Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Chakra’s – Made easy
0
Shop

Review: Chakra’s – Made easy

Chakra's - Made easy

Chakra’s zijn die ‘gekleurde bolletjes’ in ons energetisch lichaam. Dat is wat je er waarschijnlijk over weet. Maar dan? Hoe werken chakra’s? En nog belangrijker: hoe kun je ze voor jou laten werken? De wereld van chakra’s kan ingewikkeld zijn. Chakra’s – Made easy van chakra-expert Anodea Judith is dé toegankelijke introductie tot de chakra’s. Lees hier onze review!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

In de inleiding van het boek beschrijft Anodea Judith haar persoonlijke ervaring. Hoe kwam ze op het pad van chakra’s? Daarnaast lees je ook over de geschiedenis van de chakra’s. Waar komen chakra’s vandaan? Het idee achter de chakra’s komt uit India. De exacte oorsprong blijkt lastig aan te wijzen, maar de auteur doet een prima poging.

Uiteraard gaat dit deel van het boek ook in op wat een chakra eigenlijk is.

Chakra’s zijn punten in ons (energetisch) lichaam waar energie in- en uitstroomt. Is een chakra niet in balans, dan kun je daar last van hebben. Daarom is het zaak om je chakra’s te leren kennen, zodat je weet hoe ze in jouw voordeel kunnen werken. Chakra’s in balans hebben een positief effect op je gezondheid en algehele welzijn.

Onder chakra’s verstaat het boek Chakra’s – Made easy de zeven energiecentra die het meest bekend zijn:

 • Kruinchakra (ook wel Crown Chakra of Sahasrara genoemd)
 • Derde oog-chakra (ook wel Third Eye of Ajna genoemd)
 • Keelchakra (ook wel Throat Chakra of Vishuddha genoemd)
 • Hartchakra (ook wel Heart Chakra of Anahata genoemd)
 • Zonnevlechtchakra (ook wel Solar Plexus of Manipura genoemd)
 • Sacraalchakra (ook wel Sacral chakra of Svadhishthana genoemd)
 • Wortelchakra (ook wel Root chakra of Muladhara genoemd)

Oefening: handchakra’s openen

Een chakra wordt als subtiel centrum van energie besproken. Je kunt het niet fysiek in iemand vinden of zien. De nuance ‘subtiel’ is hierbij erg belangrijk: et is een subtiele en dus vaak moeilijke energie om te voelen. Hoe kun je voelen of een chakra geactiveerd is? Denk aan vlinders in je buik of een kikker in je keel. Met deze eenvoudige oefening kun je de subtiele energie in je handen voelen (want ook in je handpalmen bevinden zich kleine chakra’s).

 1. Strek je armen naar voren en houd ze recht, met je ene handpalm naar boven en de andere naar de grond gericht.
 2. Knijp je handen 2 keer achter elkaar snel open en dicht. Zorg ervoor dat je ze echt helemaal open en dicht doet.
 3. Wanneer je handen moe worden, beweeg je on ze een stukje naar buiten (iets breder dan je schouders) en breng je palmen vervolgens langzaam naar elkaar toe.
 4. Als je handen ongeveer 15 centimeter van elkaar verwijderd zijn, houd je ze stil en probeer je een subtiel energieveld tussen je handen te voelen. Het zou een beetje moeten voelen als het veld tussen twee zwakke magneten, en misschien tintelen je handen zelfs een beetje.

Hoe heb jij deze oefening ervaren? Leuk hé, je chakra’s ontdekken?

Review: Chakra's - Made easy

Chakra’s en de elementen

De zeven bekende chakra’s corresponderen met de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Anodea Judith hier zelf een draai aan gegeven, op basis van de informatie uit oude geschriften. Zo heeft ze ether vervangen door geluid en licht en bewustzijn toegevoegd. Op basis van deze indeling heeft ze het boek ook opgebouwd. Elk element, zoals zij op rij heeft gezet, staat voor een hoofdstuk. Dus:

 1. Wortelchakra = Aarde. Je Wortelchakra staat in contact met materie en het fysieke. Dit chakra staat voor je fundament.
 2. Sacraalchakra = Water. Je Sacraalchakra bevindt zich rond je heiligbeen. Water staat voor energie en emoties. Niet zo gek dus dat je Sacraalchakra gekoppeld is aan het element water. Het mag stromen.
 3. Zonnevlechtchakra = Vuur. Je Zonnevlechtchakra staat voor warmte en energie, daadkracht en wilskracht. Vandaar dat element vuur hierbij hoort.
 4. Hartchakra = Lucht. Element Lucht staat voor adem. Het komt ons lichaam binnen via de longen, om vervolgens via het hart rondgepompt te worden. Dit is de energie van liefde, zachtheid en expansie.
 5. Keelchakra = Geluid. Geluid komt uit je keel. Je Keelchakra gaat over muziek, woorden en communicatie. Een logische koppeling, die verder geen uitleg behoeft.
 6. Derde Oog-chakra = Licht. Licht stelt je in staat om alles in de wereld te kunnen zien. Daarom is Licht verbonden aan je Derde Oog-chakra. Hiermee krijg je zelfs de kracht om het ongeziene te zien.
 7. Kruinchakra = Bewustzijn. Bewustzijn stelt je in staat om alles bewust te ervaren, met al je zintuigen. Om te zien en te horen, om lief te hebben en om daden te stellen, om te voelen en te leven.

Het hele boek draait dus om die zeven hoofdstukken, waarbij elk chakra zeer uitgebreid wordt beschreven.

Review

Chakra’s – Made easy is een praktisch handboek dat je in je kast wil hebben. Het bevat 256 pagina’s aan kennis en oefeningen. Er zijn zelfs 27 oefeningen die je kunt doen: van ‘Wortels naar beneden, kruin omhoog’ tot ‘Je overtuigingen onderzoeken’. En ik zal eerlijk zijn. Ik had voor een ‘Made Easy’ boek minder verwacht. Een kleiner boekje met summiere info, maar niets is minder waar, Het is gewoon een uitgebreid handboek dat je in je kast wil hebben staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.