Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Jezelf spiritueel ontwikkelen: wat je moet weten
8
Spiritualiteit

Jezelf spiritueel ontwikkelen: wat je moet weten

Jezelf spiritueel ontwikkelen: wat je moet weten

Hoe kan je jezelf spiritueel ontwikkelen? Waar begin je überhaupt? Jezelf spiritueel ontwikkelen doe je in drie duidelijk afgebakende stappen. Lees ze hier!

​​Wil je jezelf spiritueel ontwikkelen, dan is het handig om eerst wat informatie te hebben. Gek genoeg met name over onszelf.

Zo zijn we standaard geprogrammeerd om te denken in problemen. Dit helpt ons te overleven. Veel beslissingen om deze ‘problemen op te lossen’, maken we op onze ‘voorgeprogrammeerde’ automatische piloot. Onze (waarde)oordelen en aangeleerd gedrag zijn daarin leidend. Ze helpen minder na te hoeven denken.

In deze drukke samenleving zijn we ook gewend om ‘snel’ het juiste antwoord te krijgen. Een oplossing! Zo ook met jezelf spiritueel ontwikkelen, maar… waar baseren we op dat we de juiste oplossing kiezen? Hebben we erover nagedacht? In welke mate is het de juiste oplossing? En in welke mate voor ‘jou’ specifiek? 

‘Jezelf spiritueel ontwikkelen staat gelijk aan een persoonlijke ontwikkeling’

Wat je hieronder leest over jezelf spiritueel ontwikkelen is mijn visie. Ik zal nooit claimen dat dit de juiste of enige weg is, integendeel zelfs. Jezelf spiritueel ontwikkelen staat gelijk aan een persoonlijke ontwikkeling. Ik kan je slechts richting en handvatten geven. Het gaat namelijk om onderzoeken, proberen en kiezen wat bij JOU past! Het gaat heel erg om jezelf vinden en accepteren. Het loslaten van wat anderen vinden en of zij jou accepteren.

Kiezen voor jezelf dus! Dat vinden de meeste mensen best moeilijk. Logisch. Hieronder leg ik uit hoe dat komt én wat je er aan kan doen. Zo kan je vandaag nog beginnen met jezelf spiritueel te ontwikkelen!

Hoe kan je jezelf spiritueel ontwikkelen in drie stappen?

Deze drie stappen van jezelf spiritueel ontwikkelen kan je direct toepassen. Daarnaast lees je hier over zintuiglijke ontwikkeling en contact leggen met energieën. Hekserij laat ik hier even buiten beschouwing, want het is slechts een van de spirituele paden die je kan bewandelen. Ik ga hieronder in op de basis van spiritualiteit.

Om met de deur in huis te vallen… Jezelf spiritueel ontwikkelen? Dat is niet altijd even makkelijk…

1) Jezelf spiritueel ontwikkelen betekent je externe referentiekader kennen

Je moet weten wie JIJ bent, maar waar begin je? Bij de waarden en gedragingen die je hebt aangeleerd! Besef dat je gevormd bent door je omgeving. Dat begint al vanaf je geboorte. Je ouders, familie, leraren, docenten, vrienden en collega’s vormen je. Daar is op zich niks mis mee, maar je aangeleerde waarden of gedragingen? Die waren vroeger al: helpend, een coping mechanisme of niet helpend. Maar hoe zit dat vandaag? Wat voor impact heeft het (gehad) op jezelf spiritueel ontwikkelen?

“Wat is mij aangeleerd?” en “Voor wie doe ik dit?” dat zijn de vragen waar je een antwoord op wilt. Heb je het antwoord? Dan kan je kiezen. Blijf je het gedrag vertonen? Blijf je handelen naar deze waarde(n)? Of niet? Om antwoord te krijgen moet je héél eerlijk naar jezelf zijn. Waarschuwing: Dit kan soms pijnlijk zijn.

Vragen die je je kan stellen zijn:

 • Doe ik dit omdat het van mij verwacht wordt of omdat ik het écht wil?
 • Laat ik dingen omdat ik anders raar aangekeken wordt?
 • Waar schaam ik mij voor?
 • Waarom geef ik een ander altijd gelijk?
 • Waarom durf ik geen nee te zeggen?
 • Welke waarden heb ik overgenomen van …?
 • Waarom word ik boos als iemand …?
 • Waarom stel ik vragen ter bevestiging?
 • Waarom vind ik een onzinnige opmerking of situatie vervelend?
 • Waarom laat ik toe dat iemand over mijn grenzen gaat?

Sta bewust stil bij je waarden en gedragingen. Meditatie kan hierbij helpen. Je kan ook in alle eerlijkheid situaties analyseren. Deze zet je dan op papier. Het helpt je om jouw patronen en waarden te herkennen. Je externe referentiekader laat zien in welke mate je leeft naar de waarden van anderen.

2) Jezelf spiritueel ontwikkelen is je interne referentiekader herkennen

Zorg dat je weet wat JIJ belangrijk vindt! Je hebt na stap 1 een goed beeld van jouw gedragingen en waarden. Kun je nu het onderscheid maken tussen: wat ‘zij’ belangrijk vinden en wat ‘jij’ belangrijk vindt? Hoe groot is het gat hiertussen? Je zal opmerken dat een groot deel afkomstig is van je externe referentiekader. Dat is niet erg. Het is juist prima. Ben je je bewust van de verschillen? Dan kan je gericht sturen op het leven dat jij wenst.

Jezelf spiritueel ontwikkelen betekent soms dat je moeilijke keuzes moet maken. Moeilijke dingen moet doen. Zoals bijvoorbeeld: je meer uitspreken. Het doel van jezelf spiritueel ontwikkelen? Het gat dichten tussen: leven naar wat jij belangrijk vindt en hoe jouw situatie nu is. Bijvoorbeeld omdat je nog doet wat van je gewenst wordt.

Zo kan het zijn dat:

 • Je inziet dat mensen je gebruiken of gebruikt hebben.
 • Je relaties eindigt met: vrienden, familie en / of je partner.
 • Je jezelf uitspreekt en hier vervelende reacties op krijgt.
 • Je stopt met (excessief) sporten omdat je validatie zoekt bij anderen.
 • Je dingen niet meer weglacht, maar ze serieus bespreekt.
 • Je eindelijk van baan verandert, terwijl je omgeving opmerkt dat je minder gaat verdienen.
 • Je duidelijker je grenzen gaat aangeven.

Zo zijn er nog veel meer acties en situaties. Als je naar dit lijstje kijkt denk je waarschijnlijk zoiets als: “Pffff…” En je bent niet de enige. De meesten hebben hier geen zin in. Jezelf spiritueel ontwikkelen is niet iets wat vanzelf gaat. Het is elke dag kiezen voor jezelf. Het is niet altijd populaire keuzes maken. Zeker in het begin kan dit lastig zijn.

Je krijgt weerstand van jezelf. We zijn namelijk routine beestjes. En dat staat haaks op verandering. Je krijgt weerstand van je omgeving, want jij gedraagt je ‘ineens’ anders. Zij zijn dit niet gewend. Besef dat dit helpend voor je situatie is. Het maakt duidelijk wie je accepteert en steunt. Het maakt ook duidelijk welke relaties je kan heroverwegen. Geef je omgeving uiteraard wel even de tijd om te wennen.

3) Jezelf spiritueel ontwikkelen: je intuïtieve referentiekader vormen

Je spiritueel ontwikkelen van huidige ‘jij’ naar de nieuwe ‘jij’, is intensief, maar brengt je veel! Je omgeving die écht telt, went uiteindelijk wel aan de nieuwe jij. Dit kan kan echter weken of maanden duren. Dan wordt de ‘nieuwe jij’ de ‘gewone jij’ voor hen. Bereik je dit? Klasse! Je bouwt aan het leven dat je wilt en werkt er voor.

Blijf alert op terugvallen. Het is makkelijk om terug te gaan naar het oude, maar maak je lang genoeg bewust de juiste en/of moeilijke keuzes, dan wordt dit steeds makkelijker. Voor de beeldvorming… Hersenen hebben 12 weken nodig om een nieuw patroon te vormen. Tenminste, zolang je dit aan één stuk volhoudt. Na deze periode vorm je je nieuwe ‘automatische piloot’. Eentje op basis van je nieuwe waarden en gedrag. Dit noemen we het intuïtieve referentiekader.

Wil je starten bij de basis? En graag spirituele / heks coaching? Dan ben je altijd van harte welkom. Je leest in dit artikel meer over het belang van zintuigontwikkeling voor spiritualiteit.

Shop de nieuwste spirituele items

Volg VolleMaanKalender.nl via social media

Je kunt VolleMaanKalender volgen via Instagram en Facebook! Hier worden meer updates en tips gedeeld, bijvoorbeeld over de energie van de maanfases tussen de volle maan en de nieuwe maan.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande button.

(2) Comments

 1. Jezelf spiritueel ontwikkelen, is hier een boek van? Of over. Ik had hier graag meer over gelezen…

  1. Hi Arlette, er is een boek dat ik onlangs heb gelezen en waar ik zelf héél enthousiast over ben. Het omvat namelijk echt alles rondom spiritualiteit. Van numerologie tot (basis)astrologie, werken met energie, etc. Je vindt hier wat meer info (en wat ik er persoonlijk van vind) -> https://www.vollemaankalender.nl/review-compleet-handboek-voor-de-lichtwerker/
   Liefs Nadi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Shop ✨