Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)?
0
Alles voor kinderen

Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)?

Wat is Toy Rotation (speelgoed rotatie)?

Toy Rotation is een principe van Montessori. Je biedt met speelgoed rotatie je kindje om de zoveel tijd een selectie (eigen) speelgoed aan en wisselt hiermee af. Dit heeft vele voordelen, waar je in dit artikel over leest.

Toy Rotation (ook wel speelgoed rotatie) houdt in dat je je kindje niet al het speelgoed tegelijk aanbiedt, maar hierin roteert (en dus afwisselt). Zo geef je bijvoorbeeld de ene week tien items en de andere week tien items. Hoe vaak je wisselt en hoeveel speelgoed je per keer aanbiedt, is aan jou.

De voordelen van Toy Rotation

Voor je kindje kan het bij speelgoed rotatie lijken alsof het nieuw speelgoed is, waardoor ze er meer mee zullen spelen. Ook voorkom je hiermee een overload aan speelgoed en keuzes (lees: overprikkeling van je kindje).

Heb je een kindje dat zich gauw ‘verveelt’, dan lijkt speelgoed rotatie misschien niets voor jou. En dat begrijp ik. Maar is het echt verveling of probeer je je kindje juist te stimuleren en bezig te houden dat ‘t zelf niet meer kan kiezen waar ‘t mee wil spelen? Soms werkt veel speelgoed aanbieden juist averechts en ziet je kindje door de bomen ‘t bos niet meer. Ook hier komt Toy Rotation goed van pas! Je kunt er altijd mee experimenteren.

Een ander pluspunt is dat speelgoed rotatie ervoor zorgt dat je minder snel nieuw speelgoed aanschaft.

Je kunt Toy Rotation ook doen met mede-mama’s, waarbij je onderling periodiek speelgoed uitwisselt. Een andere manier van verduurzamen is de aanschaf van pre-loved items, bijvoorbeeld via Vinted.

Tips voor speelgoed rotatie

  • Probeer zo rond de 8 tot 10 stuks speelgoed aan te bieden, per speelgoed rotatie.
  • Zorg voor een breed scala aan speelgoed: speelgoed om te tellen, puzzelen, muziek mee te maken, stapelen, etc.
  • Wissel het speelgoed zo rond de 7 – 10 dagen af.
  • Heb je een puzzel of iets anders met losse items? Haal het dan uit elkaar en bied de losse items in een mandje of bakje aan. Zo daag je je kindje net wat meer uit om het bij elkaar te zoeken.
  • Berg het speelgoed waar níet mee gespeeld wordt uit het zicht op: zo voorkom je dat je kindje het ziet en er alsnog mee wil spelen. Dit staat meteen een stuk rustiger in de (speel/woon/slaap)kamer.

Er zijn natuurlijk geen vaste regels: doe wat het beste werkt voor je kindje en jou! Ook is ieder kind natuurlijk anders. En is er een favoriet item dat écht niet opgeborgen mag worden, bied het dan gewoon aan. Jullie bepalen!

Shop de nieuwste spirituele items

Volg VolleMaanKalender.nl via social media

Je kunt VolleMaanKalender volgen via Instagram en Facebook! Hier worden meer updates en tips gedeeld, bijvoorbeeld over de energie van de maanfases tussen de volle maan en de nieuwe maan.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande button.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Shop ✨