Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken
0
Shop

Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken

Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken

Het voelt als een geschenk voor jezelf, of voor een dierbare: de nieuwe luxe limited edition-uitgave van de klassieker van Eckhart Tolle: ‘Een Nieuwe Aarde – de uitdaging van deze tijd’. Het boek verschijnt deze maand bij uitgeverij AnkhHermes. “Wat een symbolische tijd voor deze prachtige heruitgave,” denk ik, terwijl ik door het boek blader.

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Eerst even over de uitvoering van deze bestseller, die oorspronkelijk uit 2005 komt en de afgelopen jaren miljoenen harten wist te raken. De uitgeverij heeft uitgepakt met deze bijzondere editie. Een kloek boek, in een gebonden editie, met leeslint, een diepe kneep en pagina’s met ‘goud’ op snee. Alsof je regelrecht in een geschrift duikt dat zijn eeuwenoude wijsheden met jou gaat delen.

En misschien is dat ook wel zo, want de theorieën die de Duitse auteur Eckhart Tolle de afgelopen 25 jaar in zijn boeken met ons gedeeld heeft, borduren voort op eeuwenoude spirituele inzichten, die vandaag nog steeds actueel zijn. Dat vond ook Oprah Winfrey, die Tolles ‘De Kracht van het Nu’ en ook ‘Een Nieuwe Aarde’ uitgebreid besprak in haar talkshows en podcasts. Inmiddels is het boek in 44 talen vertaald. Dat zegt natuurlijk veel.

Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken

Vervolg op De Kracht van het Nu

Je kunt ‘Een Nieuwe Aarde’ zien als een vervolg op ‘De Kracht van het Nu’, maar de boeken zijn zeker ook los van elkaar te lezen. In ‘Een Nieuwe Aarde’ neemt Tolle je als lezer mee op weg naar een nieuwe manier van in het leven staan. Hij omschrijft dat zowel als een persoonlijk als een gezamenlijk doel:

“Je innerlijke doel is te ontwaken.
Zo eenvoudig is het.
Dat doel heb je gemeen met alle andere mensen op deze planeet;
Want dit is het doel van de mensheid.”

Positief en hoopvol

Wat ik zelf zo mooi vind aan ‘Een Nieuwe Aarde’ is dat het positief en hoopvol is. Onze wereld is continu in beweging en zeker de laatste jaren volgen veranderingen elkaar razendsnel op. Maar door welke bril kijk je naar die wereld? Zie je vooral, gevoed door het nieuws, de negatieve kant? Wat mensen elkaar aandoen, met geweld en oorlog, vanuit hun ‘onbewustheid’ zoals Tolle het omschrijft? Of heb je ook oog voor de vele positieve dingen die gebeuren? Die trouwens meestal niet het nieuws halen. Dat de mensheid, al is het met horten en stoten, ook vooruitgang boekt? Dat veel mensen het goede willen doen, voor de aarde en voor de mensen om hen heen? Tolle noemt dat ‘een verzachting van het ego’, die op ene plek beter te merken is dan op de andere, maar hij is er wel. Dat is hoopvol.

Korte passages voor elke dag

In tien ‘verzamelhoofdstukken’ neemt Eckhart Tolle je stapsgewijs mee naar wat hij als die ‘Nieuwe Aarde’ beschouwt. Ik noem ze bewust ‘verzamelhoofdstukken’ want deze hoofdstukken zijn elk weer opgedeeld in korte passages. Daarin staat steeds één gedachte centraal. Dat zorgt ervoor dat het boek makkelijk op te pakken en weg te leggen is. Bijvoorbeeld door er elke avond voor het slapen gaan een stukje in te lezen, of juist elke ochtend, om je dag met een mooie intentie te beginnen. De taal is eenvoudig, verre van zweverig, juist heel ‘down to earth’.

Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken

Welke inzichten reikt Eckhart Tolle aan?

Een schatkist aan wijsheden, zou ik zeggen. Te veel om in deze boekbespreking bij stil te staan, maar natuurlijk heb ik er een paar pareltjes uitgelicht, die smaken naar meer:

1) Verander je objectbewustzijn in ruimtebewustzijn

Het leven van de meeste mensen is volgepropt met dingen: materiële dingen, dingen om te doen, dingen om over na te denken. Het hoofd zit vol met het rumoer van gedachten en de ene opwelling volgt op de andere. Dat is volgens Tolle de dimensie van het objectbewustzijn. Een reden waarom het leven van veel mensen zo weinig balans kent. Objectbewustzijn kan worden gecompenseerd door iets anders. Ruimtebewustzijn: als je je niet alleen bewust bent van dingen, maar een diepere onderstroom van rust ervaart. Namelijk dat je je bewust bent van je bewustzijn, dus vanuit een alerte innerlijke stilte op de achtergrond, terwijl al het andere op de voorgrond plaatsvindt. Het maakt je minder afhankelijk van materialisme, van gelijk krijgen. Wanneer je geschokt bent door gedrag of gebeurtenissen, kun je denken ‘Ook dit gaat voorbij’ en alles in een groter perspectief zien.

2) Let op de pauzes

De hele dag door hoor en zie je dingen. Het is een constante stroom van indrukken. En zodra je iets ziet of hoort is er die ene seconde van alerte aandacht waarin je iets waarneemt, vlak voordat je verstand het benoemt of interpreteert. Hoe bewuster je die pauzes ziet, hoe langer je ze probeert te maken, hoe beter je in staat bent om zonder oordeel te zijn over wat je hoort of ziet. En hoe makkelijker het is om je te verbinden met de natuur of de mensen om je heen. De wereld voelt fris, nieuw en energiek aan.

3) Aanvaarding zorgt voor innerlijke vrede

We komen misschien wel dagelijks situaties tegen die ons geen plezier geven. Het huis dat gepoetst moet worden, een lastige ontmoeting of mensen die een stukje van je aandacht of tijd vragen, terwijl je zelf een ander plan had. Dat kan allemaal als een uitdaging voelen. Volgens Tolle kun je daarin je mindset veranderen. Bij wat je niet met plezier doet, kun je in elk geval aanvaarden dat je het moet doen. Dat het is zoals het is. Een handeling uitvoeren in de toestand van aanvaarding, betekent dat je vredig bent, terwijl je hem verricht. Oppervlakkig bekeken lijkt aanvaarding iets passiefs, maar in werkelijkheid is het actief en creatief omdat het iets nieuws in de wereld brengt. Maar let op: als je niets met vreugde kunt doen, waarin je ook geen aanvaarding vindt, stop dan. Anders neem je geen verantwoordelijkheid voor het enige waarvoor je verantwoordelijkheid kunt nemen: je bewustzijn. Zo’n inzicht kan helpen om keuzes te maken in je leven.

Het boek geeft rust en overzicht

De kracht van Tolles boeken zit ‘m voor mij in het gevoel van rust en overzicht dat ze je als lezer bieden. Alleen het lezen van zijn theorieën, tips en handreikingen geeft al een vredig gevoel. Dat maakt ook ‘Een Nieuwe Aarde’ als een boek dat past bij deze tijd van het jaar. In de donkere dagen, in afwachting van het licht van de zonnewende, op weg naar licht, verlichting en een nieuw begin. Als we ons ego kunnen loslaten, transformeren we naar een nieuwe samenleving, waar geluk centraal staat.

Met het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ kun je ook zelf een nieuw begin maken

Een Nieuwe Aarde Limited Edition

Recensie door Anne Hurenkamp. Anne is Beatlesblogger en boekenliefhebber. Vanuit Anne Hurenkamp Media schrijft ze portretten en andere artikelen. Ook verleent ze als researcher, schrijver en spreker haar bijdrage aan podcasts op het gebied van muziek, zoals de De Laatste Dagen Van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Aromatherapie ✨