Wat is een retrograde? - VolleMaanKalender.nl

Planeten maken een vaste baan, hebben een vaste ‘route’. Wanneer een planeet retrograde is, betekent dit dat het lijkt alsof hij achteruit beweegt in zijn baan vanuit ons perspectief op aarde. Dit is wat een retrograde is:

Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal!

Alle planeten in het zonnestelsel bewegen rond de zon en de aarde, maar vanuit ons perspectief lijkt het alsof de aarde niet beweegt. We zijn – volgens onze belevingswereld – immers het middelpunt en in dat opzicht bewegen de planeten rondom de aarde. Dat is slechts een optische illusie en dat is hoe ‘t kan dat er een planeet ‘retrograde’ gaat. Bij het passeren van elkaar (de planeten onderling of wanneer een planeet de aarde passeert) lijkt het alsof de planeet achteruit in z’n baan beweegt. Dat is dus slechts ons perspectief vanaf aarde.

De invloed van een retrograde

Tijdens een retrograde periode kun je ‘flashbacks’ krijgen of het gevoel hebben dat je iets eerder hebt meegemaakt. Personen of situaties uit het verleden kunnen opnieuw voorbij komen. De situatie is afhankelijk van welke planeet retrograde is en welke energie die retrograde met zich meebrengt. Ook het teken (sterrenbeeld) waarin de planeet retrograde is, is van belang.

Mercurius retrograde

Mercurius retrograde is de meest bekende planeet in retrograde. Dat komt omdat Mercurius zo’n drie periodes per jaar retrograde gaat én daarbij het meeste invloed op ons uitoefent. De communicatieplaneet heeft een korte omlooptijd: slechts 88 dagen. Mercurius gaat daarom dus zo’n driemaal per jaar retrograde en deze periodes duren zo’n 19 tot 24 dagen.

Andere retrogrades, zoals die van ‘gewonde heler’ Chiron of van actieplaneet Mars, komen minder vaak voor.

Alle retrograde planeten van 2022 op rij

Bekijk hier de retrograde kalender 2022 en zie welke planeet wanneer retrograde is.

Het laatste retrograde nieuws