Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Review: Rumi – Het kleine boek van het leven
0
Shop

Review: Rumi – Het kleine boek van het leven

Review: Rumi - Het kleine boek van het leven

In dit artikel lees je de review van het nieuwe boek van Rumi: Het kleine boek van het leven. In deze nieuwe uitgave zijn tweehonderd grotendeels niet eerder zo beschikbare gedichten gebundeld.

Jalal ad-Din Muhammad Balkhi, ook wel de Perzische dichter, filosoof en soefi mysticus Rumi, heeft met de jaren menig harten veroverd door zijn prachtige gedichten. Hij heeft de zesdelige Masnavi, die ook wel de Koran in het Perzisch wordt genoemd, geschreven. Zijn gedichten gaan met name over liefde, verbinding en de spirituele reis naar God.

Soefisme is de mystieke en de spirituele stroming binnen de islam. Bij deze stroming ligt de focus met name op de relatie die het individu heeft met God. Daarbij staan liefde, vrede, compassie voor de medemens, dieren en de natuur centraal. Soefisten staan ook bekend om de welbekende ronddraaiende ‘dans’. Dansende derwisjen komen door middel van deze dans in extase, soort van meditatie, om in contact te komen met God.

Het Soefisme heeft mij sinds kinds af aan erg aangetrokken en is tot op de dag van vandaag mijn levensfilosofie. Rumi’s citaten deel ik om die reden met regelmaat, omdat ik geloof dat zijn boodschap, namelijk de liefde voor God (wat voor betekenis dat voor jou ook heeft), jezelf, de ander, flora en fauna, doorgegeven moet worden.

Review van Het kleine boek van het leven

Het Kleine Boek van het Leven bestaat uit 202 gedichten die zijn onderverdeeld in drie thema’s: De Tuin van de Ziel, De Tuin van het Hart en De Tuin van Geest. Daarbij kan je de titels van de gedichten terugvinden in het register. Het boek heeft een fraai harde kaft en bestaat uit 235 bladzijden.

Het boek dient met aandacht te worden gelezen, omdat de gedichten op metaforische wijze zijn geschreven. Door dit boek waan je je in een mystieke wereld die je dichter bij jezelf brengt en word je tevens aan het denken gezet.

Ik lees vaak in het Engels en daarom vond ik de vertaling naar het Nederlands minder ‘rijk’. De gedichten zullen in het Perzisch ongetwijfeld een hele andere betekenis hebben, maar jammer genoeg kan ik geen Perzisch lezen. Desondanks is het prettig lezen en blijft het mooi om Rumi’s gedichten in me op te nemen. En dat gun ik jou ook!

Ik heb dan ook het woordje ‘beloved’ (zoals Rumi God noemt) op mijn lichaam vereeuwigd, dus dit boek recenseren heb ik met veel plezier en liefde gedaan. Het kleine boek van het leven is het perfecte cadeau voor de aankomende feestdagen.

Mijn lievelingscitaat van Rumi om deze review af te ronden en om elkaar te herinneren dat, ondanks de verschillen, verbinding erg belangrijk is:

‘Out of beyond ideas of wrongdoing and righting, there’s a field. I’ll meet you there. When the soul lies down in the grass, the world too full to talk about. Ideas, language, even the phrase each other doesn’t make any sense’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

✨ Spirituele boeken ✨