kus/knuffel van je kind/partner/huisdier.
 • Dat je überhaupt je kleding aan hebt getrokken deze ochtend.

En zo is er nog veel meer te bedenken.

Als je in de ochtend – vlak na ’t opstaan – drie dingen bedenkt waar je dankbaar voor bent, dan is je mindset voor die dag al een stuk positiever. Je begint je dag heel anders dan als je je bedenkt wat er mogelijk (let op: mogelijk) niet goed zal gaan. Een dankbaarheidsdagboek bijhouden kan je hierbij helpen. Schrijf dagelijks op waar jij blij van wordt en je zult zien dat je meer en meer positiviteit kunt vinden in de dagdagelijkse dingen.

Laat ook vooral je telefoon nog even liggen, dan word je ook niet meteen beïnvloed door iets van buitenaf. En ehh, als je dagelijks dankbaarheid beoefent, leg je ook nog eens nieuwe ‘weggetjes’ aan in je hersenenTof hè? Het is hartstikke gezond!

Positieve affirmaties

Wist je dat het uitspreken van positieve affirmaties jou meteen het gevoel geeft dat het ook écht allemaal zo fijn is? Je hersenen weten niet wat waar is of wat niet waar is, maar ze erkennen wel het gevoel dat iets jou geeft. Daarnaast helpt het uitspreken van affirmaties (en daar ook in geloven!) mee in het manifesteren van je droomleven. Maar we focussen nu eerst op vandaag: Blue Monday 2023.

Manifesteren heeft allemaal te maken met de Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction). Want wat je uitspreekt en uitstraalt, trek je aan. Hoge energie trekt hoge energie aan. High vibes. Dus wat wil jij vandaag ontvangen? Focus op het positieve en op de mogelijkheden. Laat het negatieve en het ‘dit niet’ achterwege. Denk bij positieve affirmaties aan…

 • Vandaag heb ik een goede (werk)dag.
 • Ik vertrouw op mijzelf en de keuzes die ik maak.
 • Ik ben trots op mijzelf.

Je kunt jezelf ook een vraag stellen deze ochtend: ‘Hoe wordt het nog beter dan dit?’ Deze vraag komt uit de Access Consciousness. Bewust aanwezig zijn in het nu, geen oordeel hebben en ontvangen wat mogelijk is.

Bewegen maar!

Bewegen is goed voor je. Niet alleen voor je fysieke gesteldheid. Ook mentaal word je er beter van. Je voelt je lekkerder en zelfzekerder. En juist met die positieve energie ben je weer meer gemotiveerd om ook andere dingen positief te zien.

Bewegen reduceert stress, maakt je hoofd leeg, geeft je een beter humeur én een betere nachtrust. Ook maakt beweging het stofje ‘endorfine’ vrij in je hersenen, en dat helpt weer tegen pijn, negativiteit en droefheid. Kortom: beweging maakt je positief en opgewekt.

Je hoeft natuurlijk niet meteen naar de sportschool te sprinten. Een wandeling, vooral in de natuur, doet het erg goed. En dat brengt mij op een volgend punt!

Blue Monday? Green Monday!

Green Monday? Jep! Alles is Gezondheid en Institute for Positive Health (iPH) dopen deze dag om naar Green Monday. Het idee van Green Monday is om (met name) professionals en organisaties bewuster stil te laten staan bij wat ervoor nodig is om mentaal gezond te blijven (op de werkvloer) en hoe groen en natuur jou hierbij kan helpen.

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos, 2022). Grote kans dat jij hier ook één van bent. En de cijfers liegen er niet om. In 2021 was 18% van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond en bij ruim een derde van het werkgerelateerd verzuim is werkstress de belangrijkste oorzaak geweest. Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je als werknemer goed in je vel zit en niet uitvalt door psychische klachten.

Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is. Het hebben van een groene (werk)omgeving zorgt voor minder stress, geeft een lagere kans op psychische stoornissen en bevordert je concentratievermogen en werkgeheugen. Dit is – in combinatie met bewegen – een succesformule om de Blue Monday blues tegen te gaan.

Wat heb je als medewerker nodig om mentaal fit te blijven? En hoe kun je daarbij de kracht van de natuur inzetten? Alles is Gezondheid en iPH geven een aantal tips voor een geslaagde Green Monday, waarvan wij er graag twee met jullie delen:

 • Ga plandelen met je team. Wandelen + plastic rapen = plandelen. Dit is een Zweedse trend met -inmiddels- wereldwijd succes. Het is goed voor jezelf én je omgeving, want je combineert wandelen met het oprapen van zwerfafval.
 • Organiseer een Weeting (walk your meeting). Dit is een actieve overlegvorm (ideaal voor kleine groepjes) waarbij je wandelt en overlegt in de buitenlucht. Wandelen maakt je overleg productiever, creatiever en gezonder. Dat werkt inspirerend én het motiveert je!

Zo kom je Blue Monday 2023 wel door! En bedenk… er is morgen altijd weer een nieuwe dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨