Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Embodied Spiritualiteit
0
Shop

Review: Embodied Spiritualiteit

Review: Embodied Spiritualiteit

Embodied spiritualiteit: wat is het en hoe kun je dit voor jezelf toepassen? Leer je lichaam te ervaren als bron van kennis en spirituele groei in ‘Embodied spiritualiteit’ van Susan Aposhyan. Lees hier onze review!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Embodied Spiritualiteit weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen in dit boek helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Wat is Embodied Spiritualiteit?

Een van de basisprincipes van embodied spiritualiteit (belichaamde spiritualiteit) van Susan Aposhyan is dat we allemaal daar moeten beginnen waar we zijn, zoals we zijn, met wat er ook op dit moment in ons lichaam opkomt. Embodiment – belichaming – staat voor een groter bewustzijn van ons lichaam als bron van kennis en spirituele groei.

We benaderen ons lichaam namelijk maar al te vaak als een soort apparaat dat we instructies kunnen geven en dat we moeten repareren als het stuk is. We leven vooral vanuit ons hoofd en onderdrukken daarmee de beleving vanuit ons lichaam en vanuit ons hart. Want – zo stelt Susan – door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn.

Belichaamde spiritualiteit in vier stappen

 1. Open je hart
 2. Voel je lichaam
 3. Laat je raken door dat wat je in je hart en lichaam ontdekt
 4. Ontdek hoe je hart, je lichaam en de wereld elk moment opnieuw in elkaar overgaan

Het boek bestaat uit 217 pagina’s en vier delen, die corresponderen met de vier stappen van belichaming zoals ze hierboven benoemd zijn:

 • Het hart van de mensheid
 • Lichaam vol leven
 • Verdiepen en tot bloei komen
 • Het pad van openen en verbinden

In het eerste deel van het boek, ‘Het hart van de mensheid’, ontdek je over de magie van het menselijke hart. Theorie én praktische oefeningen, zodat je je hart kunt verkennen. Dit deel gaat over het openen van je hart. Het tweede deel gaat over het voelen. Het voelen van je lichaam, van hoe je zelf in je lijf zit. In het derde deel wordt het voelen van je lichaam in nog meer detail beschreven. Inclusief informatie over de inwendige anatomie. Ook hier zit weer een prettige oefening bij om zelf aan de slag te gaan. Het vierde (en laatste) deel gaat over verbinden.

Het klinkt misschien nog wat vaag, maar het gaat allemaal om het volgende. Stel je ziet ergens als een berg tegenop. Daar kun je hoofdpijn van krijgen, of een knoop in je maag. Of juist stress uit zich bij jou in chronische schouderklachten of lage hoofdpijn. Je lichaam wil je iets vertellen, maar je geest is daar nog niet. Met de tools uit dit boek breng je lichaam en geest dichter bij elkaar, om samen in het hier en nu te zijn. Je leert luisteren naar je lijf, maar ook je lijf bewust voelen. Mindfulness voor je lichaam.

Bekijk hieronder een impressie van het boek.

 • Review: Embodied Spiritualiteit (voorkant)
 • Review: Embodied Spiritualiteit (inhoud)
 • Review: Embodied Spiritualiteit (inhoud)
 • Review: Embodied Spiritualiteit (inhoud)
 • Review: Embodied Spiritualiteit (inhoud)
 • Review: Embodied Spiritualiteit (achterkant)
 • Leestips: spirituele boeken voor de zomer van 2022

Review

Ik vond het soms wat pittig om door het boek heen te komen, daarom krijgt Embodied Spiritualiteit een 3,5* van mij. De materie is op zich niet heel ingewikkeld, maar de woordkeuze soms wel. Daarnaast gaat het boek best diep in op anatomie. Een pluspunt, maar soms wat lastiger om goed te begrijpen. Gelukkig is dit boek (net zoals veel spirituele boeken, vind ik) een fijn handboek om in je kast te hebben. Een boek dat je in één keer uitleest, maar ook een boek dat je in delen leest. Wanneer je het nodig vindt, of even een oefening wil doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Shop ✨