Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Column: Affirmaties, waarom ze wel of niet werken
0
Interviews, verhalen & columns

Column: Affirmaties, waarom ze wel of niet werken

Affirmaties, waarom ze wel of niet werken - Column VolleMaanKalender.nl

Gastredacteur Godaya schrijft in haar derde column over affirmaties en waarom deze wel of niet werken. Ook deelt ze tips om affirmaties uit te voeren.

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

In veel cursussen die je op weg helpen wordt de techniek van affirmatie gebruikt. Een affirmatie is een korte krachtige positief geformuleerde zin. Als je dit herhalend tegen jezelf zegt en erin gaat geloven, wordt er gezegd dat het werkt. Er wordt ook gezegd dat de Law of Attraction hierop werkt. Namelijk dat je aantrekt wat je overtuiging zegt. Het mystieke pad bewandelend, vraag ik mij ervaringsgewijs het volgende af…

Is dit zo en waarom werkt dit wel of niet?

Computerbrein?

Ten eerste gaat het mystieke pad niet uit van een computerbrein dat je programmeert. Het mystieke pad gaat om de omarming van het leven en onstoffelijke lagen voorbij de gedachtewereld. Ook gaat mystiek ervan uit dat je sterk wordt door verschillende ervaringen. Dit hoor je niet over te slaan door je computerbrein te programmeren. Met andere woorden: het is de bedoeling dat je soms ook gewoon dwars door de ervaring heen gaat en niet iets overslaat, omdat het toevallig even niet zo uitkomt.

Sommige ervaringen en essentiële zaken komen dus (vanuit mystiek oogpunt) op je pad, mysterieus en onverwachts. Je zegt dan niet, mijn affirmatie werkt niet. Wel kun je een affirmatie dan gebruiken om jezelf met zelfvertrouwen te voeden. Ook kun je je wel bewust worden als je soms negatief denkt en dat dit niet altijd nodig is.

Vergelijking met mantra’s

In de yoga wordt Sanskrit gebruikt. Dit is een oude taal. En soms worden hier korte zinnen mee gevormd. Deze zinnen worden soms herhalend gezongen om iets positiefs of helend te bekrachtigen. Mantra’s. Het idee is dan: door eindeloze herhaling en het op hoge vibratie zeggen van zo’n zin, komt het echt je ziel binnen en wordt de energievibratie vrij positief. Dit kan zegenend werken op situaties en op mensen.

Soms kan je naar sommige van die eentonige liederen wel urenlang of dagenlang luisteren, zonder dat het ooit verveelt. Je zou dan kunnen zeggen dat klank, toon, stilte, meditatieve staat en energievibratie van de chanter helemaal met elkaar kloppen. Het resoneert dan met iets hogers (in ons) en het werkt op ons door net zoals een klankschaal.

Zo ook zou ik naar het werken met affirmaties willen kijken.

Als een affirmatie (net zoals een mantra) echt binnenkomt, voel je een soort warmte door je heen stromen, die vertrouw-wekkend is en je positieve energie geeft. Je hart gaat dan open.

Dan zou je kunnen zeggen dat een affirmatie werkt. De affirmatie geeft een gevoel van geluk. Je bent niet bezig met een doel.

Affirmaties zijn authentiek als ze plaatsnemen in jezelf en deel gaan uitmaken van jezelf. Dit heeft tijd, meditatieve oefening en overtuiging nodig. Maar ook stilte en mystieke ruimte. De functie van een affirmatie verandert dan: je bekrachtigt iets in je gevoel in plaats van een mentale ombuiging en invloed willen uitoefenen op de buitenwereld met een resultaat.

‘Ik’ en ik ben

Vaak resoneert het affirmeren op ons ego-zelf. ‘Ik ben mooi’ is dan een overtuiging op iets drukken, wat je eigenlijk diep van binnen niet gelooft, maar jezelf wel aan wilt praten. Dit is minder echt.

In de weg van de mysticus ga je voor de ‘ik Ben’. Je tunet meer in op je ziel, die veel neutraler in het leven staat. Die heeft eigenlijk niet steeds de overtuiging nodig van de gedachte, dat die mooi is.

Wel kan een affirmatie bekrachtigend of voedend werken, als die ego-loos wordt uitgesproken. Affirmaties horen in die zin niet vleiend voor het ego te zijn.

Hoe kom je daar? Hiervoor heb ik een aantal tips geformuleerd.

  • Bedenk affirmaties niet vanuit het hoofd. Bedenk ze niet vanuit wat je wilt, maar ga ze bescheiden verkennen vanuit een zuiver hart. Wie Ben jij? Als een affirmatie meer gaat kloppen, maak je ze steeds sterker. (Je maakt jezelf dan niet groter en niet kleiner dan je bent).
  • Als je een ervaring meemaakt die tegengesteld is aan je affirmatie, betekent niet dat je affirmatie wel of niet werkt, maar dat je ook gewoon ervaringsgericht moet leven. Formuleer dan een affirmatie die je helpt met de situatie te dealen, zoals ‘ik kan dit’.
  • Houdt zinnen simpel en kort. Totdat je voelt: dit klopt voor mij. (Jip en Janneke).
  • Voel als je ze zegt, of je ook resonantie voelt met je hart, of bijvoorbeeld een soort warmte voelt in je lichaam die bekrachtigt. Dan ga je er meer in geloven.
  • Heb er tijd of geduld mee. Je hebt enige tijd nodig om te wennen aan een affirmatie. Om deze vervolgens te internaliseren. En om deze dan te bekrachtigen. Een week een affirmatie doen is als een snel dieet volgen.
  • Durf langzaam te praten, praat niet snel voorbij jezelf, het is geen fitness. (Iedere dag fluctueert het wel).
  • Durf stiltes in te bouwen, indien je een affirmatie meerdere malen zegt. Eigenlijk kun je eerst beter je innerlijke stem horen en dan geef je er uiterlijk geluid aan. (Niet andersom).
  • Als je heel snel allerlei affirmaties achter elkaar zegt, maar eigenlijk de stilte overslaat om het effect in je te voelen, ben je te weinig ontvankelijk voor het effect.
  • Leeg eerst je ziel, door eerst op te schrijven of te zeggen wat je voelt. Dan ruim je op. En daarna spreek je je affirmaties uit, om iets of iets te bekrachtigen. Het krijgt zo meer levensruimte.

Veel succes,

Namasté

Godaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨