Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
De adventskalender: een traditie uitgelegd
0
Lifestyle

De adventskalender: een traditie uitgelegd

De adventskalender: een traditie uitgelegd

De adventskalender is een traditie die voor velen onlosmakelijk verbonden is met de voorbereiding op Kerstmis. Maar wat houdt deze traditie precies in? In dit artikel lees je over de oorsprong, de betekenis en de gebruiken rondom de adventskalender!

Je voelt dat het tijd is om aan de slag te gaan met jouw helingsproces, maar hoe? Laat je ondersteunen door het Healing Membership van de Higher Spirit Academy! Het Healing Membership voorziet je van 100+ energetische sessies, meditaties, trainingen, tools en tips om jezelf te transformeren. Oh, en een boekentip van de redactie: Dingen die je hoop geven - Veerkracht vinden in uitdagende tijden.

Wat is een Adventskalender?

De adventskalender is meer dan een eenvoudige aftelkalender. Het is een symbolische manier om de dagen van de Advent, de periode voorafgaand aan Kerstmis, af te tellen. De kalender bestaat uit 24 ‘deurtjes’, elk corresponderend met een dag van 1 december tot en met 24 december. Achter elk deurtje vind je vaak een kleinigheidje: een chocolaatje, een kleine afbeelding of een cadeautje.

Het gebruik van de adventskalender is niet alleen een leuk ‘kinderspel’. Het heeft ook een diepere betekenis. Het dagelijks openen van een deurtje symboliseert de verwachting en het aftellen naar Kerstmis, de dag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Voor kinderen is het een spannende en leuke manier om toe te leven naar de kerstdagen.

Wie heeft de Adventskalender bedacht?

De adventskalender zoals we die nu kennen, heeft zijn wortels in de 19e-eeuwse Duitse en Oostenrijkse tradities. Deze traditie ontstond als een manier voor ouders om de tijd tot Kerstmis voor hun kinderen tastbaar te maken. Omdat het concept van tijd abstract en moeilijk te bevatten kan zijn voor kinderen, begonnen ouders rond 1840 methoden te bedenken om de speciale en feestelijke aard van de adventstijd te benadrukken​​.

Hoewel er geen specifieke uitvinder van de adventskalender wordt genoemd, is het duidelijk dat deze traditie sterk is geworteld in de Duitse cultuur. In Duitsland worden tegenwoordig jaarlijks meer dan 80 miljoen adventskalenders geproduceerd, waarvan 50 miljoen in het land zelf worden verkocht. De adventskalenders vinden ook hun weg naar andere landen, waaronder ons land, waar ze steeds populairder worden. De meest populaire varianten zijn die met chocolade. In de loop der jaren hebben meer en meer bekende merken hun eigen adventskalenders op de markt gebracht​​, veelal bestaande uit cadeautjes.

Welke datum is een Adventskalender?

De adventskalender start traditioneel op 1 december en eindigt op 24 december. Elke dag van december tot aan Kerstavond open je een deurtje, dat zijn dus 24 deurtjes (of vakjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨