Jaarfeesten zijn een belangrijk onderdeel binnen de Vrije School. In dit artikel vind je een jaarkalender, lees je over de jaarfeesten door het jaar heen en ontdek je andere handige tips.
Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.
Wat zijn jaarfeesten?
De Vrije School viert de seizoenen en dat doen ze met jaarfeesten, bijvoorbeeld door middel van zang, dans, muziek, eten en creativiteit. Kinderen leren zo over de natuur, leven met de seizoenen en samenwerken.
Jaarfeesten kalender
Je vindt hier de verschillende jaarfeesten op rij van januari tot en met december. Hierbij heb ik de data gebruikt die bij ons op school worden aangehouden. Houd altijd goed de jaarkalender van je eigen school in de gaten. Het varieert per Vrije School hoe en wanneer de jaarfeesten gevierd worden.
Het leuke aan de Vrije School is dat de jaarfeesten vaak uitgebreid en met hulp van ouders gevierd worden. Met dit overzicht kun je tijdig al voorbereidingen treffen. Zo schrik je niet als je nog even een setje witte kleding voor je kind moet halen voor bijvoorbeeld de meiviering ;-).
- Driekoningen (6 januari)
- Maria Lichtmis (2 februari)
- Carnaval (zeven weken voor Pasen)
- Palmpasen (een week voor Pasen)
- Pasen (eerste zondag na de eerste volle maan in de lente)
- Pinksteren (vijftig dagen na Pasen)
- Sint Jan (24 juni)
- Michaëlsfeest (29 september)
- Sint Maarten (11 november)
- Advent (vanaf de vierde zondag voor Kerstmis)
- Sint Nicolaas (5 december)
- Sint Lucia (13 december)
- Kerstmis (24, 25 en 26 december)
Jaarfeesten bijhouden in agenda, kalender of planner
Er zijn op internet heel veel prachtige kalenders en agenda’s te vinden waardoor het makkelijker wordt om de jaarfeesten bij te houden. De ‘Leven met de seizoenen’ jaarplanner van Uitgeverij Christofoor is toch echt wel een aanrader. Deze wordt per schooljaar uitgegeven en richt zich zo op gezinnen met kinderen op de Vrije School. Daarnaast is er ook aandacht voor andere inspirerende dagen, zoals Internationale Vrouwendag (8 maart).
Zelf met je kinderen een jaarkalender maken
Een andere manier om samen met je kinderen het jaar te vieren is om zelf een jaarkalender te maken. In prachtige kleuren kan je zo aanduiden welk seizoen het is en met de seizoenen feesten. Zo’n jaarkalender staat ook nog eens hartstikke mooi op je seizoenstafel. Je doet dit bijvoorbeeld met de producten van Grapat en Grimms. Hier deel ik binnenkort meer over in een volgend artikel!
Je kinderen leren al snel seizoenen en dagen herkennen, al was mijn jongste dochter erg verontwaardigd dat er dit winterseizoen nog geen mooie witte sneeuwdeken het land heeft bedekt…
Boeken over jaarkalenders
Om alle vieringen en seizoenen leuk mee te kunnen vieren kan ik het boek ‘Leven met het jaar’ van Christiane Kutik aanraden. In dit boek vind je verhalen, liedjes, spelletjes, recepten en knutsels passend bij de verschillende seizoenen en vieringen. Ook ‘Het hele jaarfeesten’ van Lisa Wade en Daan Rot is een geweldig boek om in je collectie te hebben.
Ik hoop dat je met deze tips het komende jaar goed voorbereid het nieuwe jaar kan starten!
• Sam van der Venne • When it’s dark enough you can see the stars • Moeder van sterrendochter Nova* ‘09, dochter Fawn ‘10 en dochter Zelda ‘16 • Studeert richting development • Kinderen op een Natuurlijk Leren en Antroposofische school • Liefhebber van zelfontplooiing, natuur en reizen •