Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Beter slapen? Tips bij slapeloosheid
0
Health & happiness

Beter slapen? Tips bij slapeloosheid

Beter slapen? Tips bij slapeloosheid

Slapen is zó belangrijk. Slaap je niet goed, dan merk je dat direct bij jezelf. En misschien merkt je omgeving het ook wel, want mogelijk ben je niet te genieten óf niet zo gefocust als je normaal zou zijn. In dit artikel vind je tips bij slapeloosheid. Op naar betere nachten en beter slapen!

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Wat is insomnia (aka slapeloosheid)?

Insomnia is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door moeite met inslapen, doorslapen of een goede nachtrust krijgen. Heb jij last van insomnia? Als je slapeloosheid ervaart kun je éé of meer van de volgende symptomen ervaren:

 • Moeite om ‘s nachts in slaap te vallen, zelfs als je moe bent
 • Regelmatig wakker worden gedurende de nacht
 • Te vroeg wakker worden in de ochtend
 • Je moe of suf voelen als ze wakker worden
 • Moeite om overdag wakker te blijven
 • Moeite met concentreren of beslissingen nemen

10 Tips die jou kunnen helpen om slapeloosheid te overwinnen

 1. Volg een consistent slaapschema. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Oók in het weekend. Dit kan helpen bij het reguleren van de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam.
 2. Creëer een ontspannende bedtijdroutine: Overweeg om te lezen, mediteren of een warm bad te nemen voordat je naar bed gaat. Dit helpt je om te ontspannen en je voor te bereiden op de nacht.
 3. Maak van je slaapkamer een comfortabele slaapomgeving. Houd je slaapkamer koel, donker en stil en investeer in een comfortabel matras, deken en kussen.
 4. Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapen gaan. Een (deels) open deur, maar zowel cafeïne als alcohol kunnen je slaap verstoren. Probeer ze enkele uren voor het slapen gaan te vermijden.
 5. Beweeg regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Zorg er wel voor dat u krachtige lichaamsbeweging vlak voor het slapen gaan vermijdt.
 6. Vermijd dutjes. Overdag een dutje doen kan het moeilijker maken om ‘s nachts in slaap te vallen. Als je je overdag moe voelt, probeer er dan doorheen te komen of maak een korte wandeling in plaats van een dutje te doen.
 7. Eet een gezond dieet. Een uitgebalanceerd dieet kan helpen bij het reguleren van je slaap-waakcyclus en het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan en probeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals bananen, op te nemen. Hier zitten natuurlijke stofjes in die melatonine aanmaken, iets dat jou ‘s nachts kan helpen om in slaap te komen.
 8. Stress verminderen. Stress en angst kunnen je ‘s nachts flink wakker houden. Dit is geen quick win, helaas, maar het kan goed zijn om bij langdurige slapeloosheid na te gaan wat jou stress geeft en dit dan aan te pakken.
 9. Vermijd schermen voor het slapengaan. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald, kan de natuurlijke slaap-waakcyclus van je lichaam (en geest) verstoren, dus het is het beste om schermen minstens een uur voordat je naar bed gaat te vermijden.
 10. Probeer ontspanningstechnieken. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen, spierontspanning of geleide meditaties om je geest en lichaam te helpen kalmeren.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.