Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Hoogsensitief? Volgens dit boek mag je daar heel blij mee zijn!
0
HSP Shop

Hoogsensitief? Volgens dit boek mag je daar heel blij mee zijn!

Hoogsensitief? Volgens dit boek mag je daar heel blij mee zijn!


Wat is het eigenlijk mooi, dat er steeds meer bekend wordt over wat het betekent om hoogsensitief (hsp) te zijn. Niet alleen als het gaat om de kwetsbaarheden van hsp’ers, maar vooral waar het hun talenten betreft. Na al het wetenschappelijk onderzoek waarover grondlegger Elaine Aron publiceerde én de vele boeken die daarna over hoogsensitiviteit verschenen, komen Jenn Granneman en Andre Sólo met hun eigen boek over het thema. Het verscheen dit jaar bij Kosmos Uitgevers.

Een nieuwe start maken? Je kunt élke dag beginnen. Haal jouw dagelijkse motivatie, bemoediging, coaching en inspiratie in huis met de NLP scheurkalender: 365 dagen persoonlijke groei. Tijdelijke actie: alléén via deze verborgen link €6,00 vriendenkorting & gratis verzending!

Introvert, extravert, hoogsensitief

Jenn en Andre zijn verbonden aan ’s werelds grootste websites voor mensen die zich thuisvoelen in de wereld van hooggevoeligen en introverten: Sensitive Refuge en Introvert, Dear. Maar er is meer, want ze gaan ook als partners door het leven. Beiden werden ze geboren in de Amerikaanse Midwest en beiden ontwikkelden ze zich als hoogsensitief kind. Andre als introvert, Jenn als extravert. Dat hun paden elkaar ergens kruisten, bleek een zegen. Het leverde een partnerschap op. Niet alleen in romantisch opzicht, maar ook in hun onderzoek en schrijverschap rond het onderwerp dat hen zo bindt: hoogsensitiviteit.

Positieve benadering

Voor hun nieuwe boek kozen Jenn en Andre ervoor om het gedachtengoed rond hsp op een positieve manier te benaderen. Want welke talenten bezitten hsp’ers, waar ligt hun kracht en wat kunnen ze voor anderen en de wereld betekenen? Een heleboel, zo blijkt uit de negen hoofdstukken waarin ze de lezer stapsgewijs meenemen in hun kijk op hsp. Dat gebeurt heel concreet en ‘hands on’, waardoor je als lezer meer te weten komt over de manier waarop je je hooggevoeligheid in je voordeel kunt gebruiken, als het gaat om je contacten met familieleden, vrienden en collega’s.

Hoogsensitief

Dieper niveau

De positieve benadering van hsp spreekt me aan. Het boek rekent dan ook af met stigma’s rond het thema. Hsp’ers zijn niet per definitie mensen die ‘alleen maar’ vaak op hun tenen getrapt zijn, snel huilen of weglopen voor ruzie, lawaai of gewelddadige beelden. Door de intense werking van hun zintuigen zijn ze juist in staat om op een dieper niveau te leven en in contact te staan met de wereld om zich heen. Maar wel op een manier waarbij ze oprecht en waarachtig in het leven kunnen staan. Door een luisterend oor voor anderen te zijn, door hun emoties te kanaliseren in scheppende kunst: schrijven, schilderen, componeren. Niet voor niets halen de auteurs in hun boek de bijzondere talenten van de Amerikaanse singer-songwriter Bruce Springsteen aan. Een artiest die al decennia op een bijzondere manier een enorm luisterpubliek aan zich weet te binden, doordat hij precies de juiste snaar raakt met zijn verhalen. Dat voelen mensen.

Tips voor ouders van hsp-kinderen

Wat het boek lezenswaardig maakt, is de prettige, verhalende schrijfstijl, gecombineerd met praktische tips en voorbeelden rond ‘leven met hsp’. Juist de positieve benadering van het fenomeen geeft mensen (die zich als hsp identificeren) zelfvertrouwen en handvatten om krachtig in het leven te staan.

Maar er is meer, want het boek legt anderen in hun omgeving duidelijk uit hoe hsp’ers hun plek in de wereld ervaren. Het zorgt voor begrip. Daarom is het boek ook een uitkomst voor ouders met hsp-kinderen. Want hoe begeleid je hen zo goed mogelijk, bij hun eerste stappen in een wereld die draait om snelheid, lawaai en uiterlijk vertoon? De schrijvers komen met zeer concrete tips, zoals ‘blijf in de buurt als je kind voor het eerst iets nieuws doet, bijvoorbeeld bij een sportclub,’ of ‘praat zonder oordelen met hen over hun angsten’. Ook nuttig: ‘stel een tijdlimiet aan overprikkelende activiteiten (zoals verjaardagsfeestjes)’ en ‘geef je kind wat controle over situaties die in eerste instantie spannend lijken’.

Hoogsensitief op het werk

Maar er is meer, want ook werksituaties komen aan bod: hoe kun je als hsp’er zo goed mogelijk floreren bij het werk dat je doet. In samenhang met collega’s, maar ook als het gaat om de inhoud van je werk? Rust en een gevoel van ‘betekenisvol zijn’ blijken daarin sleutelwoorden.

Herkenning en handreikingen

Het is de herkenning, het zijn de praktische handreikingen én de verwijzingen naar het meest recente onderzoek naar hoogsensitiviteit die dit nieuwe boek van Jenn Granneman en Andre Sólo tot een hele waardevolle leeservaring maken. ‘Hoogsensitief’ biedt een frisse blik, een praktische handreiking en de laatste wetenschappelijke inzichten rond een onderwerp dat gelukkig steeds meer positieve belangstelling krijgt.

Hoogsensitief boek

  • Titel: Hoogsensitief
  • E-book: via Bol.com
  • Auteur: Jenn Granneman en Andre Sólo
  • Prijs: €22,50
  • Uitgever: Kosmos Uitgevers
  • ISBN: 9789021590646

Recensie door Anne Hurenkamp. Anne is Beatlesblogger en boekenliefhebber. Vanuit Anne Hurenkamp Media schrijft ze portretten en andere artikelen. Ook verleent ze als researcher, schrijver en spreker haar bijdrage aan podcasts op het gebied van muziek, zoals de De Laatste Dagen Van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨