Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Gids voor oude zielen
0
Shop

Review: Gids voor oude zielen

Review: Gids voor oude zielen

Vorige levens verklaren veel. In het boek ‘Gids voor oude zielen’ leer je meer over jezelf, over je ziel en over de reis die jouw ziel al heeft afgelegd. Lees hier onze review van Gids voor oude zielen!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Ontdek of je een oude ziel bent met ‘Gids voor oude zielen‘ van Ainslie MacLeod. Een oude ziel heeft al honderden levens achter de rug en is al duizenden jaren onderweg. Wie al deze opgedane kennis en ervaringen weet in te zetten in dit huidige leven, heeft de sleutel in handen tot meer geluk en vervulling. Ainslie MacLeod geeft je in dit boek unieke inzichten en oefeningen om je hierbij te helpen.

Na het lezen van dit boek:

 • is het kristalhelder waarom je ziel juist nu geïncarneerd is in de persoon die je nu bent, en welke lessen je te leren hebt;
 • weet je wat je hebt meegemaakt in vorige levens waardoor je nu last hebt van bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, onverklaarbare kwalen of irrationele angsten;
 • hoef je geen slachtoffer meer te zijn van wat je overkomt, omdat je nu weet waarom het gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.

Gids voor oude zielen‘ bestaat uit 272 pagina’s en drie delen. Het begin van de reis is het eerste deel. Daarna volgt een deel Hobbels op je pad en tot slot het deel Een leven zoals het is bedoeld. De drie delen volgen elkaar logischerwijs op.

Om te beginnen: wat is een oude ziel? Een oude ziel is iemand die al meerdere levens heeft gehad. Het kan zijn dat je deze niet herinnert. Dat is helemaal niet erg. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een talent, in rust die je meebrengt (in dit leven) of in een sterke voorkeur voor een bepaald iets.

Het begin van de reis

Je ziel maakt een reis met een overkoepelende missie: helemaal begrijpen wat het betekent om mens te zijn. Zo opent auteur Ainslie MacLeod het boek. In het eerste hoofdstuk legt ze uit wat de reis van je ziel al is geweest, duizenden jaren lang. Want toen je ziel ooit aan haar zielsreis begon, was je onderdeel van een groter universeel bewustzijn. Van het geheel. Je ziel heeft zich in die tijd aangesloten bij een groep gelijkgestemden: je spirituele familie. Deze personen spelen een belangrijke rol in je leven en je persoonlijke ontwikkeling.

Je ziel wil altijd blijven groeien. Blijven leren en ontwikkelen. Dat is waarom je meerdere levens hebt gehad, en nog vele levens hebt te gaan.

Je ziel maakt je tot wie je bent. Waar je ziel gaat, ga jij. Je ziel is verantwoordelijk voor je drijfveren, je verlangens, je angsten en je persoonlijkheid. Al je opvattingen, overtuigingen en gedragingen zijn gekleurd door de eeuwenlange ervaring van je ziel. Kortom: je ziel is de bron van je bewustzijn.

Ben jij een oude ziel?

Ainslie Macleod benoemt in haar boek kenmerken van een oude ziel. Ik som er een aantal voor je op.

 • Bovengemiddeld empatisch
 • Vredelievende natuur
 • Veel begrip voor een ander/andersdenkenden
 • Minder strikte opvattingen
 • Je kijkt ‘voorbij de buitenkant’ naar iemand; het innerlijk telt en iedereen is gelijkwaardig

Er zijn in totaal tien zielsniveaus, waarbij tien het hoogste niveau is dat je kunt bereiken. Je begint je eerste leven bij niveau één. Je kunt er meerdere levens over doen om bij een volgend niveau te komen. Elk zielsniveau heeft bepaalde kenmerken en lessen. Dit lees je uitgebreid in het boek terug. Ook vind je er een overzicht zodat je zelf kunt voelen/kiezen op welk zielsniveau jij momenteel bent.

Het boek beschrijft ook de tien zielstypen. Als je je zielstype weet en weet welke invloed dat heeft, zul je met meer voldoening en focus je leven leiden. Hoe meer zelfkennis, hoe krachtiger! Hieronder vind je een lijst met de tien zielstypen zoals in Gids voor oude zielen beschreven. In het boek zelf vind je uitgebreide uitleg per type, zodat je voor jezelf kunt voelen/kiezen welke bij jou past.

 1. Helpers (het helpende type)
 2. Zorgers (het zorgende type)
 3. Leraren (het educatieve type)
 4. Denkers (het beschouwende type)
 5. Creatievelingen (het creatieve type)
 6. Kunstenaars (het artistieke type)
 7. Jagers (het jagerstype)
 8. Leiders (het leidertype)
 9. Spirituelen (het spirituele type)
 10. Hervormers (het transformerende type)

Lees ook: Dit zijn de 10 oude ziel typen

Hobbels op je pad

Angsten, trauma’s, (beperkende) overtuigingen… Het kan heel goed zijn dat dit uit vorige levens komt. Heb je rijangst, terwijl er (in dit leven) niks is gebeurd? Dit heet ongegronde angst. Grote kans dat dit voortkomt uit een vorig leven. Je ziel is er in dat geval in de auto niet gerust op dat zelf autorijden goed zal gaan. Ook andere zaken die triggeren, denk aan spreken voor een groep of op hoogte staan, kunnen te maken hebben met de vorige levens van je ziel.

Dit zijn de ‘hobbels op je pad’, ofwel mogelijke blokkades. Als je wil, kun je jezelf helen. Je ziel helen. Je kunt alles doorleven, zodat je je ziel uiteindelijk geruststelt dat het in dit leven veilig is. Dat doe je door je vorige levens te (h)erkennen. Vervolgens kun je de herinneringen uit dit leven terugzetten op de plaats waar ze horen: in het verleden. Het boek somt tien angsten uit vorige levens op en geeft je vervolgens de oefening ‘Identificeer je angst’, zodat je meteen aan de slag kunt met jezelf.

Daarnaast volgen nog pagina’s vol met fysieke klachten die je in dit leven kunt hebben. Denk hierbij aan hoofdpijn of obstipatie. Ligt er iets in een vorig leven aan ten grondslag?

Van beperkende overtuigingen naar bekrachtigende statements. Met een tiental voorbeelden neemt schrijver Ainslie je mee in hoe je van beperkende overtuigingen een krachtig statement kunt maken. Zet die eerste stap en breek los van (misschien wel) eeuwenoude overtuigingen die diep in je zitten. Een mooie en fijne oefening, waar je direct mee aan de slag kunt.

Lees ook: Kenmerken van een oude ziel

Een leven zoals het is bedoeld

Dit laatste deel begint over liefde, verbindingen en connecties. Over soulmates en je spirituele familie. Alles is liefde en liefde is alles. Ik ben hier misschien wat oppervlakkig over, want ik vond dit deel goed te begrijpen en mooi om te lezen, maar lastig om bondig te omschrijven. Verder wordt er gesproken over trauma’s, seksualiteit, leven vanuit je kracht, karmische patronen en hoe je de valstrik van het ‘slachtofferschap’ kunt vermijden. Er zijn – ook hier – veel praktische oefeningen te vinden om aan de slag te gaan met al deze onderwerpen.

Review

Alles in Gids voor oude zielen is zeer uitgebreid beschreven. Het is een gids voor zowel beginners als gevorderden. Je hoeft niet spiritueel te zijn om de inhoud te kunnen snappen. Extra leuk: tussen de hoofdstukken door vind je zo nu en dan een praktische oefening. Zo word je meteen aan de slag gezet om jezelf te ontwikkelen. Bekijk hieronder een impressie van het boek!

 • Gids voor oude zielen voorkant
 • Gids voor oude zielen inhoudsopgave
 • Gids voor oude zielen inhoud
 • Gids voor oude zielen inhoud
 • Gids voor oude zielen achterkant
 • Leestips: spirituele boeken voor de zomer van 2022
 • Embodied Spiritualiteit en Gids voor oude zielen

Gids voor oude zielen is geschreven door Ainslie Macleod. Het boek is in mei 2022 in paperback en e-book uitgegeven door Uitgeverij Ankhhermes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨