Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is hekserij nu écht?
1
Hekserij

Wat is hekserij nu écht?

Wat is hekserij?

Hekserij is voor iedereen anders. In dit artikel neemt gastredacteur Joyce je mee in de wereld van hekserij en wat het in haar ogen nu écht is!

Vóór je verder leest: onderstaande is mijn visie, niet een vaststaande waarheid. Voor ik inga op hekserij licht ik mijn visie op spiritualiteit toe. Ieder heeft zijn of haar eigen (spirituele) pad. Een pad wat zich kan ontwikkelen, van richting kan veranderen, met uitstapjes naar links of rechts – en dan weer terug – of juist vooruit. Het maakt niet uit. Probeer, leer en geniet van jouw pad. Je merkt vanzelf wat bij je past. Het belangrijkste vind ik dat jij als individu aan het roer staat. Doe altijd wat voor jou goed voelt, niet wat je moet van een ander.

Wat is hekserij volgens mij?

De invalshoek die ik kies is het Animisme. In het kort betekent dat: erkennen dat alles energie heeft, niet alleen mensen, maar ook; dieren, stenen, planten, et cetera. Alles wat je ziet en niet ziet is energie. Daar geloof ik in omdat het ook door Alchemie onderbouwd is. Wist je bijvoorbeeld dat je letterlijk de energie verandert als je een kamer binnen loopt? Dat laat precies de magie van energie zien, zowel die van jou als alles om je heen.

Hekserij is een van de magische methodes die je kan inzetten om te communiceren met een of meerdere van deze energieën. Bijvoorbeeld door middel van divinatie. Of energie inzetten om veranderingen die je wenst tot stand te brengen. Bijvoorbeeld door de energie waar je mee werkt om hulp te vragen, ten behoeve van reiniging of bescherming. Wat je kan bereiken door contact te leggen met de natuur, je omgeving en de energieën die zich daar bevinden.

Verder betekent hekserij voor mij: leven met de jaargetijden, de equinoxen, werken met de maanstanden en de elementen, dicht bij de natuur staan en vooral ook dicht bij jezelf. 

Wat is hekserij wel en niet?

Als je denkt aan hekserij, denk je waarschijnlijk aan vervolgingen en vervloekingen. Een stereotyperend beeld van een oude vrouw die nagels, ratten en slangen in een cauldron gooit is nu niet bepaald representatief. Met uitzonderingen daargelaten. Hekserij is ook geen religie – en je hoeft niet in een coven te zitten om een heks te zijn. Het zijn allemaal verschillende paden, waar je bewust voor kan kiezen of niet. Het gaat om jouw eigen pad en keuzes maken. 

Hekserij is geen quick fix. Het is niet uit een impuls iemand vervloeken. Het is beseffen hoever de consequenties van je acties gaan, ook voor jezelf, ook met de beste intenties. Het is bewustwording, door onder andere kennis verzamelen, te ervaren en te oefenen. In balans komen met jezelf, spiritueel groeien, je verbonden voelen met de omgeving en zijn energieën. Er een band mee leggen, deze onderhouden en ze incidenteel om hulp vragen.

Hekserij is vaak hard werk. Al wordt het vaak anders gepresenteerd. Helaas. Het is dus niet een money jar kopen en wachten tot het geld naar je toestroomt. Al zouden we dat vaak graag wel willen – en dat snap ik hoor. Het is ook geen love potion kopen om iemand verliefd op je te laten worden. Waarschijnlijk is daar een reden voor. Misschien word je beschermd.

Misschien heb je nog iets te leren. Hekserij ondersteunt en verzacht eerder bij jouw lering trekken uit een dergelijke situatie, waardoor je groeit en sterker in je schoenen staat.

En hoewel het hard werken is, zit hekserij ook in de kleine dingen. In de dingen die je keer op keer herhaalt en waar je jouw volle overtuiging en intenties in legt. Zoals een kaars branden met de intentie om iemand sterkte te wensen. Zoals je hand op een boom leggen en in te tappen op de wijsheid en verhalen die hij je vertelt. Dit zijn de kleine dingen, waar de ‘training’ aan vooraf gaat. Het is vinden wie we zijn, waar we voor inzetten wat voor handen is – en wat nu misschien nog niet duidelijk is, maar het vanzelf wordt. 

Zo zijn er nog tal van andere situaties. Wat écht veranderd moet worden… Tja, daar kan magie meestal voor ingezet worden. Maar dit doe je dan in volle wetenschap van de consequenties, niet uit een impuls, zonder te overvragen – en niet door iemand zijn vrije wil te ontnemen. Een groot deel van hekserij is dan ook ethiek.

Wat kan je met magie?

Heel erg veel. Denk aan: je ondersteunen bij uitdagingen. Communiceren met energie en antwoorden vinden, ook wel divinatie genoemd. Meer in balans komen. De kracht in jezelf vinden en benutten, maar meer nog… anderen helpen. Jezelf en jouw omgeving beschermen. Het kan zijn respect tonen aan je voorouders, de natuur en meer genieten van de kleine dingen. Misschien nog wel het mooiste: meer (spiritueel) groeien als persoon.

Wanneer werkt hekserij voor jou?

Als het bij je past. Hekserij draait om jouw eigen pad vinden. Werk je niet met magie op een manier die écht bij jou past – en waar jij in gelooft? Dan kan je nooit jouw intenties 100% afstemmen op de verandering die je wilt realiseren. Hetzelfde geldt voor uit balans zijn of met niet volledig ontwikkelde zintuigen hekserij beoefenen. Je onderbewuste is altijd van invloed op jouw magie. Het draait dus om afstemming, focus en balans. 

Denk jij dat hekserij bij jou past?

Verken je pad op jouw manier. Dat mag bij mij, maar dat hoeft niet. Kies altijd waar jij je prettig bij voelt. Ik heet je in ieder geval van harte in een van onze hekserij workshops. Wil je liever eerst wat meer achtergrondinformatie? Kijk dan gerust verder op de Moonchildren traditionele hekserij Facebookgroep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Shop ✨