Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wiegen (en hoe je baby wegleggen zonder dat ‘ie wakker wordt)
0
Slaaptips voor je baby

Wiegen (en hoe je baby wegleggen zonder dat ‘ie wakker wordt)

Wiegen (en hoe je baby wegleggen zonder dat ‘ie wakker wordt)

Tijdens je zwangerschap word je voorbereid op een bevalling, maar niemand vertelt je dat een baby niet (of nauwelijks) slaapt. Dat moeten ze namelijk nog leren. In dit artikel ontdek je hoe je je baby in slaap kunt wiegen én hoe je je kindje weglegt zonder dat ‘ie wakker wordt.

Overwin verlatingsangst en bindingsangst; lees Liefdesbang van Hannah Cuppen en ontdek je patronen.

Het ouderschap is een bijzondere reis, vol met mooie maar ook uitdagende momenten. Een van die uitdagingen is het in slaap krijgen van je baby. Je staat versteld hoe een klein mensje zoveel energie kan hebben, toch? Voordat je begint met het wiegen creëer je een kalmerende omgeving, in de babykamer (of waar je kindje dan ook slaapt). Dim de lichten, zorg voor een aangename kamertemperatuur en minimaliseer lawaai en afleidingen. Zachte white noise op de achtergrond doet ook wonderen.

Je baby reageert sterk op sfeer (dat heb je misschien al wel gemerkt) en een rustgevende omgeving maakt het voor jou makkelijker om hem of haar in slaap te wiegen.

Wiegen

Wiegen gaat eigenlijk heel natuurlijk. Ook als je het nog nooit gedaan hebt. Het is een bonding moment, een knuffelmoment. Goed voor jou als ouder én voor je kindje. Het geeft een geborgen gevoel.

Neem je baby op een comfortabele manier in je armen. Zorg dat het hoofdje goed ondersteund is en dat je baby fijn ligt. Begin zachtjes te wiegen van voor naar achter of van links naar rechts. Jij voelt wel aan hoe het moet.

Het ritme is hierbij belangrijk; te snel wiegen kan overstimulerend werken, terwijl te langzaam wiegen de aandacht van je baby niet vasthoudt. Vind een ritme dat voor jullie beiden comfortabel is. Sommige baby’s vinden het ook fijn om zachtjes geaaid of gekriebeld te worden op hun rug of buik tijdens het wiegen. Daar kom je alleen maar achter door het te proberen.

Als de oogjes beginnen te knipperen of dicht vallen, dan weet je dat je goed op weg bent. Zelf probeerden wij vanaf dat moment echt oogcontact te vermijden, omdat oogcontact je kindje ook weer wakker kan houden.

En dan… je baby wegleggen zónder dat ‘ie wakker wordt

Nu komt het meest delicate deel van het proces: je baby slapend in het bedje leggen zonder dat hij of zij wakker wordt. Dat kan soms aanvoelen als een missie waarbij elke beweging telt (en dat is ook zo!).

Het eerste wat je kunt doen, is wachten. Wacht tot je baby diep slaapt. Je merkt dit aan de zware, regelmatige ademhaling en het ontspannen van de ledematen. Vaak is dit na zo’n 15/20 minuten.

Maak vervolgens de overgang naar het bedje zo soepel mogelijk. Houd je baby dicht tegen je aan terwijl je je omdraait en hem of haar zachtjes in het bedje neerlegt. Buig dus, met je baby in de armen, voorover in het bedje. Probeer het hoofdje als laatste neer te leggen en ondersteun het goed tijdens deze beweging.

Soms helpt het om je hand even op de borst van je baby te leggen na het neerleggen, zodat hij of zij jouw aanwezigheid nog even kan voelen.

Bekijk ook:

Wees geduldig en blijf oefenen. Elk kindje is anders en wat voor de ene baby werkt, werkt misschien niet voor de andere. Door te blijven proberen vind je uiteindelijk wat het beste werkt voor jou en je baby. En natuurlijk wordt je kindje ouder en leert ‘ie zelf slapen. Veel succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨