Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)? Een uitgebreide uitleg
0
Alles voor kinderen

Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)? Een uitgebreide uitleg

Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)? Een uitgebreide uitleg

Toy Rotation is een principe van Montessori. Je biedt met speelgoed rotatie je kindje om de zoveel tijd een selectie (eigen) speelgoed aan en wisselt hiermee af. Dit heeft vele voordelen voor je kindje. Je leest alles wat je moet weten over toy rotation in dit artikel!

Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.

Toy Rotation (ook wel speelgoed rotatie) is een systeem voor het organiseren en beheren van het speelgoed van je kindje. Het houdt in dat je je kindje niet al het speelgoed tegelijk aanbiedt, maar dat jij als ouder hierin roteert (en dus afwisselt). Zo geef je bijvoorbeeld de ene week tien items en de andere week tien items. Dit voorkomt dat je kind keuzestress krijgt, dat het een rommeltje wordt in je woonkamer of dat het verveelt raakt. Hoe vaak je wisselt en hoeveel speelgoed je per keer aanbiedt, is aan jou.

Het roteren van speelgoed is een handig hulpmiddel om je kindje te leren over verantwoordelijkheid en organisatie. Ze leren hun speelgoed op te bergen als ze ermee klaar zijn en ze leren ook te wachten tot de volgende set speelgoed wordt binnengebracht. Dit is wel afhankelijk van leeftijd, trouwens.

Voor je kindje kan het bij speelgoed rotatie lijken alsof het nieuw speelgoed is, waardoor ze er meer mee zullen spelen. Ook voorkom je hiermee een overload aan speelgoed en keuzes (lees: overprikkeling van je kindje).

Heb je een kindje dat zich gauw ‘verveelt’, dan lijkt speelgoed rotatie misschien niets voor jou. En dat begrijp ik. Maar is het echt verveling of probeer je je kindje juist te stimuleren en bezig te houden dat ‘t zelf niet meer kan kiezen waar ‘t mee wil spelen? Soms werkt veel speelgoed aanbieden juist averechts en ziet je kindje door de bomen ‘t bos niet meer. Ook hier komt Toy Rotation goed van pas! Je kunt er altijd mee experimenteren.

Een ander pluspunt is dat speelgoed rotatie ervoor zorgt dat je minder snel nieuw speelgoed aanschaft.

Je kunt Toy Rotation ook doen met mede-mama’s, waarbij je onderling periodiek speelgoed uitwisselt. Een andere manier van verduurzamen is de aanschaf van pre-loved items, bijvoorbeeld via Vinted.

Hoe doe je speelgoed rotatie?

Er zijn verschillende manieren om Toy Rotation (speelgoed rotatie) te doen. Eén methode is om het speelgoed van je kind in te delen in categorieën of sets, zoals puzzels, poppen, actiefiguren en bouwstenen. Je kunt dan een set speelgoed kiezen om op elk moment ‘in rotatie’ te zijn, terwijl de rest uit het zicht wordt opgeborgen. Dat uit het zicht is trouwens erg belangrijk, want je herkent vast wel dat je kindje er anders actief om zal vragen. Het ziet immers z’n speelgoed… Wanneer je kindje zich gaat vervelen (en dat merk je als ouder snel genoeg) dan kun je weer roteren voor een andere set of categorie.

De voordelen van Toy Rotation

Hierbij 10 concrete voordelen van speelgoed rotatie:

  1. Speelgoed rotatie zorgt ervoor dat speelgoed niet overweldigend wordt. Het helpt voorkomen dat speelgoed zich ophoopt en je huis overneemt (we’ve all been there, toch?)
  2. Het roteren van speelgoed moedigt creativiteit en probleemoplossend vermogen aan. Wanneer kinderen gedwongen worden nieuwe manieren te bedenken om met het beschikbare speelgoed te spelen, zullen ze eerder hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden gebruiken.
  3. Toy Rotation houdt kinderen geïnteresseerd en betrokken. Door speelgoed zo nu en dan te wisselen, kun je je kind helpen geïnteresseerd te blijven in het spel en voorkom je verveling.
  4. Het helpt kinderen nieuwe vaardigheden te leren. Een verscheidenheid aan verschillende soorten speelgoed en activiteiten kan kinderen helpen nieuwe vaardigheden te leren en hun interesses en nieuwsgierigheid te prikkelen.
  5. Ruimtebesparend, dat speelgoed rotatie. Het roteren van speelgoed is vooral handig voor als je niet zoveel ruimte in je woonkamer hebt, omdat je zo een grotere verzameling speelgoed kunt bewaren zonder dat je er leefruimte voor in hoeft te leveren. Tip: werk met stapelbare opbergbakken.
  6. Het wisselen van speelgoed leert je kind over organisatie. Het roteren van speelgoed kan een handig hulpmiddel zijn om je kind te leren over verantwoordelijkheid en organisatie, omdat ze leren hun speelgoed op een gegeven moment weg te bergen.
  7. Speelgoed rotatie prikkelt de fantasie. Door het beschikbare speelgoed af te wisselen, moedig je je kindje aan om z’n fantasie te gebruiken en nieuwe verhalen en scenario’s te bedenken om met het eigen (eerder bespeelde) speelgoed te spelen.
  8. Ontwikkelt de fijne motoriek (en andere skills). Sommige soorten speelgoed, zoals puzzels of bouwstenen, helpen je kindje bij het ontwikkelen van fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Het roteren van dit soort speelgoed kan gunstig zijn voor de (snelle) ontwikkeling van kinderen.
  9. Het afwisselen van speelgoed bespaart geld. Door het wisselen van speelgoed kun je flink geld besparen, omdat je minder vaak nieuw speelgoed hoeft te kopen. Onderling wisselen met andere ouders kan natuurlijk ook.
  10. Toy Rotation vermindert stress bij je kind. Het roteren van speelgoed kan stress helpen verminderen voor zowel je kind als jezelf. Omdat je al het speelgoed georganiseerd houdt en voorkomt dat rommel zich ophoopt, geeft dit minder keuzestress en het is gemakkelijker op te ruimen.

Tips voor speelgoed rotatie

  • Probeer zo rond de 8 tot 10 stuks speelgoed aan te bieden, per speelgoed rotatie.
  • Berg alles op in bakken en zet er zonodig per bak op wat er qua categorie of set in zit.
  • Zorg voor een breed scala aan speelgoed: speelgoed om te tellen, puzzelen, muziek mee te maken, stapelen, et cetera.
  • Wissel het speelgoed zo rond de 7 – 10 dagen af.
  • Heb je een puzzel of iets anders met losse items? Haal het dan uit elkaar en bied de losse items in een mandje of bakje aan. Zo daag je je kindje net wat meer uit om het bij elkaar te zoeken.
  • Berg het speelgoed waar níet mee gespeeld wordt uit het zicht op: zo voorkom je dat je kindje het ziet en er alsnog mee wil spelen. Dit staat meteen een stuk rustiger in de (speel/woon/slaap)kamer.

Er zijn natuurlijk geen vaste regels: doe wat het beste werkt voor je kindje en jou! Ook is ieder kind natuurlijk anders. En is er een favoriet item dat écht niet opgeborgen mag worden, bied het dan gewoon aan. Jullie bepalen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨